Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Ηλεκτρική κουβέρτα: Πόσο ασφαλής είναι; Ποιοι κινδυνεύουν

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο ύπνος με ηλεκτρική κουβέρτα μπορεί να είναι άνετος αλλά ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα.

Όλοι θέλουν να πέφτουν σε ένα ζεστό κρεβάτι και η ηλεκτρική κουβέρτα ίσως είναι μια καλή λύση.

Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ζεστάνουν το κρεβάτι τους για αιώνες. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, οι πέτρες θερμαίνονταν στη φωτιά και τοποθετούνταν στον πάτο των κρεβατιών.

Στην Αναγέννηση και στη Βικτωριανή εποχή χρησιμοποιήθηκαν πιο ανεπτυγμένες και περίτεχνες θερμοφόρες: ένα μεταλλικό τηγάνι που σκεπάζει με μακριά λαβή όπου έμπαιναν κάρβουνα από τη φωτιά. Επίσης, ήταν πήλινες, σιδερένιες ή και ασημένιες, ανάλογα με την τάξη του ιδιοκτήτη της.

Μεγάλη πέραση είχαν και χειρόθερμα, μικρά στρόγγυλα μεταλλικά αντικείμενα σαν μήλα με τρύπες. Τους έβαζαν κάρβουνα και ο ιδιοκτήτης έχωνε τα δάκτυλα των χεριών στις τρύπες για να ζεσταίνεται.

Υπήρχαν επίσης κρεβάτια κατασκευασμένα με μικρές λακούβες ενσωματωμένες στη μέση του πλαισίου του κρεβατιού για να μπαίνουν τα ζεστά κάρβουνα.

Στα τέλη του 1800 χρησιμοποιήθηκε θερμοφόρα κατασκευασμένη από καουτσούκ και καλυμμένη με ύφασμα.

Η ηλεκτρική κουβέρτα εφευρέθηκε στις αρχές του 1900, περίπου το 1912. Αρχικά σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως κάτω στρώμα, και όχι στην κορυφή όπως είναι τώρα. Μια πιο άνετη έκδοση της κουβέρτας κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1930 και οι πωλήσεις απογειώθηκαν μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δημοτικότητά της στον 20ό και στον 21ο αιώνα έχει υποχωρήσει, αλλά η ηλεκτρική κουβέρτα  αναβαθμίζεται συνεχώς καθώς η τεχνολογία προχωρά.

Είναι η ηλεκτρική κουβέρτα ασφαλής για τον ύπνο;

Διακόπτει τον ύπνο σου: Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει μερικούς βαθμούς καθώς κοιμόμαστε για να μας βοηθήσει να έχουμε έναν πλήρη και ξεκούραστο ύπνο.

Μεταβάλλοντας τις φυσικές ικανότητες του σώματος μέσω μιας ηλεκτρικής κουβέρτας, μπορεί να έχεις περισσότερες πιθανότητες για κακή ποιότητα ύπνου. Εάν η κουβέρτα ζεσταθεί πολύ, η αυξημένη θερμοκρασία θα διακόψει τον ύπνο σου και θα μπερδέψει τον κιρκάδιο ρυθμό σου.

Προκαλεί πυρκαγιά: Αν και ο κίνδυνος πυρκαγιάς έχει μειωθεί, με μόνο το 0,04% των συνολικών πυρκαγιών στο σπίτι να αποδίδεται ετησίως σε ηλεκτρικές κουβέρτες, εξακολουθούν να προκαλούν πυρκαγιές.

Τα μικροσκοπικά καλώδια που θερμαίνουν την κουβέρτα χρειάζονται προσεκτικό χειρισμό και είναι εύκολο να τσακιστούν και  να προκαλέσουν υπέρθέρμανση, ή να ξεφτίσουν στο εσωτερικό, τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Μπορεί να επηρεάσει άτομα με υποκείμενα νοσήματα: Έχει σημειωθεί ότι άτομα με ασθένειες όπως Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και άνοια μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στους υποδοχείς θερμοκρασίας στο δέρμα τους, καθιστώντας δύσκολο να ξεχωρίσουν πότε είναι πολύ ζεστά. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε υπερθέρμανση ή εγκαύματα εάν παραταθεί η χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας.

Εάν ένα άτομο έχει διαβήτη καλό είναι να την αποφύγει. Ο διαβήτης μπορεί να παρουσιάσει κάποια επιπλοκή που ονομάζεται νευροπάθεια. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να νιώσει κάποιος ότι υπερθερμαίνεται, καθώς τα νεύρα του δεν λαμβάνουν τα προειδοποιητικά σημάδια ότι είναι πολύ ζεστά.

Είναι δυνητικά καρκιγόνα: Η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγονται όταν η κουβέρτα είναι αναμμένη είναι δυνητικά καρκινογόνος, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Προκαλεί προβλήματα γονιμότητας: Υπάρχει συσχέτιση για μειωμένη γονιμότητα στους άνδρες και προβλήματα εγκυμοσύνης στις γυναίκες.

Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι είναι πιθανό να υπερθερμανθείς όταν χρησιμοποιείς ηλεκτρική κουβέρτα όλη τη νύχτα, καθώς μπορεί να αυξήσεις σημαντικά τον κίνδυνο θερμοπληξίας.Μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι ή άτομα με κινητικά προβλήματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν αφήνουν μια ηλεκτρική κουβέρτα ανοιχτή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ηλεκτρική κουβέρτα: Πώς να κοιμηθείς με ασφάλεια

Εάν έχεις ηλεκτρική κουβέρτα και απολαμβάνεις τα οφέλη του να κοιμάσαι σε ένα ζεστό και άνετο κρεβάτι, οι παρακάτω συμβουλές θα σε κρατήσουν ασφαλή.

Απενεργοποίησε την κουβέρτα κατά τη διάρκεια της νύχτας: Απενεργοποιίησέ την όταν ξαπλώνεις ή χρησιμοποίησε χρονοδιακόπτη (ορισμένες κουβέρτες έχουν ένα ενσωματωμένο), αλλά μην την αφήνεις αναμμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για μια νύχτα.

Ακόμα κι αν νομίζεις ότι μπορείς να αντέξεις τη θερμότητα της ηλεκτρικής κουβέρτας όλη τη νύχτα, οι ηλεκτρικές κουβέρτες δεν είναι σχεδιασμένες για να μένουν αναμμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει πάντα να ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή και την κοινή λογική.

Χρησιμοποίησέ τη ως ανώστρωμα: Μην τοποθετείς επιπλέον κουβέρτες ή παπλώματα πάνω από μια ηλεκτρική κουβέρτα. Η ηλεκτρική κουβέρτα τοποθετείται πάνω στο στρώμα, κάτω από το κατωσέντονο. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται κάποιο προστατευτικό στρώματος, καλό είναι να την τοποθετείς κάτω από αυτό.

Μην τυλίγεσαι με αυτήν: Η ηλεκτρική κουβέρτα έχει σχεδιαστεί για να απλώνεται. Αυτό διατηρεί ανέπαφα τα πηνία θερμότητας. Το να την τυλίξεις γύρω σου μπορεί ενδεχομένως να καταστρέψει τα πηνία.

Κράτα τα κατοικίδια μακριά: Τα κατοικίδια μπορεί να γρατσουνίσουν, να βρέξουν και να καταστρέψουν ακούσια την κουβέρτα ή τα πηνία. Κράτησε τα κατοικίδια μακριά από το κρεβάτι που έχει ηλεκτρική κουβέρτα.

Μην πλένεις την ηλεκτρική κουβέρτα στο πλυντήριο: Αυτό γιατί στο εσωτερικό της υπάρχουν αντιστάσεις από τις οποίες περνά το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει τη θερμότητα.

Επιπλέον, τα δύο υφάσματα από τα οποία αποτελείται η κουβέρτα είναι κολλημένα μεταξύ τους βάσει ειδικών προδιαγραφών έτσι ώστε να συγκρατούν τις αντιστάσεις αυτές στη θέση τους και παράλληλες μεταξύ τους.

Το πλύσιμο στο πλυντήριο μπορεί είτε να προκαλέσει τσάκισμα και φθορά των αντιστάσεων, είτε να αλλοιώσει την κόλληση των υφασμάτων και κατ’ επέκταση την θέση των αντιστάσεων.

Αποθήκευσε την κουβέρτα με ασφάλεια: Αφού χρησιμοποιήσεις την ηλεκτρική σου κουβέρτα, αποσύνδεσέ την και άφησέ την να κρυώσει. Στη συνέχεια, δίπλωσέ τη ελαφρά ή σε ρολό, για να μην καταστραφούν τα καλώδια στο εσωτερικό του. Φύλαξέ τη σε μέρος μακριά από παιδιά ή κατοικίδια.

Ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή: Η κουβέρτα σου πιθανότατα  συνοδεύεται από προειδοποιήσεις ασφαλείας και οδηγίες του κατασκευαστή, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου πλυσίματος και φροντίδας. Ακολούθησε αυτές τις συστάσεις για να διατηρήσεις την κουβέρτα ασφαλή για χρήση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika