Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ

Μάθε γιατί αν οδηγάς αύριο το πρωί και υποφέρεις από αϋπνίες, υπάρχει τριπλάσιος κίνδυνος για την υγεία σου!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

12-RAC-Says-Conscious-Driving-at-Arms-length-for-OSAS-Drivers

Μάθε γιατί αν οδηγάς αύριο το πρωί και υποφέρεις από αϋπνίες, υπάρχει τριπλάσιος κίνδυνος για την υγεία σου!

Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ύπνου θα μπορούσε να σώζει ζωές, καθώς ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αυπνία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας λόγω αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων και άλλων μοιραίων τραυματισμών. 

Άνθρωποι που εμφάνιζαν όλα τα συμπτώματα αυπνίας ήταν 2,8 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από μοιραίο τραυματισμό σε σχέση με όσους δεν είχαν συμπτώματα, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η καθημερινή χρήση φαρμάκων κατά της αυπνίας.

Ο ερευνητής Lars Laugsand, του Norwegian University of Science and Technology, στο Trondheim, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν πως μεγάλο ποσοστό μοιραίων τραυματισμών και θανάτων σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν δεν υπήρχε αυπνία.

Ο κίνδυνος μοιραίου τραυματισμού αυξάνει σε συνάρτηση με τον αριθμό των συμπτωμάτων αυπνίας, έδειξαν τα αποτελέσματα. Μεταξύ των συμπτωμάτων αυπνίας, η δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κάποιος φάνηκε να έχει την ισχυρότερη σχέση με μοιραίους τραυματισμούς.

Άνθρωποι που σχεδόν πάντα εμφάνιζαν δυσκολία να αποκοιμηθούν είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τραυματισμό σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και περισσότερες από 1,5 φορές να πεθάνουν από οποιοδήποτε μοιραίο τραυματισμό σε σχέση με ανθρώπους που δεν αντιμετώπιζαν δυσκολίες στον ύπνο.

Περαιτέρω ανάλυση ανακάλυψε ότι η δυσκολία να αποκοιμηθεί κάποιος συνέβαλε στο 34% των θανάτων από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και στο 8% όλων των μοιραίων τραυματισμών, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν δεν υπήρχε αυπνία.

Ο Laugsand πρόσθεσε ότι η αύξηση της εγρήγορσης για την αυπνία και ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση ανθρώπων με δυσκολίες στον ύπνο μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικά στην πρόληψη μοιραίων τραυματισμών.

Στην έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία 54.399 αντρών και γυναικών, 20 έως 89 ετών.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγές: ’Sleep’’ / iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 βασικά συστατικά που θα κάνουν τη σχέση σας να κρατήσει για πάντα

Efi Nika

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Efi Nika

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Efi Nika