Newsitamea.gr
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΑΙΔΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κρίση στον γάμο μετά το 1ο παιδί: γιατί συμβαίνει και πώς να την προλάβετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το μωράκι που τόσο περιμένατε ήρθε επιτέλους στον κόσμο και είστε οι πιο ευτυχισμένοι γονείς στον κόσμο!

Σύντομα, όμως, θα διαπιστώσετε πως η φροντίδα ενός μωρού δεν είναι πάντα εύκολη. Λίγο η αυπνία, λίγο το άγχος, λίγο η εξάντληση, μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές στη σχέση σας και να ξεκινήσουν οι καβγάδες. Με υπομονή, επιμονή, σεβασμό και αγάπη, όμως, όλα λύνονται. Να θυμάστε πως είναι στο χέρι σας να ξεπεράσετε την κρίση και να δημιουργήσετε μια μονιασμένη οικογένεια.

Είστε συνέχεια κουρασμένοι

Όταν έρχεται στον κόσμο ένα παιδί, οι υπόλοιπες υποχρεώσεις μας δεν εξαφανίζονται διά μαγείας. Αντίθετα, ενώ προσπαθούμε να φροντίσουμε ένα νεογέννητο που χρειάζεται όλη μας την προσοχή, τα χρέη αυξάνονται, οι δουλειές του σπιτιού πολλαπλασιάζονται και ο ύπνος μειώνεται. Συχνά, η κούραση των νέων γονέων είναι τόσο μεγάλη που φτάνει στα όρια της εξάντλησης. Κι η κούραση, ως γνωστόν, φέρνει γκρίνια και καβγάδες.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Μοιραστείτε τα οικογενειακά βάρη και φροντίστε ο ένας τον άλλον. Τον πρώτο καιρό, την περισσότερη στήριξη την χρειάζεται η μαμά για να ανταπεξέλθει στον νέο της ρόλο, οπότε, εσείς οι μπαμπάδες, να είστε υπομονετικοί.

Ορίστε αρμοδιότητες και χωρίστε τον χρόνο σας με τέτοιον τρόπο, ώστε να ξεκουράζεστε και οι δύο. Επίσης, μην ντρέπεστε να ζητάτε (αλλά και να παραχωρείτε στον σύντροφό σας) προσωπικό χρόνο. Αν καταρρεύσουν οι γονείς, ποιος θα φροντίσει το νέο μέλος της οικογένειας;

Χάνετε ο αυθορμητισμός στη σχέση

Μέχρι πρότινος, ήταν εύκολο να αντιμετωπίσετε τις μικρές εντάσεις ή την ανία με αυθόρμητες εξόδους και εκδρομές που σας έβγαζαν από τη ρουτίνα. Με το μωρό, όμως, αυτοί οι τρόποι εκτόνωσης… εξαφανίζονται! Δεν μπορείτε να είστε το ίδιο αυθόρμητοι και να αλλάζετε το πρόγραμμά σας ξαφνικά.

Οι μικρές εντάσεις είναι εύκολο να μεγαλώσουν και να καταλήξουν σε καβγά, ειδικά αν συμπεριλάβει κανείς και την κούραση που κουβαλάτε λόγω του νεογέννητου. Ο ένας καβγάς διαδέχεται τον άλλον, και τελικά ξεχνάς τα καλά στοιχεία του συντρόφου σου που κάποτε ερωτεύτηκες.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Ο μόνος τρόπος για να προσαρμοστείς στη νέα κατάσταση, είναι να την αποδεχτείς. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου – απλά η σχέση σας γύρισε σελίδα και χρειάζεται να την επαναπροσδιορίσετε.

Αντί να θυμώνετε ή να απογοητεύεστε με τη νέα κατάσταση, επενδύστε στο σωστό προγραμματισμό. Δεν χρειάζεται να στερηθείτε τα πράγματα που σας ευχαριστούν απλά και μόνο επειδή κάνατε ένα παιδί. Προγραμματίστε τα και υλοποιήστε τα όταν αυτό θα είναι εφικτό.

Δεν περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί

Μετά το πρώτο παιδί, και οι δύο γονείς πέφτουν με τα μούτρα στις ανάγκες του μωρού και παραμελούν τον εαυτό τους και τη σχέση τους. Οι μεταξύ σας διάλογοι περιορίζονται σε προσταγές τύπου «Φέρε την πιπίλα», «Δεν το ταΐζεις σωστά» ή «Ξύπνησε, ποιος θα πάει;». Στην αρχή αυτό είναι αναγκαίο, αλλά στην πορεία μπορεί να οδηγήσει σε αποξένωση του ζευγαριού.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο, φροντίστε να βρείτε κοινό χρόνο για να συζητήσετε τα όσα καινούρια σας συμβαίνουν, να χαλαρώνετε και να θυμηθείτε παλιές συνήθειες.

Ο ερχομός του παιδιού είναι ό,τι καλύτερο σας συνέβη ποτέ, και είναι κρίμα να διαλύσετε την όμορφη σχέση σας επειδή δεν περνάτε χρόνο μαζί. Φυσικά, οι καθημερινές απαιτήσεις και η εξάντληση που νιώθετε δεν βοηθούν να φροντίστε και τη σχέση σας, αλλά αν το προσπαθήσετε, θα το καταφέρετε. Αξίζει τον κόπο!

Δεν κάνετε σεξ

Είναι δύσκολο να διατηρήσετε το πάθος στη σχέση σας όταν είστε συνέχεια κουρασμένοι, εκνευρισμένοι και με χιλιάδες υποχρεώσεις να σας κυνηγούν. Ωστόσο, το σεξ είναι  βασικό συστατικό για έναν πετυχημένο γάμο.

Το νιώθουμε επιθυμητοί από τον/την σύντροφό μας ακόμα και μετά από ένα παιδί, κρατάει τη σχέση ζωντανή και αυξάνει τις πιθανότητες να κρατήσει… για πάντα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Για να θυμηθείτε την ερωτική πλευρά της σχέσης σας μετά από 9 μήνες εγκυμοσύνης και αρκετές εβδομάδες λοχείας, πάρτε τον χρόνο σας και μην πιέζετε καταστάσεις.

Περάστε μαζί ποιοτικό χρόνο και μιλήστε για εσάς και τα συναισθήματά σας (και όχι για το μωρό που κοιμάται στο διπλανό δωμάτιο). Το στοίχημα είναι να συνεχίσετε να βλέπετε το σεξ ως απόλαυση, χωρίς να γίνει μια ακόμα συζυγική υποχρέωση.

Νιώθετε αδικημένοι

Οι μαμάδες τείνουν να νιώθουν πως επωμίζονται όλα τα οικογενειακά βάρη, ενώ συχνά δεν προλαβαίνουν να κάνουν ούτε ένα ντους με ησυχία. Οι μπαμπάδες, από την άλλη, αισθάνονται πασαλειμμένοι, κι έχουν την αίσθηση πως πρέπει να δουλεύουν όλη μέρα χωρίς να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή του παιδιού τους.

Μέχρι το ζευγάρι να βρει τα πατήματά του, είναι πιθανό να έχουν και οι δύο νεύρα, να γκρινιάζουν και να καβγαδίζουν.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Βρείτε μια στιγμή ηρεμίας και μιλήστε για όλα όσα σας καταπιέζουν. Ακούστε με προσοχή τον άλλον και σίγουρα θα βρείτε τις ισορροπίες σας στη νέα κατάσταση. Μοιράστε αρμοδιότητες και φτιάξτε από κοινού ένα πρόγραμμα που δεν αδικεί κανέναν.

Έχετε διαφωνίες για την ανατροφή του παιδιού

Πριν ακόμα γεννηθεί το παιδί, μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες για το όνομα ή το χρώμα του δωματίου, οι οποίες όμως ξεπερνιούνται εύκολα. Ωστόσο, όταν το πολυπόθητο μωράκι σας έρθει στον κόσμο, ξεκινούν οι καβγάδες για το αν πρέπει κλάψει μέχρι να ξανακοιμηθεί ή αν πρέπει να το πάρετε αμέσως στην αγκαλιά σας, για το αν θα κοιμάται ή όχι στο κρεβάτι σας, και πολλά ακόμα θέματα που αφορούν την ανατροφή του.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Βάλτε στην άκρη τις διαφωνίες σας για τα μικρά και ασήμαντα θέματα και μην ξεσυνερίζεστε ο ένας τον άλλον. Αν η διαφωνία σας έγκειται σε κάτι πραγματικά σημαντικό, δείτε αν είναι ανάγκη να τηρήσετε κοινή στάση.

Σε περίπτωση που όντως χρειάζεται να συμφωνήσετε, προετοιμαστείτε για συμβιβασμούς και θυμηθείτε ότι το κυριότερο που χρειάζεται το μικρούλι σας για να είναι ευτυχισμένο, είναι σταθερότητα, αγάπη και σεβασμός.

mama365.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είχε μέσα ολόκληρο σκουλήκι, το κόλλησε από ζώο: Της είπαν ότι πεθαίνει, μόλις είδαν αυτό στο συκώτι της έπαθαν σοκ

Efi Nika

5 φράσεις για να μεγαλώσεις γενναία παιδιά

newsitamea

«Είμαστε όλη η οικογένεια σε σοκ»: Την κορόιδευαν τα παιδιά της γιατί αγόραζε λαχεία και κέρδισε 11.200.000 ευρώ

Efi Nika