Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

“Δες με πέραν της αναπηρίας μου”. Ένα ανατρεπτικό πείραμα και ένα βίντεο που σας συγκλονίσει! (Βίντεο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

screenshot-www.youtube.com 2016-06-09 16-42-05

“Δες με πέραν της αναπηρίας μου”.  Ένα ανατρεπτικό πείραμα και ένα βίντεο που σας συγκλονίσει! (Βίντεο)

Το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικών Υπηρεσιών της Σιγκαπούρης, πραγματοποίησε πρόσφατα ένα κοινωνικό πείραμα για το πώς άνθρωποι χωρίς καμία αναπηρία βλέπουν και κριτικάρουν όσους έχουν αναπηρία. Πριν λίγες μέρες έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος το οποίο συγκλονίζει με την ανατροπή του στο τέλος!

Η αρχική ιδέα του πειράματος είναι να δείξουν σε 12 άτομα διαφορετικής ηλικίας, κοινωνικής ομάδας και επαγγελματικής απασχόλησης, εικόνες από άτομα με αναπηρία. Κατέγραψαν πρώτα τις αντιδράσεις που είχαν κρίνοντας μόνο από την εικόνα των Αμεα και δυστυχώς όλοι είχαν κάτι αρνητικό να πουν. Όπως ότι τους λυπούνται, δε θα μπορούσαν να δουλέψουν μαζί τους, ότι δεν θα έχουν κοινωνική ζωή και πως θα βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους.

3

Το δεύτερο μέρος του πειράματος ήταν να δουν τα άτομα σε μικρής διάρκειας βίντεο να συστήνονται και να αναφέρουν με τι ασχολούνται, τι έχουν σπουδάσει, τι έχουν καταφέρει και με τι απασχολούνται εργασιακά. Εκεί έχουμε την πρώτη ανατροπή: οι αντιδράσεις των 12 συμμετεχόντων στο πείραμα αλλάξαν και έγιναν θετικές με φανερή την έκπληξη τους. Δε περίμεναν ότι τα συγκεκριμένα άτομα λόγω της αναπηρίας τους θα είναι εργαζόμενοι, μορφωμένοι, επιστήμονες και με πλούσια κοινωνική ζωή ή δραστηριότητες.

Στο τρίτο μέρος του πειράματος, έφεραν σε προσωπική επαφή τους συμμετέχοντες με τα ίδια τα άτομα στον ίδιο χώρο. Τους είδαν από κοντά, τους άκουσαν να μιλούν, να συζητούν μαζί τους, να γελάνε, να έχουν μια συμπεριφορά «φυσιολογικού ανθρώπου». Ναι, βλέπετε θεωρήσαν ότι δεν είναι φυσιολογικοί λόγω της αναπηρίας τους, είτε αυτή ήταν αυτισμός, τύφλωση, σύνδρομο Down κ.α.

2

Τα σχόλια τους μετά ήταν ακόμα πιο θετικά: ότι θα προσλάβανε έναν επιστήμονα παρά την αναπηρία του στην επιχείρησή τους εφόσον έχει τα απαραίτητα προσόντα. Ότι δείχνουν πιο ωραίοι από κοντά. Ότι θα είναι πιο θαρραλέοι ώστε να πλησιάσουν ένα Αμεα και να κάνουν παρέα μαζί του. Ότι ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα από όσα κάνουν οι ίδιοι στην καθημερινότητα τους.

Το συγκεκριμένο πείραμα μας δείχνει πως έχουμε μεγαλώσει με ένα φόβο προς την αναπηρία και έτσι αποφεύγουμε τα ίδια τα άτομα που είναι ανάπηρα. Ότι υπάρχει έντονη προκατάληψη προς το πρόσωπο τους, ότι δηλαδή θα έχουν έλλειψη μόρφωσης, κοινωνικοποίησης, ότι δεν θα είναι καλοί φίλοι, ότι δεν θα είχαν κάτι να πουν μαζί τους.

Κρίνουμε μόνο την εικόνα, δεν εμβαθύνουμε στον ίδιο τον άνθρωπο, στο χαρακτήρα του, στο τι έχει να μας δώσει ως οντότητα συναισθηματικά και αφήνουμε έξω από τη ζωή μας τόσους αξιόλογους ανθρώπους!

Ας γίνει αυτό το πείραμα μια αρχή για όλους μας ώστε να σπάσουμε τις προκαταλήψεις και τα ταμπού, να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον χωρίς να παίζει ρόλο η φυσική μας κατάσταση και να δίνουμε σημασία στον ίδιο τον άνθρωπο!

Δείτε το πείραμα

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: NCSS

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

24χρονη που είναι μισή παιδί και μισή ενήλικη, έγινε μοντέλο και αποστόμωσε όσους την κορόιδευαν για το σώμα της – ΦΩΤΟ

Efi Nika

29χρονη έγκυος διαγνώστηκε με καρκίνο, είπε ΟΧΙ στην έκτρωση στις αρχές της εγκυμοσύνης και έσωσε 2 ζωές – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Η ιστορία των προσθετικών μελών και το αρχαιότερο που βρέθηκε σε μούμια!

Βογιατζής Ηλίας