Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Αυξημένες οι διαγνώσεις καρκίνου της γλώσσας στις γυναίκες. Αναγνωρίστε αυτά τα σημάδια!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα ποσοστά έχουν εκτοξευθεί σε ομάδες ανθρώπων  που παραδοσιακά δεν διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ειδικά νεότερες γυναίκες χωρίς ιστορικό καπνίσματος ή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Μπορεί να είναι σχετικά σπάνιος αλλά οι περιπτώσεις καρκίνου της γλώσσας εκτινάσσονται στα ύψη και όχι στους ασθενείς που μπορεί να περιμέναμε.

Οι γενικοί γιατροί καλούνται να προσέχουν τα συμπτώματα της πάθησης καθώς οι διαγνώσεις συνεχίζουν να αυξάνονται κατά περίπου 3% κάθε χρόνο. Για τις γυναίκες κάτω των 45 ετών, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 4%.  Ωστόσο, η αιτία της ανόδου παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα σε έρευνα για την υγεία και την πρόνοια της Αυστραλίας, 1336 περιπτώσεις καρκίνου της γλώσσας αναφέρθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα πέρυσι, σε σύγκριση με μόλις 283 περιπτώσεις πριν από τέσσερις δεκαετίες.

 Παράγοντες κίνδυνου και οι λάθος αντιλήψεις.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνους της γλώσσας και του στόματος συνεχίζουν να είναι η χρήση καπνού και η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον ιό Epstein-Barr, την κακή στοματική υγιεινή και την ασθένεια των ούλων. Ο Αντιπρόεδρος του RACGP(Αυστραλιανό Βασιλικό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών), αναπληρωτής καθηγητής Michael Clements, είπε ότι αυτοί οι αυξανόμενοι αριθμοί έρχονται σε μια στιγμή που οι γυναίκες ασθενείς συχνά χάνουν την έγκαιρη διάγνωση και για πολλές άλλες παθήσεις.

«Γνωρίζουμε ότι συχνά χάνουμε καρδιακές παθήσεις ή καρδιακές προσβολές στις γυναίκες, επειδή σκεφτόμαστε πολλά πράγματα ως αρσενικές ασθένειες. Συχνά σκεφτόμαστε τον καρκίνο του στόματος για έναν καπνιστή ή ως ασθένεια των ηλικιωμένων, επομένως είναι μια υπενθύμιση για εμάς τους γενικούς ιατρούς να διατηρήσουμε τη διαφορική λίστα μας ευρεία. Αλλά είναι επίσης μια υπενθύμιση για τους ιατρούς και την επιστημονική κοινότητα πως πρέπει να τα έχουμε όλα αυτά τα πράγματα στο μυαλό μας, κάθε φορά που εξετάζουμε κάποιον».

Η αύξηση των ποσοστών καρκίνου της γλώσσας έρχεται καθώς οι απομακρυσμένες και περιφερειακές κοινότητες της Αυστραλίας αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση στην έγκαιρη στοματική υγειονομική περίθαλψη. Η Αυστραλία είναι μια τεράστια χώρα και οι αποστάσεις όχι αυτές που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη.  Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Οδοντιατρική Ένωση 142.269 άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε οδοντιατρικές υπηρεσίες μέσα σε 60 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Μην παραβλέπετε τα συμπτώματα, ειδικά αυτά που επιμένουν!

«Το ποσοστό δυνητικά αποτρέψιμων νοσηλειών λόγω οδοντιατρικών συνθηκών ήταν σταθερά υψηλότερο για όσους ζούσαν σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές από εκείνους που ζούσαν σε μεγάλες πόλεις», ανέφερε. Επιπλέον, ο αναπληρωτής καθηγητής είπε ότι πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν τον καρκίνο της γλώσσας και τα συμπτώματά του. Οι ασθενείς δεν πρέπει να αγνοούν τυχόν βλάβες στο στόμα και εάν έχουν έλκος ή πληγή για περισσότερες από τρεις εβδομάδες ή ένα εξόγκωμα στο πρόσωπο ή στο λαιμό τους, τότε θα πρέπει να επισκεφτούν είτε τον οδοντίατρο είτε τον γιατρός τους».

«Οι ασθενείς θα έρθουν και θα μας δουν για τις επώδυνες πληγές και αυτές που επιμένουν, αλλά το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε πολλούς ευάλωτους πληθυσμούς εκεί έξω με πολύ κακή οδοντική υγιεινή που δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για την κοινότητα να σκεφτεί τη στοματική της υγεία. Μπορεί κάλλιστα να δούμε περισσότερους ανθρώπους να επισκέπτονται το γιατρό με βλάβες στοματικής υγείας ή οδοντιατρικές ανησυχίες αφότου ενημερωθούν».

Ο ρόλος των γιατρών στην πρόληψη κάθε προβλήματος υγείας.  

Παρά το γεγονός ότι οι γενικοί ιατροί είναι συχνά το πρώτο σημείο επαφής για ασθενείς με πιθανό καρκίνο της γλώσσας, η ενημέρωση και η εκπαίδευση παραμένουν περιορισμένες. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε τα κενά στη γνώση και την κλινική πρακτική των γενικών ιατρών όσον αφορά τη στοματική υγεία, καθώς και την έλλειψη εκπαίδευσης για την υποστήριξη τους στην πρόληψη και τη διάγνωση.

Σε μια προσπάθεια να το καταπολεμήσει αυτό, το RACGP κυκλοφόρησε μια νέα διαδικτυακή δραστηριότητα εκμάθησης ονομαζόμενη gplearning:  «Προληπτικός έλεγχος και πρόληψη καρκίνου του στόματος», σχεδιασμένη να παρέχει βέλτιστες οδούς παραπομπής και θεραπείας για τους γενικούς ιατρούς.

Ο Δρ. Κλέμεντς είπε ότι η άνοδος του καρκίνου της γλώσσας τονίζει τον ρόλο των γιατρών και την ανάγκη να ενημερώνονται για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών υγειονομικής περίθαλψης. «Αν προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε αυτή τη σχέση του γενικού ιατρού και τα κομμάτια του τι κάνουν οι γιατροί σε μικρές ομάδες, νοσηλευτές και φαρμακοποιούς κ.λπ., τότε χάνουμε κάποιον που θα συνδυάσει το όλο θέμα», είπε.

«Αυτή είναι μια υπενθύμιση για εμάς να συνεχίσουμε την εκπαίδευση μας για τη στοματική υγεία και να είμαστε σε επιφυλακή για αυτές τις σπάνιες καταστάσεις με βλάβες και εξογκώματα που δεν επουλώνονται. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ένα καλό πρόγραμμα παρακολούθησης για άτομα με ασυνήθιστα συμπτώματα ή ασυνήθιστες βλάβες που δεν φαίνεται να βελτιώνονται».

Οι ευθύνες του γιατρού και του ασθενή.

Κάποιοι θα σκεφτούν πως αυτά μπορούν να γίνουν μόνο σε προηγμένες χώρες όπως η Αυστραλία. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι γιατροί πρώτα πως με ή χωρίς ειδικότητα, δεν παύουν να έχουν γνώσεις γενικής ιατρικής. Όταν ένας ασθενής παρουσιαστεί με ένα πρόβλημα που τον απασχολεί δεν αδιαφορούμε, δεν τον στέλνουμε σπίτι του με μια αντιβίωση και να κάνεις πλύσεις με αλατόνερο. Ο κάθε γιατρός πρέπει να εξαντλεί τις γνώσεις του και αναλόγως τα ευρήματα να κατευθύνει τον ασθενή να βρει άμεσα τη ιατρική βοήθεια που χρειάζεται. Πολλοί γιατροί αρνούνται να ασχοληθούν με μια ασθένεια που πιθανόν δεν ανήκει στην ειδικότητα τους.

Αρνούνται εκείνη τη στιγμή να πράξουν το χρέος του ως γιατροί. Οπότε καταλήγουν χιλιάδες ασθενείς να γίνονται μπαλάκι από ιατρικό γραφείο σε άλλη κλινική, ενώ στο ενδιάμεσο το πρόβλημα υγείας επιδεινώνεται. Κάπου εκεί ας αναζητήσουμε και τις ευθύνες στους ασθενείς. Μην αμελείτε τα ασυνήθιστα προβλήματα υγείας, μη τα αφήνετε μέχρι τελευταία στιγμή, μη γίνεστε γιατροί του διαδικτύου και βάζετε σε κίνδυνο τη ζωή σας ή τη ζωή ενός δικού σας ατόμου. Ο φόβος των γιατρών και συχνά των οδοντίατρων το μόνο που κάνει είναι να μεγεθύνει την ασθένεια και να δυσκολεύει τη θεραπεία της. Αν δεν είστε ήδη χρονικά αργοπορημένοι και χρίζει ακόμα θεραπείας.

Είναι σημαντικό κάποιες ειδικότητες γιατρών να τις έχετε αναζητήσει πριν παρουσιαστεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας. Οδοντίατρος, ορθοπεδικός, καρδιολόγος, ενδοκρινολόγος. Δεν εννοώ φυσικά να πατέ για επίσκεψη σε έναν καρδιολόγο χωρίς να έχετε παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα. Αν όμως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή νιώθετε πως κάτι αλλάζει στο σώμα σας όσο μεγαλώνετε, εξεταστείτε. Συχνά το οικονομικό αποτελεί τροχοπέδη όμως καλυτέρα ζωντανοί και να νικήσετε μια ασθένεια εγκαίρως, πάρα να κλαίτε γιατί είναι πλέον αργά. Τέλος αλλά εξίσου σημαντικό – μην περιμένετε να λύσετε εμπεριστατωμένα όλα σας τα ιατρικά προβλήματα μέσω του Google.

 

Έρευνα, μετάφραση, σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: www1.racgp.org.au/newsgp , Michelle Wisbey

Οι δύο φωτογραφίες σχετικα με τα σημάδια και την πρόληψη, ειναι δανεισμενεσ απο την ιατρική σελίδα: https://drchatzistefanou.gr/oral-head-neck-cancer-surgery/oral-cancer 

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

24χρονη που είναι μισή παιδί και μισή ενήλικη, έγινε μοντέλο και αποστόμωσε όσους την κορόιδευαν για το σώμα της – ΦΩΤΟ

Efi Nika

29χρονη έγκυος διαγνώστηκε με καρκίνο, είπε ΟΧΙ στην έκτρωση στις αρχές της εγκυμοσύνης και έσωσε 2 ζωές – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Η ιστορία των προσθετικών μελών και το αρχαιότερο που βρέθηκε σε μούμια!

Βογιατζής Ηλίας