Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καρδιαγγειακά: Τροφές που πρέπει να αντικαταστήσετε για να προστατευτείτε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας προτείνει μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Είναι επίσης απαραίτητη η μείωση του αλατιού και των κορεσμένων λιπαρών.

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας αλλά και με ποιες μπορείτε να τις αντικαταστήσετε για να προστατέψετε την καρδιά σας:

 

Βρόμη αντί για δημητριακά

Η βρόμη περιέχει διαλυτές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, περιέχει β-γλυκάνη, ένα είδος φυτικών ινών που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και τον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο και το κάλιο, στοιχεία ωφέλιμα για την καρδιά.

Μύρτιλλα αντί για ζάχαρη

Eίναι φρούτα με μοναδική θρεπτική αξία. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και μαγγανίου. Περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Μπιφτέκια λαχανικών αντί για μπιφτέκια από κιμά

Τα φασόλια και γενικά τα όσπρια είναι πολύ καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών, ενώ συμβάλλουν παράλληλα στην υγεία της καρδιάς. Ένα μπιφτέκι από όσπρια δίνει πολλές φυτικές ίνες και δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά.

Λαχανικά αντί τυριών

Επιλέγετε ως συνοδευτικό του φαγητού μία πλούσια πολύχρωμη σαλάτα για να πάρετε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά μηδέν λιπαρά. Παράλληλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το λυκοπένιο και η βιταμίνη C.

Ξηροί καρποί αντί για πατατάκια

Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ωφελούν την καρδιά, τον εγκέφαλο και την επιδερμίδα. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Ε.

Αβοκάντο στη σαλάτα αντί για κρουτόν ή σάλτσες

Το αβοκάντο περιέχει υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Ε.

Ελαιόλαδο αντί για βούτυρο

Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά και μια διατροφή που βασίζεται σε αυτό σχετίζεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς. Είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, δύο συστατικά που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Ψητός σολομός αντί για τηγανητό μπακαλιάρο

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Κόκκινο κρασί αντί για αναψυκτικά

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ένα ποτήρι για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) κάνει καλό στην καρδιά και μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης.

 

www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελένη Μενεγάκη: Φτιάχνει κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια και λέει το μυστικό της συνταγής της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε ζύμωμα: Η Αργυρώ δίνει την συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

Efi Nika

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή

Efi Nika