Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Πώς επηρεάζουν τις γυναίκες οι παθήσεις του θυρεοειδούς; Αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς επηρεάζουν τις γυναίκες οι παθήσεις του θυρεοειδούς;

Στις γυναίκες, οι διαταραχές της λειτουργίας του αδένα μπορεί να προκαλέσουν: Προβλήματα με την περίοδο. Ο θυρεοειδής βοηθά στη ρύθμιση της περιόδου. Πάρα πολύ ή πολύ λίγη ορμόνη του θυρεοειδούς μπορεί να κάνει την περίοδο πολύ ελαφριά, βαριά ή ακανόνιστη.

Ο θυρεοειδής είναι ένας σημαντικός ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται μπροστά στο λαιμό.

Παράγει τρεις ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4), την τριωδοθυρονίνη (Τ3), και την καλσιτονίνη (CT). Οι πιο βασικές είναι η Τ4 και η Τ3 και για να τις συνθέσει ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο το οποίο προσλαμβάνει από το αίμα. Το ιώδιο αυτό προέρχεται από τις τροφές.

Αν το ιώδιο των τροφών είναι λίγο, τότε ο θυρεοειδής αναγκάζεται να λειτουργεί περισσότερο και έτσι διογκώνεται, δημιουργείται δηλαδή αυτό που ονομάζουμε βρογχοκήλη.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, την ωρίμανση και ανάπτυξη όλων των κυττάρων και των ιστών.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η συχνότερη από τις θυρεοειδοπάθειες, πέντε φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες και ακόμη πιο συχνή σε ηλικιωμένα άτομα.

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι επίσης μια συχνή ενδοκρινοπάθεια, πέντε φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ότι είναι στους άντρες, ακόμα πιο συχνή στην ηλικία μεταξύ 20 και 40 ετών.

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;

Τι είναι όμως ο θυρεοειδής; Πρόκειται για έναν μικρό αδένα, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του λαιμού μας και μπορεί να ευθύνεται για διάφορα προβλήματα υγείας που εμφανίζει κανείς. Αυτό σημαίνει είτε όταν ο συγκεκριμένος αδένας υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμό), είτε όταν υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός).

Το κακό είναι ότι τα συμπτώματα κάποιας ανωμαλίας στη λειτουργία του θυρεοειδούς δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά, καθώς είναι πολύ πιθανό να θεωρηθούν συμπτώματα κάποιου άλλου προβλήματος υγείας.

Ποιες είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς που επηρεάζουν τις γυναίκες;

Οι παρακάτω παθήσεις επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες:

  • Υποθυρεοειδισμός
  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Θυρεοειδίτιδα (ειδικά μετά την εγκυμοσύνη)
  • Βρογχοκήλη
  • Οζίδια του θυρεοειδή
  • Καρκίνος του θυρεοειδή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea

12 αιτίες που εξηγούν τον πόνο στη γάμπα

newsitamea

Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια: Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες, πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Efi Nika