Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γιατί, τελικά, παχαίνουμε όλες κατά τους χειμερινούς μήνες;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γιατί, τελικά, παχαίνουμε όλες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Δεν είσαι μόνη σε ετούτο εδώ τον κόσμο που «παλεύει» με τα περιττά κιλά. Αρχικά, θεωρείς πως λόγω καιρού και ενδυμασίας (πουλόβερ φαρδιά και κολάν) τρως περισσότερο και έτσι καταλήγεις κάθε Φεβρουάριο να κοιτάζεις την ζυγαριά και να δακρύζεις. Πώς τα κατάφερες πάλι και πήρες τρία κιλά; Δεν φταις μόνο εσύ αλλά και ο χειμώνας. Ναι, ναι δεν στο λέω για να πάρω τις κατηγορίες από πάνω σου, ούτε για να ελαφρύνω την καρδούλα σου από τις τύψεις.

Παχαίνεις γιατί δεν έχει ήλιο. Αυτή πρέπει να είναι η απάντησή σου από εδώ και στο εξής σε όποιον αναρωτιέται γιατί έχει φουσκώσει λίγο η κοιλιά σου ή γιατί ξαφνικά απέκτησες ψωμάκια στους γλουτούς. Το University of Alberta του Καναδά έκανε ολόκληρη έρευνα και τα αποτελέσματα είναι υπέρ του καλοκαιριού. (και πολύ μας αρέσει)

Δεν απορροφάμε την ανάλογη ποσότητα βιταμίνης D από τις ηλιακτίδες του ηλίου και έτσι δεν βοηθάμε το σώμα μας να κάψει το λίπος. Βασικά, η έλλειψη της βιταμίνης αυτή ενισχύει την αποθήκευση του λίπους.

Τι είναι η Βιταμίνη D και ποιος ο ρόλος της?

Η βιταμίνη D είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας για όλες τις ηλικίες.

Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία συνθέτεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών με κύριο ρόλο την σωστή ανάπτυξη των οστών μας και την προαγωγή της υγείας του σκελετού μας

Τα τελευταία όμως χρόνια πλήθος επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν το σημαντικότατο ρόλο της βιταμίνης D στη συνολική υγεία του οργανισμού καθώς έχει καταγραφεί πως βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στον έλεγχο του σακχάρου αλλά και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων όπως διαφόρων μορφών καρκίνου, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ψυχιατρικών νόσων, υπέρτασης καθώς και άλλων ασθενειών.

Από ποιες πηγές προσλαμβάνουμε Βιταμίνη D?

O οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D κυρίως μέσω της σύνθεσης της στο δέρμα μας με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. Ο χρόνος έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία που απαιτείται για τη σύνθεση των απαραίτητων ποσών βιταμίνης D εξαρτάται από την ηλικία, το χρώμα του δέρματος και από τα υποκείμενα προβλήματα υγείας
Η άλλη λιγότερο σημαντική πηγή βιταμίνης D είναι η πρόσληψη μέσω των τροφών. Λίγες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D και αυτές είναι ορισμένα «λιπαρά» ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα, οι σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά και το βοδινό συκώτι.

Είδες τελικά που δεν φταις εσύ εκατό τοις εκατό. Eίσαι αθώα και σου αξίζει ένα γλυκάκι. χα χα!

ΠΗΓΗ: www.queen.gr  ,  euroclinic.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διατροφή: Ποια ψάρια και θαλασσινά είναι καλύτερα για την υγεία μας

Efi Nika

Σου περίσσεψε τσουρέκι: Ο Άκης φτιάχνει γεμιστές τσουρεκομπάλες σοκολάτας, ίδιες με γνωστού ζαχαροπλαστείου – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Efi Nika