Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Νέα έρευνα: επικίνδυνη η καθιστική ζωή ακόμα και αν γυμνάζεσαι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

96113503827603784232

Νέα έρευνα: επικίνδυνη η καθιστική ζωή ακόμα και αν γυμνάζεσαι

Αποκαρδιωτικά είναι τα ευρήματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine» καθώς αποδεικνύεται ότι η καθιστική ζωή εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη ακόμα και για τους ανθρώπους που εξασκούνται καθημερινά.

Τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το κείμενο βρίσκεσαι πιθανά προσκολλημένος σε κάποια καρέκλα. Στην πραγματικότητα έχεις δύο επιλογές: Είτε να σηκωθείς για λίγο να κάνεις μία βόλτα, να κινηθείς και να επιστρέψεις στη δουλειά σου είτε να περάσεις λίγο χρόνο ακόμα στην καρέκλα χαζεύοντας στο διαδίκτυο. Έχεις επιλέξει το δεύτερο. Είναι επίσης πολύ πιθανό να έχεις σηκώσει τους ώμους στα αυτιά σου χωρίς να το έχεις καταλάβει και να έχεις μεταφέρει όλη την ένταση στο σβέρκο και στην πλάτη. Με μικρές κινήσεις επανέφερε τους ώμους στη θέση τους,  αποδέσμευσε την ένταση και συνέχισε την ανάγνωση πιο χαλαρά.

Ο δυτικός τρόπος ζωής, οι σύγχρονες εργασιακές συνθήκες, η τηλεόραση και η τεχνολογία με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το ίντερνετ μας έχουν εγκλωβίσει σε μία καρέκλα, επιβάλλοντάς μας τον μόνιμο βραχνά της καθιστικής ζωής. Αφιέρωσε λίγο χρόνο και αναλογίσου μία τυπική σου ημέρα.

Σηκωνόμαστε το πρωί από το κρεβάτι και αμέσως καθόμαστε για να ποιούμε καφέ και να σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Φεύγουμε για τη δουλειά και ξανακαθόμαστε στο αμάξι μας ή τα μέσα μεταφοράς. Στη δουλειά για περίπου οτκώ ώρες (με μικρά διελλείματα φυσικά) γινόμαστε ένα με το κάθισμά μας. Μετά πάλι αυτοκίνητο ή μέσα μεταφοράς, ίσως μία συνάντηση με φιλικά πρόσωπα για καφέ όπου καθόμαστε ξανά, και το βράδυ βουλιάζουμε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Ίσως τελικά να πρέπει να αναρωτηθούμε πόσες ώρες της ημέρας βρισκόμαστε σε κίνηση και όχι πόση ώρα καθόμαστε. Θα είναι πιο εύκολο.

Νέα έρευνα: επικίνδυνη η καθιστική ζωή ακόμα και αν γυμνάζεσαι
Eπικίνδυνη η καθιστική ζωή ακόμα και αν γυμνάζεσαι

Και ενώ οι επιστήμονες μέχρι σήμερα φώναζαν να σηκωθούμε από την καρέκλα, να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας και να αφιερώνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά της ημέρας σε κάποια κινητική δραστηριότητα, από το ήπιο περπάτημα μέχρι την πιο εντατική άσκηση, μία καινούρια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine» φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις καταστροφικές συνέπειες της καθιστικής ζωής, εισάγοντας ωστόσο, ένα καινούριο στοιχείο που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας: Ακόμα και οι άνθρωποι που επιδίδονται σε κάποια σωματική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση, αν κατά τα βάση ακολουθούν καθιστική ζωή, είναι επιρρεπείς στις αρνητικές συνέπειές της.

Τα νέα αυτά ευρήματα προέκυψαν από την ανάλυση 47 μελετών που  παρακολουθούσαν ομάδες ανθρώπων οι οποίοι ανέφεραν πόσο χρόνο κάθονται στη διάρκεια μίας ημέρας και πόσο χρόνο αφιερώνουν σε οποιοδήποτε είδος άσκησης. Μπορεί λοιπόν ένας άνθρωπος που ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του σε μία καρέκλα να κινδυνεύει περισσότερο από καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και καρκίνο, ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι μόνο η άσκηση δεν μπορεί να εξαλείψει αυτούς τους κινδύνους αν κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας είμαστε ή καθιστοί ή ξαπλωμένοι.

Ο Dr Alter που συνέταξε την έκθεση των αποτελεσμάτων αναφέρει ότι η έρευνα αυτή είναι ένας άλλος τρόπος για να επισημανθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής και να τονιστεί ότι 30 ή 60 λεπτά άσκησης δεν είναι αρκετά να εξασφαλίσουν έναν υγιή οργανισμό. «Χρειάζεται να κάνουμε δύο πράγματα: να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας αλλά την ίδια στιγμή να καθόμαστε λιγότερο». Ακόμα και το να στεκόμαστε όρθιοι είναι πολύ πιο θεμιτό από το να είμαστε διαρκώς σε μία καρέκλα.

Αναγνωρίζοντας βέβαια τη δυσκολία να αποδεσμευτούμε τελείως από την καθιστική ζωή ο Dr Alter προτείνει:

  • Αν η δουλειά σου απαιτεί να κάθεσαι σε ένα γραφείο, φρόντισε κάθε μισή ώρα να σηκώνεσαι και να τριγυρνάς για τρία περίπου λεπτά.
  • Όσο βλέπεις τηλεόραση εκμεταλλεύσου τις διαφημίσεις για να κάνεις μία βόλτα στο σπίτι ή κάποιο είδος χαλαρής άσκησης
  • Παρατήρησε πόσο κάθεσαι κάθε ημέρα και προσπάθησε να το μειώσεις, λίγο κάθε εβδομάδα.
  • Η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη. Θα σε βοηθήσει να μειώσεις τον χρόνο που κάθεσαι, θα τονώσει το ανοσοποιητικό σου και θα θωρακίσει την υγεία σου.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Penni Syggrou

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

newsitamea

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea