Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Οι σκύλοι όντως βλέπουν τηλεόραση, αλλά όχι τυχαία προγράμματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι έδειξε νέα έρευνα και για ποιο λόγο είναι τα ευρήματά της σημαντικά για τους επιστήμονες.

Σίγουρα έχετε δει σκύλους να κοιτάζουν την οθόνη της τηλεόρασης, αλλά βλέπουν στ’ αλήθεια; Και ποια είναι τα τηλεοπτικά προγράμματα που προτιμούν; Απάντηση δίνει μία νέα έρευνα, που έδειξε ότι οι σκύλοι συμμετέχουν περισσότερο όταν βλέπουν εικόνες από ντοκιμαντέρ για τη φύση, την Λάσι ή τον παλιό καλό Σκούμπι Ντου.

Γενικώς, το ενδιαφέρον τους προσελκύει περισσότερο οτιδήποτε φιλοξενεί άλλα ζώα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Applied Animal Behavior Science.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν διεξήχθη για να ικανοποιήσει την περιέργεια των φιλόζωων. Στόχος της είναι να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ελέγχου της οράσεως των σκύλων, διότι προς το παρόν απουσιάζουν από την κτηνιατρική επιστήμη.

«Η μέθοδος που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε είναι υποτυπώδης. Στους ανθρώπους αντιστοιχεί στην απάντηση «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα αν ένας άνθρωπος είναι τυφλός», δήλωσε παραστατικά η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Freya Mowat, επίκουρη καθηγήτρια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison.

Η  Dr. Mowat επισήμανε ότι απαιτούνται καλύτερες μέθοδοι για να αξιολογούνται οι σκύλοι με οφθαλμολογικά προβλήματα. Ένας από αυτούς είναι η χρήση βίντεο που θα έχουν την ικανότητα να προσελκύουν την προσοχή των ζώων αρκετά, ώστε να ελέγχεται η όρασή τους.

Για να αναπτυχθεί μια τέτοιου είδους εξέταση, όμως, οι επιστήμονες έπρεπε να βρουν πρώτα τι ενδιαφέρει τους σκύλους.

Η έρευνα

Για να διερευνήσουν το θέμα, η Dr. Mowat και οι συνεργάτες της ζήτησαν από τους κηδεμόνες 1.246 σκύλων να συμπληρώσουν αναλυτικά, διαδικτυακά ερωτηματολόγια για τις τηλεοπτικές προτιμήσεις των τετράποδων φίλων τους.

Τα ερωτήματα αφορούσαν λ.χ. τι είδους οθόνες είχαν στο σπίτι, πώς αλληλεπιδρούσαν οι σκύλοι με αυτές, τι είδους περιεχόμενο προσήλκυε περισσότερο την προσοχή τους. Οι κηδεμόνες των ζώων ανέφεραν επίσης πώς αντιδρούσαν οι σκύλοι όταν έβλεπαν ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές.

Οι απαντήσεις έδειξαν ότι οι σκύλοι είναι πολύ δραστήριοι όταν βλέπουν τηλεόραση. Τρέχουν, πηδάνε, γαυγίζουν και παρακολουθούν ενεργητικά την δράση στην οθόνη, αντί να ξαπλώνουν ή να κάθονται ακίνητοι σε μία θέση.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι κηδεμόνες των ζώων τους έδειξαν και τέσσερα σύντομα βίντεο που αφορούσαν έναν πάνθηρα, έναν σκύλο, ένα πουλί και αυτοκίνητα στους δρόμους.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί παράγοντες επηρέαζαν το τι θα έβλεπαν οι σκύλοι στην τηλεόραση. Ειδικότερα:

  • Τα βίντεο με περιεχόμενο ζώα ήταν τα πιο δημοφιλή μεταξύ των σκύλων
  • Οι άνθρωποι δεν τους απασχολούσαν και τόσο πολύ
  • Η ηλικία και η όραση των σκύλων σχετιζόταν με το πόσο πολύ αλληλεπιδρούσαν με την οθόνη
  • Τα κυνηγόσκυλα και τα τσοπανόσκυλα ή ποιμενικοί είχαν περισσότερες πιθανότητες από άλλες ράτσες να ασχοληθούν με οποιονδήποτε τύπο τηλεόρασης
  • Η κίνηση στις οθόνες ήταν ισχυρό δέλεαρ για την προσέλκυση της προσοχής των σκύλων
  • Οι σκύλοι αντιδρούσαν μακράν περισσότερο όταν έβλεπαν στην οθόνη άλλα σκυλιά

Τα ευρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να αναπτυχθούν μέθοδοι με τις οποίες θα παρακολουθούν οι επιστήμονες τις αλλαγές στην όραση των ζώων, τόνισε η Dr.   Mowat.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

24χρονη που είναι μισή παιδί και μισή ενήλικη, έγινε μοντέλο και αποστόμωσε όσους την κορόιδευαν για το σώμα της – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Προσοχή: Βάζεις ψώνια από το σούπερ μάρκετ στο αυτοκίνητό σου; Κίνδυνος να πληρώσεις τσουχτερό πρόστιμο

Efi Nika

«Έτρεμε ολόκληρος ο 7χρονος»: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για την 44χρονη που πέθανε ξαφνικά σε βόλτα με τον γιο της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika