Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Υποθυρεοειδισμός : ένα εβδομαδιαίο διαιτολόγιο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ipothireodiismos

Ένα τυπικό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ατόμου που παρουσιάζει υποθυρεοειδισμό, θα μπορούσε να σχεδιαστεί με βάση τις ακόλουθες συστάσεις :

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 3 ΜΕΓΑΛΑ (πρωί-μεσημέρι-βράδυ) ΚΑΙ 2 ΜΙΚΡΑ ΣΝΑΚ ένα στο πρόγευμα και ένα το απόγευμα. Τα σνακ δεν είναι απαραίτητο να τα τρώμε αν δεν πεινάμε, τα 3 βασικά γεύματα είναι απαραίτητο για να συντηρούμε τις καύσεις του μεταβολισμού μας.

ΤΟ ΨΩΜΙ, ΤΟ ΡΥΖΙ, ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ. ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: (περίπου 1 φέτα ψωμί σε κάθε γεύμα, 1 μερίδα (2-3 κουταλιές της σούπας γεμάτες) ρύζι (λευκό ή καστανό) ή κριθαράκι ή μακαρονάκι κοφτό στο μεσημεριανό ή το βραδινό μαζί με το κρέας ή το ψάρι).

ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΠΟΛΥ ΚΡΕΑΣ: 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας και 1 φορά την εβδομάδα λευκό κρέας ή κοτόπουλο σε κανονική μερίδα 100 γρ. μαγειρεμένο με λίγο λάδι, ψητό και πολύ σπάνια τηγανιτό.

ΟΣΠΡΙΑ 1-2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ σε κανονική μερίδα και καλό θα είναι να είναι καλά βρασμένα. Τα συνδυάζουμε με λευκό τυρί για να απορροφήσουμε καλύτερα τον σίδηρο τους.

ΤΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (πατάτες αλλά και τα μακαρόνια) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΦΑΓΗΤΟ 2 με 3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ (σε μικρές ποσότητες: 2-3 μικρές πατάτες ψητές, πουρέ ή βραστές και ½ μικρό πιάτο ρηχό βραστά μακαρόνια ή 1 φλ. βραστό κοφτό μακαρονάκι , φιδές , τραχανάς , πλιγούρι, κους-κους.)

ΨΑΡΙ ΨΗΤΟ 1 με 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (καλύτερα με αρκετό λίπος γιατί είναι πλούσιο σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, δηλαδή σκουμπριά, τσιπούρες, τόνο, σολομό αλλά και μικρά ψάρια, καλά καθαρισμένα, καλύτερα και αυτά ψητά.)

ΤΡΩΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ σαν σνακ στο δεκατιανό ή το απογευματινό γεύμα (καλύτερα φρούτα εποχής ή 1 μεγάλο ποτήρι χυμό φρέσκο).Αν δεν τρώμε τα φρούτα, τα πολτοποιούμε σε κρέμες ή μίξερ ή smoothies και μπορούμε να τα καταναλώσουμε μαζί με γάλα ή γιαούρτι.

ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ (τυρί λευκό με λίγο λίπος, γάλα και γιαούρτι ελαφρύ και μπορούμε να καταναλώσουμε μέχρι 2 ποτήρια γάλα/ημέρα ή 1 κύπελλο γιαούρτι (καλύτερα με την πέτσα) ή 1 κομμάτι (30γρ) τυρί λευκό ή 2κουταλιές τυρί κρέμα ή cottage/ημέρα).

ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΣΕΡΙ ΕΠΙΣΗΣ ΧΑΜΗΛΑ ΣΕ ΛΙΠΟΣ (όχι όμως σε καθημερινή βάση) και προσέχουμε να μην έχουν πολύ αλάτι, καλύτερα να αγοράζουμε τύπου βραστά και όχι αέρος.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ TΡΩΜΕ ΜΕΧΡΙ 3-4 ΑΥΓΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ καλύτερα βραστά με ψωμί , ιδιαίτερα στο βραδινό ή το πρωινό γεύμα.

ΤΡΩΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΧΗΣ μαζί με τα γεύματα, βραστές ή ωμές προσέχουμε το ελαιόλαδο: 1 κουταλιά της σούπας σε 1 φλ. σαλάτα. Προσέχουμε το αλάτι, βάζουμε άφθονο το λεμόνι ή το ξύδι, αν μας αρέσει. Το βαλσαμικό ξύδι και η κρέμα βαλσαμικού δεν έχουν πολλές θερμίδες είναι πολύ θρεπτικά.

ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ Η ΖΑΧΑΡΗ (ένα μικρό γλυκό 3-4 φορές την εβδομάδα και καλύτερα να έχει σοκολάτα υγείας, γάλα ή/και φρούτα).Επίσης μπορεί να έχει μέλι, ταχίνι, σουσάμι, ξηρούς καρπούς ή ξερά φρούτα.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΡΥΦΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΡΥΦΗ ΖΑΧΑΡΗ. (πατατάκια, ξηρούς καρπούς, παστά τρόφιμα, αγοραστές κονσέρβες).

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ Η ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΚΗΣ και σικάλεως για τα άλευρα, μαύρη ζάχαρη ή μέλι για τα γλυκά, γιατί τα προβλήματα του θυρεοειδούς συχνά σχετίζονται με την δυσκοιλιότητα.

ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΕΣ εκτός εάν υπάρχει κάποιο ειδικό πρόβλημα υγείας και φυσικά κατόπιν συνεννοήσεως με τον γιατρό μας.

Τέλος, δεν ξεχνούμε ότι δεν πρέπει να αμελούμε την φαρμακευτική αγωγή μας, δεν αλλάζουμε την δόση των φαρμάκων μόνοι μας και δεν αμελούμε να πραγματοποιούμε τις προγραμματισμένες εξετάσεις αίματος καθώς και τον υπέρηχο του θυρεοειδούς μας, ώστε να ελέγξουμε την λειτουργία του. Αν προσέξουμε την διατροφή μας, ο υποθυρεοειδισμός δεν θα επηρεάσει το βάρος μας!

Πηγές :
1. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
2.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα

 

diaitologia.gr /Διαιτoλόγος Διατροφολόγος  –  Νεστορή Βασιλική

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η μέθοδος που ανακουφίζει 7 στους 10 με φυσικό τρόπο

Efi Nika

6 διατροφικές συνήθειες που βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας

Efi Nika

Ελένη Μενεγάκη: Φτιάχνει κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια και λέει το μυστικό της συνταγής της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika