Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γιατί να τρώτε μια χούφτα βατόμουρα κάθε μέρα – Τα μεγάλα οφέλη για την υγεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα βατόμουρα είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή, γνωστή για τα ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Τα ευεργετικά οφέλη των βατόμουρων οφείλονται στις μπλε χρωστικές τους που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι μια κατηγορία πολυφαινολών. Αυτές οι χρωστικές βρίσκονται στις φράουλες, τα σμέουρα, τα κόκκινα σταφύλια και τα μωβ λαχανικά.

Άλλα τρόφιμα που περιέχουν ανθοκυανίνες είναι το μπρόκολο, τα αχλάδια και τα μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς.

Γνωστά οφέλη των βατόμουρων
Υγεία των οστών

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρος, φώσφορος, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος και βιταμίνη Κ που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Αυτά τα μέταλλα βοηθούν στη διατήρηση της δομής των οστών, της αντοχής και της ελαστικότητας των αρθρώσεων.

Υγιές δέρμα

Τα βατόμουρα είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C που βοηθά στη βελτίωση της σύνθεσης κολλαγόνου, η οποία βελτιώνει τη συνολική υφή του δέρματος.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στα βατόμουρα μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της ψωρίασης και στη μείωση του εκζέματος , ενώ τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος από περιβαλλοντικές βλάβες.

Διατηρούν την αρτηριακή πίεση

Τα βατόμουρα βοηθούν το σώμα να παράγει περισσότερο μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το χαμηλό επίπεδο νατρίου των βατόμουρων βοηθά επίσης το σώμα να διατηρήσει την αρτηριακή πίεση.

Βοηθάνε στον διαβήτη

Η κατανάλωση βατόμουρων βοηθά στην επεξεργασία της γλυκόζης και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ασθενείς με διαβήτη. Είναι ένα φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ένας δείκτης που δείχνει πόσο γρήγορα ητροφή επηρεάζει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

Συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν τρώτε βατόμουρα

Αν και τα βατόμουρα μπορούν να μαγειρευτούν και να καταναλωθούν ωμά, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη τους όταν τρώγονται φρέσκα.

Τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια αφυδρογονάσης της γλυκόζης-6-φωσφορικής δεν πρέπει να καταναλώνουνβατόμουρα.

Το G6PD είναι μια γενετική διαταραχή όπου τα άτομα παρουσιάζουν προβλήματα στη διάσπαση ορισμένων χημικών ουσιών σε τρόφιμα και φάρμακα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Efi Nika

Μαγειρίτσα: Πώς να καθαρίσετε σωστά έντερα και εντόσθια – Κίνδυνος δηλητηρίασης

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η μέθοδος που ανακουφίζει 7 στους 10 με φυσικό τρόπο

Efi Nika