Newsitamea.gr
SPORT AMEA ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας όμως είναι ο πιο δυνατός άντρας στον κόσμο, για δεύτερη χρονιά!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο Βρετανός Ντέιβ (Dave Walsh) είναι βετεράνος του στρατού και ζει στο Τσίπενχαμ (Chippenham), πόλη της Αγγλίας δύο ώρες μακριά από το Λονδίνο. Κατάφερε και κατάκτησε τον τίτλο του στη Φλόριντα την προηγουμένη εβδομάδα. Στις 16 και 17 Σεπτέμβριου διεξάγονταν τα Παγκόσμια Παιχνίδια Δύναμης(World Strength Games). Ο τίτλος που κατέκτησε είναι αυτός του πιο Δυνατού άντρα με αναπηρία και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο Ντέιβ διαγωνίζονταν στο συγκεκριμένο θεσμό στο παρελθόν και πριν διαγνωστεί με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ). Το 2014 όμως όλα αλλάξαν στη ζωή του. Η ΣκΠ επηρέασε σοβαρά την κινητικότητα του, χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο, ενίοτε επηρεάζει το δεξί του χέρι, την ομιλία του και του προκαλεί κούραση. Για ένα διάστημα μετα τη διάγνωση του μπόρεσε να συνεχίσει να διαγωνίζεται στην κατηγορία των αντρών χωρίς αναπηρίες. Αποφάσισε να πάρει ένα διάλλειμα από την άθληση, το οποίο όμως δεν κράτησε πολύ.

Τι σημαίνει για τον ίδιο όλο αυτό το αθλητικό ταξίδι σε συνδυασμό με τη διάγνωση του

Όταν διαγνώσθηκα με ΣκΠ, ήταν κάτι άγνωστο για μένα, δεν ήξερα πολλά σχετικά για την πάθηση εκείνη την περίοδο της ζωής μου. Ήμουν αναστατωμένος και δεν ήξερα ακριβώς το γιατί. Μέχρι που έκανα την έρευνα μου. Μου πήρε αρκετό καιρό να κατανοήσω πλήρως τι σημαίνει να πάσχεις από ΣκΠ. Ήταν αρκετά δύσκολο. Συνέχισα να διαγωνίζομαι μέχρι που η ασθένεια μου με κατέβαλε περισσότερο.

Έκανα ένα διάλλειμα μέχρι που είδα τυχαία ένα βίντεο και έμαθα πως υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για άτομα με αναπηρίες. Ήταν υπέροχο να μπορώ να συναντήσω ανθρώπους που είχαν περάσει ή βίωναν ακόμα παρόμοιες καταστάσεις με εμένα. Ήταν σαν μια ανάσα φρέσκου αέρα. Ήταν επίσης ένα μέρος που δε σε κοιτούσαν με περιφρόνηση επειδή είσαι ανάπηρος.

Ήταν μεγάλο το άγχος μου να μπορέσω να φέρω πίσω στο σπίτι το μετάλλιο για άλλη μια φορά. Το να μπορέσω να κερδίσω δυο συνεχόμενες χρονιές είναι υπέροχο, είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Η γυναικά μου και τα παιδιά μου δεν με αφήσαν ποτέ να επαναπαυτώ επειδή είμαι ανάπηρος. Και αυτό με βοήθησε ιδιαίτερα ώστε να έχω σε τάξη το μυαλό μου.

Τα ρεκόρ και τα επόμενα σχέδια του.

Διαγωνίζεται με αναπηρικό αμαξίδιο, στην κατηγορία καθήμενων και προπονείται τέσσερις φορές την εβδομάδα για να διατηρήσει τον εαυτό του σε καλή φυσική κατάσταση. Ο Ντέιβ έχει σκοπό να συνεχίσει να διαγωνίζεται και ήδη ανυπομονεί για την επόμενη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε παλιότερη συνέντευξη του είχε δηλώσει πως σταμάτησε τον αθλητισμό λόγω της κατάθλιψης και ένιωσε μίζερος.

Από όταν ανακάλυψε όμως τους διαφορετικούς αθλητικούς θεσμούς που διαθέτουν και κατηγοριες για άτομα με αναπηρίες, όχι μόνο δε το έβαλε κάτω αλλά συνεχίζει να κατακτά τον ένα διαγωνισμό μετά τον άλλον. Ήταν μόλις τον περασμένο Ιούνιο που ένας φίλος του τον προκάλεσε ότι δεν μπορεί να τραβήξει ένα τεράστιο φορτηγό. Ο Ντέιβ όχι απλά το προσπάθησε, αλλά έσπασε και το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες. Καθώς το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ ήταν στους 2 τόνους και ο Ντειβ κατάφερε να τραβήξει ένα φορτηγό 10 τόνων!

Επόμενος του στόχος δηλώνει πως είναι να τραβήξει ένα φορτηγό 20 τόνων και μετέπειτα να προσπαθήσει τους 25 τόνους. Αν και μου ακούγονται αδιανόητα νούμερα, είναι η απόδειξη πως ο καθένας μας θέτει τους δικούς του στόχους και κατακτά τις δικές του κορυφές. Μη ξεχνάμε πως μεγαλύτερη σημασία έχει ότι τον βοήθησε να επιστρέψει στον αθλητισμό, να βγει από τη δίνη της κατάθλιψης και να συνεχίσει να ζει ευτυχισμένος με τα τρία παιδιά του και τη γυναικά του. Συγκλονίζει η σωματική του δύναμη, εμένα προσωπικά όμως με ενθουσίασε το πόσο δυνατός είναι πνευματικά για να τα καταφέρει όλα αυτά.

 

Έρευνα, μετάφραση, επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: www.bbc.com www.theworldstrengthgames.com www.essentiallysports.com

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Μήνας ευαισθητοποίησης απώλειας άκρων ο Απρίλιος, σε αύξηση οι ακρωτηριασμοί.

Βογιατζής Ηλίας

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika