Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν οι άνδρες και οι γυναίκες που καταναλώνουν σε μεγάλη συχνότητα τα παρακάτω τρόφιμα.

Νεότερη έρευνα διαπίστωσε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στα οποία περιλαμβάνονται δημοφιλή συσκευασμένα τρόφιμα και σακχαρούχα ποτά ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αμερικανοί ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο Tufts, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και πολλά ακόμη ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα εξέτασαν τα στοιχεία από τρεις μεγάλες μακροχρόνιες μελέτες σε περισσότερους από 46.000 άνδρες και 160.000 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 24-28 έτη.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης σημειώθηκαν 3.216 περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υπερεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα σνακ, τα έτοιμα ψωμιά, κέικ και μπισκότα, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τα προμαγειρεμένα ή έτοιμα γεύματα συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων είχαν 17% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Όσο για τους άνδρες όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων που περιείχαν κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες που κατανάλωνα τα περισσότερα σακχαρούχα ποτά είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερα ποτά με ζάχαρη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα υπερ-επεξεργαμένα τρόφιμα αντιστοιχούν στο 57% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν οι ενήλικες στις ΗΠΑ, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται διαρκώς τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης στο British Medical Journal: «Η υψηλή κατανάλωση  υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στους άνδρες και ορισμένων υποκατηγοριών  υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε άνδρες και γυναίκες συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου».

Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε επίσης στο BMJ εξέτασε την κατανάλωση φαγητού σε ενήλικες στην Ιταλία και διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με τη χαμηλότερης ποιότητας διατροφή και την υψηλότερη κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων είχαν επίσης υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 23.000 συμμετέχοντες, εκ των οποιών 2.205 απεβίωσαν κατά την περίοδο παρακολούθησης.

 

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς πολύ κόπο: Χάσε 7 κιλά σε έναν μήνα με τη δίαιτα του γιαουρτιού

Efi Nika

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika

Λιποδιαλυτικό ρόφημα: Σπιτική συνταγή του λεπτού για αποτοξίνωση και γρήγορη απώλεια βάρους, με φυσικό τρόπο

Efi Nika