Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η άσκηση ή η δίαιτα καταπολεμά την παχυσαρκία;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η άσκηση ή η δίαιτα καταπολεμά την παχυσαρκία;

Τρεις εμπειρογνώμονες με διεθνή αναγνώριση έγραψαν πρόσφατα ένα άρθρο σύνταξης στο επίσημο βρετανικό περιοδικό Αθλητιατρικής («British Journal of Sports Medicine») σχετικά με τον μύθο της άσκησης και τον ρόλο της στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Είναι αλήθεια πως στο άρθρο αυτό υποβαθμίζεται ο ρόλος της άσκησης στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Αντίθετα, υπερτονίζεται ο ρόλος του διαιτολογίου όπως η αποφυγή της ζάχαρης σε οποιαδήποτε μορφή στα γλυκά ή στα ποτά καθώς και γενικότερα των υδατανθράκων. Αυτό αποτελεί το μυστικό που πρέπει να μάθουν οι παχύσαρκοι.

Την παχυσαρκία θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι διαβητικοί, τους οποίους η κατανάλωση ζάχαρης επιβαρύνει πολύ περισσότερο από πλευράς λίπους σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς. Την άποψη αυτή σχετικά με την άσκηση και την παχυσαρκία ενισχύουν τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Lancet», όπου η ανθυγιεινή δίαιτα αποδείχθηκε περισσότερο επιβλαβής ακόμη και από τον συνδυασμό της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και καπνού με άσκηση.

Εντούτοις θα πρέπει να τονισθεί ότι στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν απόψεις διαφόρων οργανώσεων με αντικείμενο την υγιεινή διατροφή, οι οποίες θεωρούν ότι η άσκηση δεν έχει μεν τον πρώτο λόγο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι αμελητέα όταν συνδυάζεται με το σωστό διαιτολόγιο – το απαλλαγμένο από υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων και κεκορεσμένων λιπαρών.

Αλλωστε θα πρέπει να τονισθεί ότι η παχυσαρκία δεν είναι άμοιρη τόσο του γονιδιακού φορτίου που κληρονομεί κάθε άνθρωπος όσο και των ορμονικών διαταραχών όπως π.χ. ο υποθυρεοειδισμός ή το σύνδρομο υπερέκκρισης κορτιζόνης που κλασικά συνοδεύονται από αυτήν.

Τέλος, δεν είναι αμελητέο ούτε το ψυχολογικό status του κάθε ατόμου, όπου ψυχολογικές ή ψυχιατρικές διαταραχές οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση τροφής που αναμφισβήτητα οδηγεί τον ασθενή σε παχυσαρκία.

Συμπερασματικά, στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας η άσκηση δεν παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά οπωσδήποτε αποτελεί συμπλήρωμα της συνολικής προσπάθειας που στηρίζεται στο σωστό διαιτολόγιο, με αποφυγή κατανάλωσης υδατανθράκων και στην ψυχολογική υποστήριξη. Κάθε προσπάθεια κατά της παχυσαρκίας χωρίς ψυχολογική υποστήριξη είναι ανεπαρκής.

 

 

 

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο

newsitamea

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Efi Nika

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika