Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Αυτή η βιταμίνη μπορεί να μειώσει την σοβαρότητα της ψωρίασης, λένε οι ειδικοί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε σχεδόν 500 εθελοντές. Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης.

Αν πάσχετε από ψωρίαση, ίσως πρέπει να ελέγξετε τη βιταμίνη D στο αίμα σας. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η «βιταμίνη του ήλιου» μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα της δερματικής πάθησης, ιδίως τις χαρακτηριστικές πλάκες της.

Οι πλάκες αυτές δημιουργούνται από την υπερπαραγωγή των δερματικών κυττάρων. Είναι ξηρές, προκαλούν κνησμό (φαγούρα) και μερικές φορές πόνο.

«Η τοπική επάλειψη του δέρματος με κρέμες που περιέχουν βιταμίνη D, είναι μία αναδυόμενη θεραπεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Rachel Lim, υποψήφια διδάκτωρ Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Brown, στο Ρόουντ Άιλαντ. «Η μελέτη μας, όμως, υποδηλώνει ότι μία διατροφή πλούσια στη βιταμίνη ή η λήψη διατροφικού συμπληρώματος επίσης μπορεί να αμβλύνει τα συμπτώματα».

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 40.000 εθελοντές, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολουθούν εδώ και δύο δεκαετίες. Οι 162 από αυτούς διαγνώστηκαν με ψωρίαση την περίοδο 2003-2006. Άλλοι 329 διαγνώστηκαν μεταξύ 2011 και 2014.

Οι εθελοντές υποβάλλονταν τακτικά σε αιματολογικές εξετάσεις, που μεταξύ άλλων κατέγραφαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους. Ανέφεραν επίσης την εξέλιξη της δερματοπάθειάς τους. Τέλος, παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και η ανεπάρκειά της σχετίζονται ισχυρά με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων των ασθενών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με την περισσότερη βιταμίνη D στο αίμα τους, έτειναν να έχουν τις λιγότερες δερματικές βλάβες λόγω της ψωρίασής τους.

Αντιθέτως, οι ψωριασικές πλάκες κάλυπταν πολύ μεγάλο τμήμα του σώματος των εθελοντών με τα πιο χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης.

Στη μελέτη δεν αναζητήθηκε η ιδανική ποσότητα της βιταμίνης που πρέπει να παίρνει ένας ασθενής.  Ωστόσο «υπάρχουν συστάσεις για τον γενικό πληθυσμό», διευκρίνισε η κυρία Lim. «Καλό είναι να συμβουλευθούν οι ασθενείς με ψωρίαση τους γιατρούς τους για το ενδεχόμενο να αρχίσουν να λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα με βιταμίνη D».

Η βιταμίνη D θεωρείται επαρκής στον ανθρώπινο οργανισμό όταν είναι 20 ng/ml ή υψηλότερα. Ιδανικά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 ng/ml. Τα επίπεδά της κάτω από 20 ng/ml θεωρούνται ανεπαρκή.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (ASN 2023) στη Βοστώνη. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea

12 αιτίες που εξηγούν τον πόνο στη γάμπα

newsitamea