ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διατροφική αξία βγαίνει απ’ το… αυγό της!

avga-diatrofiki-axia-newsitamea

Σήμα ποιότητας και ελληνικότητας αυγών καθιερώνει η Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος

Το αυγό είναι η απάντηση όταν η ερώτηση αφορά την πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αυγού, όπως έχει καθιερωθεί να είναι η δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Η φετινή, 21η επέτειος αυτής της Ημέρας, γιορτάζεται στις 14 Οκτωβρίου σε όλο τον κόσμο με ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις που στόχο έχουν να αναδείξουν τη δύναμη του αυγού ως της σημαντικότερης φυσικής πηγής πρωτεΐνης για τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Η υψηλή διατροφική αξία του αυγού είναι κοινά αποδεκτή και δεν μπορεί πλέον να υποτιμηθεί από κανέναν, γι’ αυτό καλούμε όλους να συμμετέχουν στο φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αυγού, μιας πραγματικής φυσικής υπερτροφής» τονίζει στο μήνυμά του ο Julian Madeley, Γενικός Διευθυντής της World Egg Organization (WEO), της Οργάνωσης που καθιέρωσε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα από το 1996.

Όπως αναφέρει η WEO, το μέχρι πριν από μερικά χρόνια «υποτιμημένο» αυγό αναγνωρίζεται πλέον επισήμως ως η σημαντικότερη φυσική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων:

Loading...
  • για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη,
  • για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και τη βελτίωση της συγκέντρωσης,
  • για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος,
  • για την ενίσχυση της όρασης και
  • για την αποτελεσματικότερη δράση εμβολίων και αντιικών φαρμάκων.      

9fe1965

loading...

Παράλληλα, στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου είναι πολύ έντονο το πρόβλημα της παχυσαρκίας, τα αυγά μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους του πληθυσμού, καθώς έχουν μεγάλη ικανότητα κορεσμού.

Αβγό: Θερμίδες και διατροφική αξία στον κρόκο και το ασπράδι (πίνακας)

Ασπράδι αβγού: Πώς βοηθά σε υπέρταση και χοληστερίνη

Είναι ασφαλές για κατανάλωση το αβγό με κηλίδα αίματος;

Κρόκος αυγού: Ποιος από αυτούς σας φαίνεται πιο υγιεινός;


 

M.M.

loading...