Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Πώς να αθλείστε όταν έχετε αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

12355213_1075649499142075_616731774_n

Το να κάνετε ασκήσεις έχοντας μια αναπηρία μπορεί να μοιάζει δύσκολο , ωστόσο, η κοινωνία του σήμερα είναι πιο ικανή να παρέχει υπηρεσίες ασκήσεων σε άτομα με αναπηρία από ποτέ πριν. Πληροφορίες λένε  ότι  περίπου το 40% με 50% των ατόμων σε αναπηρικό καρότσι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά προβλήματα…. Οι πιθανότητες καρδιακών και πνευμονολογικών προβλημάτων μπορούν να ελεγχθούν ή να προληφθούν με μέτρια, τακτική άσκηση. Μερικοί γιατροί ισχυρίζονται ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό για άτομα με αναπηρία να ανακαλύψουν μια αθλητική αγωγή που να τους βοηθάει να είναι δραστήριοι,να βγαίνουν στην κοινωνία και να απελευθερώνουν ενδορφίνες. Μάθετε πώς να αθλείστε όταν έχετε καποια αναπηρία. 

Μέθοδος 1: Προετοιμασία για  άσκηση ενώ υπάρχει αναπηρία.

1.Ρωτήστε τη γνώμη του γιατρού σας για περιορισμούς σε ασκήσεις και συστάσεις. Μερικές ασκήσεις μπορούν να επιδεινώσουν ορισμένες παθήσεις,ενώ άλλες μπορεί να είναι πολύ βοηθητικές.Για παράδειγμα,ασκήσεις μέσα στο νερό συστήνονται συχνά σε άτομα που υποφέρουν από ινομυαλγία.

2.Αναζητήστε τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή πριν αρχίσετε μόνοι σας ασκήσεις.Η καλή φόρμα είναι  ιδιαίτερα σημαντική για ανθρώπους που έχουν ήδη μια αναπηρία.Ένας φυσιοθεραπευτής,είτε τον έχει συστήσει ο γιατρός σας είτε όχι,μπορεί να φτιάξει μια  αγωγή ασκήσεων κομμένη και ραμμένη στην πάθησή σας.

3.'”Νοικιάστε”ένα βοηθό. Ανάλογα με την αναπηρία σας, αυτός μπορεί να είναι ένας προσωπικός γυμναστής ή φυσιοθεραπευτής ή βοηθός φυσιοθεραπευτή ή μια νοσοκόμα. Το άτομο αυτό μπορεί να πάρει του γιατρού και του φυσιοθεραπευτή τις προτεινόμενες ασκήσεις και να βεβαιωθεί ότι γίνονται σωστά και με  ασφάλεια.

4.Αναζητήστε ομάδες στήριξης για ασκήσεις με αναπηρίες ή αρχίστε μια ομάδα εσείς. Μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμες  από κοντινά νοσοκομεία, κλινικές,γυμναστήρια ή κοινωνικά κέντρα. Ψάξτε στο διαδίκτυο και σε συμβούλια κοινοτήτων ή να διανέμετε φυλλάδια, ώστε να δείτε μήπως υπάρχει ανάγκη στην κοινότητα. 

-Αν όντως βρείτε ένα αριθμό ατόμων με αναπηρία που θέλουν να φτιάξουν μια ομάδα για ασκήσεις, επικοινωνήστε με κοντινές πισίνες, γυμναστήρια και κοινοτικά κέντρα να δείτε, αν ενδιαφέρονται να φτιάξουν τμήματα. Αυτή η πορεία δεν θα σας βοηθήσει μόνο στην υγεία σας αλλά και άλλους που έχουν ανάγκη.

5.Σκεφτείτε να γίνετε μέλος ενός γυμναστηρίου.Ψάξτε για ένα γυμναστήριο που να έχει πισίνα, προσωπικούς γυμναστές ή βοηθούς και πρόσβαση για αναπήρους. Αυτός μπορεί να είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος για μια καλή αθλητική προσπάθεια.

6.Θέστε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους σκοπούς.Ένας βραχυπρόθεσμος σκοπός μπορεί να είναι να κολυμπάτε 15 λεπτά τη φορά 3 φορές την εβδομάδα.Ένας μακροπρόθεσμος,σκοπός ζωής μπορεί να είναι να κάνετε 20 λεπτά άσκηση κάθε μέρα.

Μέθοδος 2: Επιλογές ασκήσεων , ενώ υπάρχει η αναπηρία.

1.Δοκιμάστε έναν συνδυασμό αερόβιων  ασκήσεων και άσκηση δύναμης.Οι αερόβιες δουλεύουν την καρδιά και τα πνευμόνια και μπορεί να περιλαμβάνει το απλό περπάτημα,το να σπρώχνετε το αναπηρικό σας καρότσι ή το  ελαφρύ κολύμπι.Οι ασκήσεις δύναμης συνήθως περιλαμβάνουν τη χρήση σε μικρά βαράκια ή ζώνες αντίστασης για βελτίωση της μυικής δύναμης και οστικής πυκνότητας.

2.Σκεφτείτε τις ασκήσεις μέσα στο νερό.Άνθρωποι με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη,με προβλήματα νεύρων ή με ανικανότητα να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους θα βρουν την επιπλέον πλευστότητα του νερού πολύ βοηθητική. Προσπαθείστε να βρείτε ένα τμήμα που να  σας βοηθήσει να να κάνετε ασκήσεις ή να ασκηθείτε με βοηθό και  ζώνη θαλάσσης.

3.Ψάξτε για αθλητική ομάδα αναπήρων.Υπάρχουν αθλητικές ομάδες μπάσκετ, τέννις, ποδοσφαίρου, κολύμβησης, στίβου, boccia. Αυτή η μορφή άσκησης  βοηθάει την καρδιακή σας υγεία και επίσης γίνεστε μέρος μιας ομάδας.

4.Βάλτε στη ζωή σας ασκήσεις  χωρίς δομή.Η υγεία πετυχαίνεται καλύτερα,όταν έχετε μια ενεργητική ζωή,επομένως ενσωματώστε αυτό στους μακροπρόθεσμους σκοπούς σας.Αν μετακινείστε συνεχώς περπατώντας ή με αναπηρικό καρότσι ή καθαρίζετε εσείς το σπίτι σας,είναι κι αυτές καλές ασκήσεις.Άρα αυξήστε τη δραστηριότητα στη ζωή σας.

5.Ασκηθείτε μέτρια.Οι άνθρωποι που έχουν αναπηρίες δεν θέλουν να υποφέρουν από μυική ένταση λόγω υπερκόπωσης.Αρχίστε με 10 λεπτά ημερησίως και φτάστε ως 30 λεπτά ή περισσότερο.

-Μικρές συμβουλές-

Να πίνετε άφθονο νερό πριν,κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.Αν αρχίζετε με νέες ασκήσεις,αυξήστε το νερό που πίνετε από μισό σε ένα λίτρο κάθε μέρα.

-Προειδοποιήσεις-

Σταματήστε τις ασκήσεις αμέσως,αν νιώσετε έξτρα πόνο,ανησυχία,ζαλάδα,ναυτία ή άλλες ακραίες παρενέργειες.Σε μερικές περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αλληλεπιδράσει με την άθληση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν πρέπει να τα πάρεις: Tο νέο κoλπo με το 50ευρω στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων που κάνουν οι αετονύχηδες κλέφτες – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Τι μπορεί να πάθετε από το μπουκάλι νερού όταν το χρησιμοποιείτε πολλές φορές

Efi Nika

Συμβουλές για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων από βεγγαλικά και κροτίδες

newsitamea