Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 10 φράσεις που θα σε κάνουν τον απόλυτο Life-Coach του παιδιού σου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Καθώς το παιδί μας μεγαλώνει έρχονται όλο και συχνότερα στιγμές που τα συναισθήματά του εκδηλώνονται με εξαιρετικά έντονο ή απροσδόκητο τρόπο, τόσο που συχνά μας πιάνουν απροετοίμαστους.

Ένας νέος φόβος, μία απογοήτευση που σε εμάς ακούγεται παράλογη, όμως για εκείνο αποτελεί ένα δράμα, ένα ξαφνικό ξέσπασμα… που μας αποσυντονίζει και μας κάνει να ξεχνάμε τα σωστά λόγια, καταλήγοντας να λέμε ανούσιες φράσεις όπως “δεν πειράζει”, “δεν έγινε κάτι”, “μην κάνεις έτσι” και “ηρέμησε”!

Πόσο θα θέλαμε τις στιγμές εκείνες να βγαίνει ένα “ειδικός” από μέσα μας που θα πει στο παιδί μας όσα πραγματικά έχει ανάγκη να ακούσει!

Η συγγραφέας L.R.Knost είχε γράψει κάποτε, ότι “όταν οι μικροί άνθρωποι ξεχειλίζουν από μεγάλα συναισθήματα, δουλειά μας είναι να μοιραστούμε μαζί τους την ηρεμία μας, όχι να συμμετέχουμε στο χάος τους”. Κρατώντας αυτό στο πίσω μέρος το μυαλού μας, ανατρέξαμε στις 10 φράσεις που ένας καλός life-coach θα έλεγε στις δύσκολες στιγμές και που θα βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει και να διαχειριστεί σωστά τα συναισθήματά του:

1. Είναι φυσιολογικό να είσαι ταραγμένος – θα σου κάνει καλό να το βγάλεις από μέσα σου

Ως συναισθηματικός coach του παιδιού μας, το πρώτο πράγμα που θέλουμε να το διδάξουμε είναι ότι τα συναισθήματα υπάρχουν για να τα βιώνουμε. Για την ακρίβεια υπάρχουν γιατί ΠΡΕΠΕΙ να τα βιώνουμε. Έτσι, δίνουμε αξία σε αυτό που νιώθει το παιδί μας και το κάνουμε να νιώθει καλά με τον εαυτό του.

2. Σε ακούω – Είμαι εδώ για εσένα – Θα μείνω δίπλα σου

Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε κάποιον είναι παραμείνει στο πλευρό του, στο δύσκολο συναίσθημά του. Να μοιραστείς μαζί του το βάρος αυτού του συναισθήματος. Δεν θα το κάνεις αυτό για το παιδί σου;

3. Είναι αποδεκτό να νιώθεις έτσι. Δεν είναι, όμως, αποδεκτό να…

Κάποιες φορές το παιδί μας χρειάζεται σαφή όρια στο πώς εκδηλώνει τα συναισθήματά του. Πρέπει τότε να καταλάβει, ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει αυτό που νιώθει, αλλά τον τρόπο με τον οποίο το εκδηλώνει. Έτσι, έχει κάθε δικαίωμα να είναι θυμωμένο, αλλά όχι να χτυπάει -αυτό είναι κάτι που ως γονιός δεν μπορείτε να το επιτρέψετε. Μπορείτε, όμως, να προτείνετε μια εναλλακτική, να του δώσετε χρόνο και να βρείτε μαζί έναν καλύτερο τρόπο για να εκτονωθεί.

4. Αυτό που νιώθεις τώρα δεν θα κρατήσει για πάντα. Είναι εντάξει να νιώθεις έτσι. Θα περάσει και σύντομα θα νιώσεις πάλι καλά.

Κάποιες φορές αυτό που νιώθει το παιδί μας είναι τόσο “βαρύ” που νομίζει πως ολόκληρος ο κόσμος του καταρρέει και πως ποτέ δεν πρόκειται να αισθανθεί καλύτερα -πόσες φορές έχει συμβεί και σε εσάς να πείτε: “Αυτή είναι η χειρότερη μέρα της ζωής μου”;

Είναι γεγονός, ότι κατά πάσα πιθανότητα, μερικά λεπτά αργότερα το παιδί θα νιώθει καλύτερα, όμως εκείνο δεν το ξέρει ακόμα και χρειάζεται εσάς για να του το επιβεβαιώσετε και να το καθησυχάσετε.

5. Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα, ας καθίσουμε και ας κανουμε ένα διάλειμμα.

Είναι πολύ δύσκολο να “αντέξεις” ένα συναίσθημα, να το αποδεχτείς και να ζήσεις μαζί του. Όμως μόνο έτσι θα μπορέσεις και να το ξεπεράσεις. Ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα που ως Life-Coach έχεις να δώσεις στο παιδί σου είναι αυτά τα λόγια του Mister Rodgers: Η λύπη δεν διαρκεί για πάντα. Αυτό δεν το λέω για να το θυμίζουμε στον εαυτό μας και να μειώνουμε τη λύπη που νιώθουμε. Αντίθετα. Η γνώση, ότι ο χρόνος φέρνει ανακούφιση από τη λύπη και ότι αργά ή γρήγορα θα έρθουν μέρες που θα νιώθουμε ξανά χαρά μπορεί να μας επιτρέψει να λυπόμαστε πολύ πιο βαθιά, όταν χρειάζεται.

6. Είσαι καλή και ευγενική

Το ότι ένα παιδί έχει απορυθμιστεί δεν το κάνει ένα κακό παιδί. Το ότι είναι θυμωμένο δεν το κάνει κακό παιδί. Ναι μερικές φορές, όταν έχουμε θυμό, δεν κάνουμε τις καλύτερες επιλογές. Οι κακές πράξεις, όμως, δεν μας κάνουν κακούς ανθρώπους. Οι επιστήμονες λένε, ότι όταν λέμε στα παιδιά πόσο καλά και ευγενικά είναι, τα οδηγεί στο να γίνονται πιο γενναιόδωρα. Ποιος δεν το θέλει αυτό; Πείτε, λοιπόν: Ήσουν θυμωμένη. Είπες μερικά άσχημα λόγια στον αδερφό σου. Μερικές φορές λέμε πράγματα που δεν εννοούμε, όταν είμαστε θυμωμένοι. Είσαι ένα καλό κορίτσι, όμως. Τι πιστεύεις, ότι θα μπορούσες να κάνεις για να νιώσει ο αδερφός σου καλύτερα;

7. Θα είμαι εδώ για εσένα, όταν με χρειαστείς

Βέβαια, να μην ξεχνάμε και το ότι μερικές φορές τα συναισθήματα των παιδιών ξεφεύγουν από τα όρια, συνήθως για να κεντρίσουν τα παιδιά την προσοχή μας. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα, ότι το παιδί έχει ανάγκη από αποκλειστικό χρόνο μαζί μας. Όχι, όμως, τη στιγμή της κρίσης, μα αργότερα όταν θα έχει ηρεμήσει. Καταλαβαίνεις, ότι βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση, όταν αρνείται την αγκαλιά σου και κλαίει ακόμα πιο δυνατά ή όταν όλες οι παραπάνω τακτικές έχουν αποτύχει.

Το καλύτερο που έχεις να πεις τότε είναι, “βλέπω ότι είσαι τρομερά θυμωμένος με αυτό. Είναι φυσιολογικό. Φαίνεται πως ό,τι κι αν σου πω δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να ηρεμήσεις. Όταν με χρειαστείς, θα είμαι εδώ για εσένα.” Δεν εγκαταλείπεις το παιδί σου τότε. Του δείχνεις εμπιστοσύνη, θυμίζοντάς του τις στρατηγικές που εσύ του έχεις μάθει.

8. Επανεκκίνηση

Το σκηνικό το ξέρετε καλά: Έχετε προγραμματίσει μια διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα και είστε ενθουσιασμένη! Προσπαθείτε να ετοιμαστούν όλοι εγκαίρως για να φύγετε, όμως τα παιδιά από τον υπερβολικό ενθουσιασμό τους έχουν “ξεφύγει”, κάτι συμβαίνει, κάποιο χτυπάει, ο άνδρας σας έχει νεύρα, τα παιδιά μαλώνουν… και ξαφνικά όλη σας η χαρά φεύγει! Βάζετε τις φωνές και δεν ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Να τα ακυρώσετε όλα ή να τα πάρετε πάλι από την αρχή;

Δεν είναι όλες οι στιγμές κατάλληλες για να πατήσετε το κουμπί της επανεκκίνησης -κάποιες φορές, όμως, είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να μην πάρει έκταση ένα ατυχές και τελικά ασήμαντο συμβάν.

9. Τι έχει να μας μάθει αυτό που συνέβη;

Είναι τρομερά σημαντικό να παίρνει το παιδί μας μαθήματα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να καταλαβαίνει, ότι ένα πρόβλημα δύσκολο να λυθεί μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια σημαντική ευκαιρία. Μόνο μέσα από τα λάθη μας μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε…

10. Θα το θυμάσαι την επόμενη φορά

Όταν το παιδί κάνει κάτι που δεν θα έπρεπε και εσείς προσπαθείτε να το διορθώσετε ή όταν ανακαλύπτετε τον τρόπο να ηρεμεί από ένα tantrum, πείτε αυτή τη φράση: “Θα το θυμάσαι την επόμενη φορά.” Αυτή η τόσο απλή φράση, ουσιαστικά λέει στο παιδί, ότι η σημερινή του αποτυχία δεν είναι παντοτινή και ότι πάντα μπορεί να αλλάξει.

Δίνει στο παιδί κάτι θετικό για να επικεντρώνεται, αλλά και μια ανακούφιση, ότι έχει πάντα τη δυνατότητα να ξαναπροσπαθήσει και να τα πάει καλύτερα. Και όταν πράγματι θυμηθεί τι πρέπει να κάνει την επόμενη φορά, του αξίζει μια μεγάλη επιβράβευση!

 

Πηγή: nurtureandthriveblog.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι 6 φράσεις που τα παιδιά θέλουν να ακούνε όποια κι αν είναι η ηλικία τους

Efi Nika

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Efi Nika

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Efi Nika