Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Αυστραλία: 50 εκατομμύρια για την ανάπτυξη της κορυφαίας στον κόσμο τεχνητής καρδιάς

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η Αυστραλιανή κυβέρνηση παρέχει 50 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση της πιο προηγμένης τεχνητής καρδιάς στον κόσμο. Μια τεχνολογία που θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τους θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια παγκοσμίως. Παράλληλα μπορεί να συνεισφέρει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αυστραλία και την αυστραλιανή κοινωνία.

Τα 50 εκατομμύρια δολάρια είναι η τρίτη μεγαλύτερη επιχορήγηση στην σχεδόν δεκαετή ιστορία του Ταμείου Ιατρικής Έρευνας για το Μέλλον (MRFF). Το πρόγραμμα Σύνορα Τεχνητής Καρδιάς φέρνει σε συνεργασία πέντε πανεπιστήμια, τρεις κλινικούς εταίρους και μια αυστραλιανή εταιρεία για να αναπτύξουν τρεις μετασχηματιστικές καρδιακές τεχνολογίες επόμενης γενιάς, γνωστές συλλογικά ως Total Artificial Heart.

Είναι άραγε αυτή η πρώτη τεχνητή καρδιά που θα λειτουργήσει σωστά;

Η απόλυτη τεχνητή καρδιά!

Κάθε χρόνο, πάνω από 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά μόνο 6.000 θα λάβουν καρδιά δότη. Σχεδόν 500.000 Αυστραλοί ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια. Κάθε χρόνο, περίπου 60.000 Αυστραλοί διαγιγνώσκονται με την πάθηση και 60.000 νοσηλεύονται λόγω αυτής. Περίπου 100 ασθενείς υποβάλλονται σε μεταμόσχευση καρδιάς κάθε χρόνο για προχωρημένη καρδιακή νόσο, αλλά πολλοί περισσότεροι δεν έχουν την ευκαιρία.

Σε αντίθεση με προηγούμενες συσκευές, το Total Artificial Heart χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής μαγνητικής αιώρησης, που υπόσχεται να είναι ανθεκτική για περισσότερα από 10 χρόνια, να είναι αρκετά μικρή για να εμφυτεύεται σε ένα παιδί και αρκετά ισχυρή για έναν ενήλικα. Η Ολική Τεχνητή Καρδιά θα επιτρέψει στους ασθενείς να διατηρήσουν έναν ενεργό τρόπο ζωής και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Εάν πετύχουν, οι συσκευές θα σώσουν εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, μειώνοντας στο μισό τους θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια. Τα 50 εκατομμύρια δολάρια που παρέχονται από την κυβέρνηση θα βάλουν την Αυστραλία στο κέντρο των καρδιακών συσκευών επόμενης γενιάς. Αναπτύσσοντας και εμπορευματοποιώντας έναν αγωγό τεχνολογίας, διατηρώντας και προσελκύοντας τα καλύτερα και πιο έξυπνα μυαλά του τομέα.

Τα επόμενα 15 χρόνια, το έργο αναμένεται να συνεισφέρει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αυστραλία και την αυστραλιανή κοινωνία. Συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης πόρων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, την επέκτασης της βιομηχανίας στην έρευνα και την κατασκευή, τη δημιουργία περισσότερων από 2.000 θέσεων εργασίας. Παράλληλα θα παρέχει στους Αυστραλούς ασθενείς έγκαιρη πρόσβαση στις κλινικές δοκιμές και στις αναδυόμενες τεχνολογίες που σώζουν ζωές.

Ο Αυστραλός Υπουργός Υγείας και Γεροντικής φροντίδας Μαρκ Μπάτλερ

Δηλώσεις του Αυστραλού Υπουργού Υγείας και Γεροντικής φροντίδας Μαρκ Μπάτλερ:

«Εκτός από τα προφανή οφέλη για την υγεία, αυτή είναι μια απίστευτη ιστορία της αυστραλιανής ευρηματικότητας και της κυρίαρχης κατασκευής, με τη συνεργασία πανεπιστημίων, κλινικών νοσοκομείων και βιομηχανίας για την ανάπτυξη της πιο προηγμένης τεχνητής καρδιάς στον κόσμο.

Τα 50 εκατομμύρια δολάρια που παρέχονται από την κυβέρνηση την καθιστούν την τρίτη μεγαλύτερη επιχορήγηση στην σχεδόν δεκαετή ιστορία του Ταμείου Ιατρικής Έρευνας για το Μέλλον

Αυτό θα δώσει ελπίδα σε μισό εκατομμύριο Αυστραλούς που υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Η αυστραλιανή τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μειώσει στο μισό τους θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια, να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αυστραλία και την αυστραλιανή κοινωνία».

Γιατί η Αυστραλιανή κυβέρνηση επενδύει τόσα χρήματα;

Η πρώτη απάντηση που θα έρθει στο μυαλό κάποιου είναι: γιατί η Αυστραλία είναι ένα πλουσιο κράτος. Ισχύει αυτή η απάντηση ως ένα βαθμό. Κάτι που ξεχωρίζει όμως την Αυστραλία και δεν είναι ευρύτερα γνωστό εκτός των επιστημονικών κύκλων, είναι το ευρύ ερευνητικό πεδίο που διαθέτει. Είναι μια χώρα που ειδικά τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες έχει κάνει απίστευτα τεχνολογικά άλματα, έχει προσελκύσει επιστήμονες από όλο τον κόσμο και έχει επενδύσει στο μέλλον. Ξέρει πως προσφέροντας τις λύσεις του μέλλοντος, εξασφαλίζει την οικονομική ευημερία της χώρας.

Παράλληλα δεν παραβλέπει την εξάλειψη του κόστους που έχει μια νοσηλεία, ένα χειρουργείο και οι αποθεραπείες. Επενδύει στον άνθρωπο που όχι ότι δε θα αρρωσταίνει αλλά η ασθένεια δεν θα κοστίζει οικονομικά, σωματικά και ψυχικά στον ασθενή και τους δικούς του ανθρώπους. Είναι μια χώρα που προωθεί τον υγιεινό τρόπο ζωής, για να οδηγήσει τους κάτοικους της σε μια χαρούμενη διαβίωση. Δεν είναι τυχαίο πως βρίσκεται στη 10η θέση παγκοσμίως ως μια από τις μακροβιότερες χώρες, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι τα 83.73 έτη.

Η Ελλάδα αντίστοιχα βρίσκεται στην 34η θέση με προσδόκιμο ζωής τα 82 έτη. Φαινομενικά η διαφορά είναι μικρή, πρακτικά όμως δεν είναι τυχαίο που είναι ένας ακόμα παράγοντας για τη μείωση του γενικού πληθυσμού της χώρας μας. Παίζει ρόλο και η ποιότητα ζωής που μπορεί να έχει κάποιος. Το σημαντικότερο πάντως είναι πως αν όντως το εγχείρημα πέτυχει, οι ελπίδες για την καταπολέμηση των ασθενειών της καρδιάς εκτοξεύονται. Ποιος δε θα ήθελε να ζήσει παραπάνω και ας χτυπάει η καρδιά του έστω και με τεχνητό τρόπο;

 

Έρευνα, μετάφραση, σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Πηγη: www.health.gov.au www.worldmeters.com

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Μήνας ευαισθητοποίησης απώλειας άκρων ο Απρίλιος, σε αύξηση οι ακρωτηριασμοί.

Βογιατζής Ηλίας

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika