Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς μας επηρεάζει η μυρωδιά του φαγητού;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αναρωτιέστε γιατί με τις μυρωδιές του φαγητού σας… τρέχουν τα σάλια; 

Τι συμβαίνει αλήθεια με τη μυρωδιά του φαγητού; Γιατί ψάχνουμε να φάμε χωρίς να πεινάμε, όταν μυρίσουμε κάτι που μας αρέσει; Δεν είναι περίεργο να σχηματίζουμε άποψη για τη γεύση του φαγητού, πριν καν δοκιμάσουμε;

Εργαστηριακά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ευχάριστη μυρωδιά του φαγητού, όπως αυτή της πίτσας ή των ζεστών μπισκότων, μπορεί να διεγείρει την παραγωγή σάλιου (1,2), να αυξήσει την όρεξη και την προοπτική κατανάλωσης, αλλά και την καθαυτή πρόσληψη τροφής. Μάλιστα, η αύξηση είναι ανάλογη των σωματικών διαστάσεων (1, 3, 4), του βαθμού διατροφικού περιορισμού και της αναφερόμενης παρορμητικότητας (5).

Φαίνεται λοιπόν ότι όλα ξεκινούν από την ανίχνευση του λίπους στο φαγητό που έχουμε μπροστά μας. Οι νευρολόγοι υποδεικνύουν ότι η οσμή είναι πλεονεκτική για την εξέλιξή μας, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύουμε από απόσταση.  Ήταν (και είναι) ο τρόπος μας να αναζητήσουμε ενέργεια για να επιβιώσουμε.

Κι όμως, κάνουμε ανάλυση τροφίμων με την όσφρηση

Παρότι γνωρίζουμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί μια σειρά από αισθητηριακά σήματα για να ανιχνεύσει το λίπος, παραμένει ασαφές ποια αισθητήρια συνεισφέρουν στην ικανότητα μας αυτή. Όντως, μια μελέτη από το Monell Chemical Senses Center της Philadelphia, αποκαλύπτει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να ανιχνεύσει, μέσω της όσφρησης, την παρουσία εδώδιμου λίπους στην τροφή (6).

Καθώς η οσμή του φαγητού προηγείται σχεδόν πάντα της γεύσης, αποδεικνύεται μια – ακόμα – οργανοληπτική ιδιότητα της τροφής, η περιεκτικότητά της σε λίπος!

Είναι ο λόγος που η προσμονή μας για φαγητό μεγαλώνει όταν πρόκειται να καταναλώσουμε λιπαρό φαγητό, σε αντίθεση με κάτι που είναι φτωχό σε λιπαρά. Είναι ο λόγος επίσης που μπορούμε να ξεχωρίσουμε (με κλειστά μάτια και χωρίς να δοκιμάσουμε) το αρνίσιο παϊδάκι από το ψητό κοτόπουλο.

 

 

  • Μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο όλη την ημέρα, με το σκεπτικό ότι π.χ. το βράδυ θα παραγγείλετε. Καλό θα είναι να μην δώσετε… παράσταση το βράδυ!
  • Φάτε λίγο ψωμί με σαλάτα (χωρίς να περιέχει κρέας) για αρχή. Κάπως πρέπει να «κατεβάσετε ταχύτητα», ειδικά αν είναι αργά και πεινάτε αρκετά! Άλλωστε, για να καταλάβετε ότι χορτάσατε (κάποια στιγμή), δεν πρέπει να περιοριστείτε μόνο στο κρέας. Κοινώς, με το να φάτε «αρνί με αρνί» μόνο, δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε έγκαιρα το φαγητό.
  • Διαλέξτε απ’ ό,τι βλέπετε και μην φάτε απ’ όλα. Ακόμα και ποικιλία (κρεατικών) να έχετε παραγγείλει, διαλέξτε ένα-δυο πράγματα, χωρίς να φτιάξετε ποτ πουρί στο πιάτο σας. Ίσως θα ήταν καλύτερα να πάρετε δική σας μερίδα.
  • Αποφύγετε οπωσδήποτε τα τηγανητά. Αυτό αφορά τα ορεκτικά/ μεζέδες, αλλά και τις τηγανητές πατάτες στη μερίδα σας. Κατά προτίμηση, βάλτε ρυζάκι ή πατάτες φούρνου στο πιάτο σας.
  • Μιλήστε και μην μασουλάτε/τσιμπολογάτε συνέχεια. Κάντε διάλειμμα και πάρτε και μια ανάσα.
  • Αφήστε τη… «δύναμή» σας στο πιάτο! Δεν χρειάζεται να το φάτε όλο, μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται μπροστά σας.

Εν ολίγοις, επειδή η μυρωδιά του λίπους μας «υπνωτίζει» αποδεδειγμένα, βάλτε σε εφαρμογή τις παραπάνω συμβουλές, σε κάθε περίσταση όπου το φαγητό πρωταγωνιστεί.

 

Γιώργος Μίλεσης: Κλινικός Διαιτολόγος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Efi Nika

Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το Πάσχα

Efi Nika

Υψηλή χοληστερόλη: Μία καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά

Γιώργος Newsitamea