Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ηρωίδα μητέρα: Έδωσε αγώνα προκειμένου το παιδί της που πάσχει από υδροκεφαλία να συνεχίσει τις θεραπείες του

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

o_mikros_Efraim

Ηρωίδα μητέρα: Έδωσε αγώνα προκειμένου το παιδί της που πάσχει από υδροκεφαλία να συνεχίσει τις θεραπείες του

Ο Εφραίμ πάσχει από υδροκεφαλία. Είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία μαζεύεται υπερβολικό υγρό μέσα στον εγκέφαλο. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό που είναι το φυσιολογικό υγρό που παράγεται και κυκλοφορεί μέσα στον εγκέφαλο δεν κυκλοφορεί πλέον, είτε λόγω μιας ανατομικής ανωμαλίας, είτε λόγω μιας λειτουργικής ανωμαλίας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται και να αυξάνεται η ενδοκρανιακή πίεση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να αφορά από νεογνά μέχρι υπερήλικες. Η καθυστερημένη αντιμετώπιση ή μη αντιμετώπισή της μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο και πολύ συχνά να οδηγήσει στο θάνατο.

Την πάθηση δεν τη διέγνωσαν έγκαιρα οι γιατροί. Στην εγκυμοσύνη μου έκανα όλες τις απαραίτητες εξετάσεις κι όλες είχαν βγει κανονικές. Ο Εφραίμ γεννήθηκε με καισαρική. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν ο μικρός έγινε 8 μηνών. Δεν μπορούσε να κουνήσει το αριστερό χεράκι. Αμέσως τον πήγαμε, με το σύζυγό μου, στον παιδίατρο κάνοντας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Μέχρι να βρουν όμως οι γιατροί τι είχε, πέρασαν δυστυχώς 2 χρόνια και παρέλυσε και το αριστερό του πόδι.

Σε ηλικία δύο ετών ο Εφραίμ χρειάστηκε να χειρουργηθεί επειγόντως στο κεφάλι διότι είχε κύστη 8,8 εκ. και να του βάλουνε βαλβίδα παροχέτευσης ώστε να αφαιρείται το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Λόγω χειρουργείου το παιδί έχει ημιπληγία αριστερά στο πόδι και στο χέρι, κουτσαίνει και δε μπορεί να πιάσει από αριστερά ενώ γέρνει εμφανώς από εκείνη την πλευρά. μμ)

Η πάθηση έχει δυσκολέψει την καθημερινότητα του παιδιού. Έχει πάθει μέσα στα επτά χρόνια που ακολούθησαν δύο επιληπτικές κρίσεις, έχει και δυνατούς πονοκεφάλους, δυσκολεύεται κινητικά και εκτός όλων αυτών βιώνει και το ρατσισμό ή αλλιώς bullying όπως λέγεται πλέον και στο σχολείο από τα άλλα παιδάκια που το κοροϊδεύουν γιατί δε γνωρίζουν το δράμα που ζει το παιδί μου, αλλά κι οπουδήποτε αλλού, που από τη μια το κοροϊδεύουν και από την άλλη τον κοιτάζουν υποτιμητικά. Παλεύω με κάθε τρόπο να τον προστατέψω και να μην αναγκάζεται να βιώνει και τον ρατσισμό πέρα από όλα τα άλλα.

Σε γονείς θα έλεγα να μιλάμε στα παιδιά για τη διαφορετικότητα, να τους εξηγούμε την κατάσταση και να τα συμβουλεύουμε να μην κοροϊδεύουν όταν βλέπουν ένα παιδί που κουτσαίνει, που δεν μπορεί να κινήσει το χέρι του, να εξηγούμε ότι όλοι είμαστε ίδιοι.

Ο Εφραίμ ακολούθησε ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπειών, υδροθεραπειών κι εργοθεραπειών σε κέντρο αποκατάστασης κι αποθεραπείας στη Λάρισα και υπήρξε σημαντική βελτίωση. Έκανε 3ωρες θεραπείες, δύο φορές την εβδομάδα.

Οι θεραπείες σταμάτησαν μετά ,γιατί όπως μας ενημέρωσαν από το Κέντρο Αποκατάστασης η ασφάλεια, το ΙΚΑ, δεν καλύπτει άλλο τα έξοδα. Ενώ έχει γίνει τόση καλή δουλειά στο παιδί, όλα θα πάνε χαμένα καθώς δεν ολοκληρώθηκε η θεραπεία του. Ζω καθημερινά με το φόβο μη βουλώσει η βαλβίδα στο κεφαλάκι του. Το κέντρο αυτό στη Λάρισα είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν, με τους καλύτερους θεραπευτές αλλά αν δεν έχεις να πληρώσεις είσαι καταδικασμένος στη μοίρα σου. Εγώ, πέστε μου, πώς να αφήσω το παιδί μου στη μοίρα του, που είμαι άνεργη και παλεύω μόνη μου το αδύνατον, τόσα χρόνια.

Πόσο επηρέασε αυτό τον Εφραίμ; Στους 6 μήνες που σταματήσαμε τις θεραπείες έχει πάθει αγκύλωση το χέρι και το πόδι του. Αυτό επηρεάζει την καθημερινότητά του αφού δεν μπορεί να ντυθεί ή ακόμη και να φάει μόνος του. Ακόμη και στο παιχνίδι δυσκολεύεται. μμ)

efraim2

** Μετά από πολύμηνο αγώνα και τη συγκέντρωση υπογραφών τελικά ο μικρός Εφραίμ συνεχίζει τις θεραπείες του.

Η μητέρα του Αίγλη Τζιαχρήστου έδωσε αγώνα προκειμένου να καταφέρει να συνεχίσει το παιδί της τις θεραπείες. Μάλιστα συγκέντρωσε ηλεκτρονικά χιλιάδες υπογραφές προκειμένου να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση.

«Επιτέλους, ο Εφραίμ μπορεί να κάνει τις θεραπείες του κάτι που θα τον βοηθήσει στην καθημερινότητά του.

 

Απόσπασμα από συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτητου /trikalaview.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

29χρονη έγκυος διαγνώστηκε με καρκίνο, είπε ΟΧΙ στην έκτρωση στις αρχές της εγκυμοσύνης και έσωσε 2 ζωές – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Η ιστορία των προσθετικών μελών και το αρχαιότερο που βρέθηκε σε μούμια!

Βογιατζής Ηλίας

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika