Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Παιδιά παίρνουν συνέντευξη από μια γυναίκα με προβλήματα ακοής και είναι ότι καλύτερο θα δεις σήμερα! (Βίντεο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Παιδιά παίρνουν συνέντευξη από μια γυναίκα με προβλήματα ακοής και είναι ότι καλύτερο θα δεις σήμερα!

Η παιδική επαφή δεν υπολογίζει αναπηρία, χρώμα δέρματος, ηλικία ή κοινωνική θέση. Το μίσος, την έχθρα, την απέχθεια, τις διακρίσεις, το ρατσισμό πρέπει να τον εναποθέσουμε καθαρά ως κακό παράγωγο του ενήλικα, του ατόμου που μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε λάθος και αυτό προσπαθεί να το περάσει (συνειδητά ή ασυνείδητα) στο παιδί του. Ενός ατόμου που του εμφύσησαν το αίσθημα της διαφορετικότητας, την ιδέα πως είναι καλύτερο από τους άλλους, τη σκέψη πως ιεραρχείται ψηλά, γιατί απλά έτυχε να έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα, διακριτική οικονομική άνεση ή ότι δεν γεννήθηκε με κάποια αναπηρία.

Σήμερα όμως θέλω να αφιερώσω το άρθρο στα παιδιά, στην αθωότητα ειδικά ενός παιδιού. Σε μια κοινωνία που το να είσαι αθώος σου προκαλεί περισσότερα προβλήματα αντί να σου επιφέρει λύσεις. Που δεν παραδειγματιζόμαστε από τα μικρά αθώα πλάσματα και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτή την καθαρή πλευρά τους.

Όταν γονείς μαθαίνουν στα παιδιά να μένουν μακριά από κάποιο άτομο με αναπηρία, φοβούμενοι μήπως τυφλωθεί ή κουφαθεί και το ίδιο. Ότι μπορεί ξαφνικά να πάθει κάτι και να χρειαστεί αναπηρικό αμαξίδιο. Πως αν ακουμπήσει έναν ανάπηρο, τα χίλια μύρια στραβά θα ξεκινήσουν. Αν σας φαίνονται υπερβολικές αυτές οι αντιδράσεις σημαίνει πως είστε τυχεροί και δεν έχετε συναντήσει ανάλογους γονείς, κάτι που απεύχομαι να σας συμβεί.

Την ίδια στιγμή κάποιοι γονείς έβαλαν τα παιδιά τους στη διαδικασία να γνωρίσουν μια γυναίκα με προβλήματα ακοής. Και όχι απλά να βρεθούν στον ίδιο χώρο μαζί της αλλά να τη ρωτήσουν ότι θέλουν! Το αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο και αισιόδοξο. Μικρά παιδιά ηλικίας από 5 έως 11, γνώρισαν την Mickey και οι ερωτήσεις αρχίζουν. Είναι σαν παιχνίδι για τους μικρούς μπόμπιρες, ότι ανακαλύπτουν κάτι διαφορετικό και παράλληλα να συνειδητοποιούν πως δεν είναι κάτι τρομακτικό, άσχημο ή ξένο!

– Τι θα κάνουμε σήμερα;

– Θα γνωρίσετε ένα κωφό άτομο, ξέρετε τι σημαίνει κωφό;

– Ένα κωφό άτομο είναι κάποιο που δεν μπορεί να ακούσει.

Με τη χρήση ενός διερμηνέα, τα παιδιά κάνουν τις ερωτήσεις και η διερμηνέας της, τις μεταφράζει στην νοηματική γλώσσα.

– Γεννήθηκες κωφή; Πως έχασες την ακοή σου; Μπορείς να ακούσεις κάποια πράγματα; Μπορείς να ακούσεις τους ήχους των ζώων; Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα;

Η Mickey απαντά σε όλες τις ερωτήσεις, ακόμα και όταν φτάνουν στο σημείο του εμφυτεύματος, τους εξηγεί πως έγινε η επέμβαση, πως λειτουργεί, αν θέλουν να το δουν στο αυτί της και πόσες χρήσεις μπορεί να έχει!

– Σε βοηθάει να ακούσεις τώρα; Πως ακούς μουσική αφού είσαι κωφή; Και εμένα μου αρέσει η μουσική. Σου αρέσει να τραγουδάς; Τι μουσικό όργανο παίζεις;

Μια νεαρή ενθουσιάζεται ακόμα και από το γεγονός πόσα πολλά κοινά έχει ήδη με τη Mickey! Και στις δυο αρέσει η μουσική και το πιάνο. Ανταλλάσσουν απόψεις περί τραγουδιστών και εμπειρίες από την καθημερινότητα τους.

– Έχεις κινητό τηλέφωνο; Το έχεις μόνο για τα γραπτά μηνύματα; Υπάρχουν άλλοι τρόποι που η τεχνολογία σε βοηθά στην καθημερινή σου ζωή;

– Για τους κωφούς  ανθρώπους έχουμε το κουδούνι της εξώπορτας, το οποίο όταν το πατήσεις είναι συνδεδεμένο με ένα φως μέσα στο σπίτι. Τα φωτά που βλέπεις μέσα στο σπίτι αναβοσβήνουν.

– Χρησιμοποιείς ξυπνητήρι;

– Ναι, το δικό μου ξυπνητήρι όταν χτυπά, κυριολεκτικά δονείται το κρεβάτι, σαν μικρός σεισμός.

– Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του να είσαι κωφός;

– Το πιο δύσκολο είναι ότι δεν μπορείς να ακούσεις σε ένα μεγάλο γκρουπ ανθρώπων, νιώθω εκτός, αποκομμένη.

– Νιώθεις ποτέ φοβισμένη επειδή δεν ξέρεις τι συμβαίνει;

– Ω ναι, φυσικά και φοβάμαι. Για παράδειγμα ήταν μια φορά πριν αρκετό καιρό. Υπήρξε φωτιά στην πολυκατοικία και εγώ κοιμόμουν. Άνθρωποι φώναζαν και χτυπούσαν και εγώ δεν μπορούσα να τους ακούσω. Ήταν τρομακτικό και με το γιο μου εκεί επίσης. Ευτυχώς οι πυροσβέστες μπήκαν μέσα στο διαμέρισμα και μας έσωσαν.

– Υπάρχουν κάποιοι ήχοι που είσαι χαρούμενη που δεν χρειάζεται να τους ακούς;

– Δεν μου αρέσει να ακούω δυνατές φωνές, αυτό με ενοχλεί, μου προκαλεί πονοκέφαλο. Για μένα είναι εύκολο να το αποφύγω, απλά βγάζω το ακουστικό και δεν τους ακούω.

– Είσαι υπέροχη!

Όταν θα δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη, είναι καλύτερο από το γραπτό λόγο. Θα δείτε τα χαμόγελα στα παιδιά, το πόσο χαλαρά και χωρίς φόβο αντιμετωπίζουν ένα άτομο με κώφωση. Θέλουν να λύσουν τις απορίες τους, να μάθουν πως λέγεται ο δεινόσαυρος στη νοηματική γλώσσα, να επικοινωνήσουν μαζί του.

Αυτού του είδους η επαφή, είναι η καλύτερη εκπαίδευση για όλους μας, από νεαρή ηλικία. Αναγνωρίζουν το περιβάλλον, γνωρίζουν την διαφορετικότητα, προβάλουν τον εαυτό τους, πως θα αντιδρούσαν σε μια παρόμοια κατάσταση. Το να κλείσεις τα παιδιά σε ένα κουτί γεμάτο κάλπικη ασφάλεια, δεν τα βοηθά, αντιθέτως τους δημιουργεί συμπεριφορικό πρόβλημα.

Κανένα παιδί μετά δεν θα κορόιδευε στο σχολείο ένα άλλο παιδί επειδή μιλά ή περπατά περίεργα, επειδή φορά γυαλιά, είναι πιο κοντό ή πιο ψηλό, εάν έχει παραπάνω κιλά ή όχι. Δεν είναι τα παιδιά κακά που μετατρέπονται σε θύτες εκφοβισμού αργότερα, οι μεγάλοι τους γεμίζουμε το μυαλό με αρνητικές σκέψεις και κακία.

Αν ο γονέας ο ίδιος δεν θεωρεί την αναπηρία μια φυσιολογική κατάσταση(καθώς μην ξεχνάμε όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι, ανά πάσα ώρα και στιγμή), το παιδί θα μεγαλώσει με την ίδια πεποίθηση: ότι δεν είναι σαν εμένα άρα είναι κακό, είναι κατώτερο, είναι άσχημο.

Αν είσαι ένας από αυτούς τους γονείς και έχεις φτάσει μέχρι το τέλος σε αυτό το άρθρο, εύχομαι να μπόρεσα να σου αλλάξω έστω και λίγο τον τρόπο σκέψης. Αν πάλι ξέρετε άλλους ενήλικες με ανάλογη συμπεριφορά, δείξτε τους το βίντεο, μπορεί να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους και να γίνει ένα κλικ στον εγκέφαλο τους από αύριο.

Το σίγουρο είναι πως τα παιδιά θα λειτουργήσουν με ότι εφόδια τους δώσουμε και με όποιο τρόπο τα μεγαλώσουμε. Η ευθύνη σε αυτή την ηλικία είναι κυρίως του γονέα και της οικογένειας. Μην περιμένετε μόνο από το σχολείο, τη γειτονιά και την κοινωνία το παιδί να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα με σεβασμό και αυτογνωσία.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

Βογιατζής Ηλίας

Αν θέλετε να μοιραστείτε τις ιδέες σας, τις ιστορίες ή τις εμπειρίες σας μαζί μας μέσα από ένα άρθρο στο Newsitamea, επικοινωνήστε μαζί μου: iliasvogiatzis@gmail.com

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

24χρονη που είναι μισή παιδί και μισή ενήλικη, έγινε μοντέλο και αποστόμωσε όσους την κορόιδευαν για το σώμα της – ΦΩΤΟ

Efi Nika

29χρονη έγκυος διαγνώστηκε με καρκίνο, είπε ΟΧΙ στην έκτρωση στις αρχές της εγκυμοσύνης και έσωσε 2 ζωές – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Η ιστορία των προσθετικών μελών και το αρχαιότερο που βρέθηκε σε μούμια!

Βογιατζής Ηλίας