Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διατροφή που καταπολεμά τη φλεγμονή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ορισμένα τρόφιμα όπως τα μήλα, τα σταφύλια και το κάρυ είναι πλούσια σε μία ομάδα συστατικών που μειώνουν την χρόνια φλεγμονή στο σώμα και έτσι μας προφυλάσσουν από πολλά και σοβαρά νοσήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα συστατικά αυτά είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες υπάρχουν στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα (κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά) και θεωρούνται πολύτιμες για την υγεία.

Οι καλύτερες πηγές τους, σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2010 στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (EJCN), είναι διάφορα μπαχαρικά και αποξηραμένα βότανα (π.χ. γαρίφαλο, μέντα, γλυκάνισος, μεξικάνικη ρίγανη), τα προϊόντα του κακάου (π.χ. η σκόνη κακάου), μερικά είδη σκουρόχρωμων μούρων (π.χ. οι καρποί της μαύρης αρώνιας), ορισμένοι σπόροι (π.χ. λιναρόσπορος) και ξηροί καρποί (π.χ. κάστανα, φουντούκια) καθώς και ορισμένα λαχανικά, όπως οι ελιές και οι αγκινάρες.

Ωστόσο άλλο είναι η περιεκτικότητα των τροφίμων σε πολυφαινόλες και άλλο η επίδραση που ασκούν στον οργανισμό, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Οι δρες Σον Ρίτσαρντσον και Κρις Φορντ, από το Ινστιτούτο Γήρανσης και Χρονίων Παθήσεων του πανεπιστημίου, εξέτασαν στο εργαστήριο τις επιδράσεις 37 μεμονωμένων πολυφαινολών και συνδυασμών τους σε κυτταρικές καλλιέργειες ανθρώπινων Τ-κυττάρων. Τα Τ-κύτταρα είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή, η οποία είναι φυσική αντίδραση που λαμβάνει χώρα όταν υπάρχει λ.χ. μία λοίμωξη ή ένα τραύμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των πολυφαινολών επειδή είναι επαρκώς τεκμηριωμένο πως όταν η φλεγμονή είναι χρόνια προκαλεί βλάβες στον οργανισμό, οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, ορισμένες μορφές καρκίνου ή ακόμα και η άνοια.

Οπως γράφουν στη «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN), ανακάλυψαν ότι την πιο ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στα Τ-κύτταρα ασκούσαν η πολυφαινόλη ισοραμνετίνη που υπάρχει στα μήλα, στα κρεμμύδια και στο πράσινο τσάι, η κουρκουμίνη από το κάρι, η ρεσβερατρόλη που υπάρχει στη φλούδα των κόκκινων, μοβ και μαύρων σταφυλιών και το βανιλλικό οξύ που υπάρχει στο σιτάρι ολικής άλεσης, στον χυμό φραγκοστάφυλου και στο acai berry.

Επιπλέον, σε όσο περισσότερες πολυφαινόλες εξέθεταν τα Τ-κύτταρα τόσο περισσότερο εκείνα επηρεάζονταν με τρόπο που μείωνε τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις τους.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι οι πολυφαινόλες που προέρχονται από τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, το κάρι, τα κόκκινα σταφύλια, το πράσινο τσάι και το acai berry μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των φλεγμονωδών ουσιών οι οποίες μας θέτουν σε κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής» δήλωσε η δρ Ρίτσαρντσον.

Σημαίνουν επίσης πως όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των φρούτων, των λαχανικών και των μπαχαρικών που καταναλώνουμε τόσο ισχυρότερη θα είναι η προστατευτική δράση των πολυφαινολών. Αυτό ίσως είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι εκ φύσεως είναι ευάλωτοι στη χρόνια φλεγμονή, κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η μέθοδος που ανακουφίζει 7 στους 10 με φυσικό τρόπο

Efi Nika

6 διατροφικές συνήθειες που βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας

Efi Nika

Ελένη Μενεγάκη: Φτιάχνει κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια και λέει το μυστικό της συνταγής της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika