Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Άνδρες: Το κάταγμα στο ισχίο δεν οφείλεται σε πτώση, αλλά στην οστεοπόρωση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι αναφέρει ένας ειδικός στην οστεοπόρωση στους άνδρες, που είναι πολύ συχνή αλλά συνήθως αδιάγνωστη.

Χιλιάδες άνδρες παθαίνουν ετησίως κάταγμα στο ισχίο το οποίο αποδίδουν σε πτώση, όταν η αληθινή αιτία του είναι η οστεοπόρωση από την οποία πάσχει σημαντικό ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού.

Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι πάσχοντες δεν έχουν εξεταστεί ποτέ για τη νόσο και παραμένουν αδιάγνωστοι. Έτσι, φθάνουν στο σημείο να ζητούν την βοήθεια του ιατρού μόνο όταν η οστεοπόρωση φτάσει στο τελικό στάδιο που είναι το κάταγμα.

«Το κάταγμα στο ισχίο που συμβαίνει συχνά στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και καταλήγει συνήθως σε πολύωρα χειρουργεία, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην εκτεταμένη οστεοπόρωση», αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Δασούλας, διευθυντής ορθοπεδικός στο Metropolitan Hospital.

Όπως ξεκαθαρίζει, το ισχίο δεν σπάει, όπως οι περισσότεροι νομίζουν, επειδή έπεσε ο ασθενής. Αντιθέτως, «σπάει λόγω της μεγάλης οστεοπόρωσης στην περιοχή και μετά πέφτει κάτω ο ασθενής», τονίζει.

Τα κατάγματα του ισχίου είναι πολύ συχνά και στα δύο φύλα και αυξάνονται διαρκώς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 1990 καταγράφηκαν:

  • Λίγο περισσότερα από 1 εκατομμύριο κατάγματα ισχίου στις γυναίκες
  • Περίπου 500.000 στους άνδρες

Το 2025, όμως, οι αριθμοί αυτοί εκτιμάται ότι θα έχουν υπερβεί τα 3 εκατομμύρια και το 1 εκατομμύριο αντιστοίχως.

Αυτό, ωστόσο, που προβληματίζει περισσότερο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους μετά από αυτό το κάταγμα, ανεξαρτήτως της ποιότητας της θεραπείας που θα λάβουν.

Ειδικότερα, από τους άνδρες με κάταγμα ισχίου το 14,1% θα καταλήξουν. Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες, όμως, είναι 5,4%. «Με απλά λόγια, περισσότερες γυναίκες θα σπάσουν το ισχίο από οστεοπόρωση, αλλά το ποσοστό των ανδρών που θα χάσουν τη ζωή τους μετά από αντίστοιχο κάταγμα είναι πολύ μεγαλύτερο», προσθέτει ο κ. Δασούλας.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανδρική οστεοπόρωση

Ο ειδικός επισημαίνει ότι ορισμένες ομάδες ανδρών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Αυτοί είναι οι εξής:

  • Χρόνιοι καπνιστές, άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος
  • Άτομα με μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών
  • Άτομα με χρόνια νοσήματα όπως πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό, γοναδισμό, σύνδρομο Cushing, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, των αρθρώσεων και των πνευμόνων, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
  • Όσοι λαμβάνουν φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή, αντιεπιληπτικά, αντιανδρογόνα, χημειοθεραπεία.
  • Οι άνδρες με διατροφή χαμηλή σε ασβέστιο και έλλειψη βιταμίνης D.

Ποιοι άνδρες πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας

Οι άνδρες που πρέπει να ελεγχθούν για οστεοπόρωση, κάνοντας μέτρηση της οστικής πυκνότητας τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους είναι:

  • Οι άνω των 50 ετών και κυρίως αυτοί που έχουν κάποιους από τους προαναφερθέντες  παράγοντες κινδύνου.
  • Όσοι έχουν ιστορικό κατάγματος, το οποίο συνέβη χωρίς έντονη κίνηση – κυρίως όσοι έχουν ιστορικό με κατάγματα των σπονδύλων που έγιναν μετά από απλές κινήσεις (π.χ. μία απλή επίκυψη και άλλες απλές καθημερινές κινήσεις).
  • Όσοι πάσχουν από τις παθήσεις που προαναφέρθηκαν στους παράγοντες κινδύνους (υπογοναδισμό, υπερπαραθυρεοδεισμό κ.λπ.)
  • Όσοι λαμβάνουν φάρμακα (κορτικοστεροειδή, αντιεπιληπτικά κ.λπ.).
  • Όσοι έχουν κάνει ακτινογραφίες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και ο ιατρός διαπίστωσε οστεοπενία.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μερικές φορές –και ειδικά σε άνδρες ασθενείς– ευρήματα σε ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης αναφέρονται ως απλή εκφυλιστική σπονδυλοαρθροπάθεια. Αν παρατηρηθεί όμως λίγο καλύτερα μπορεί να διαπιστωθούν παραμορφώσεις των σπονδύλων που θυμίζουν οστεοπορωτικά κατάγματα», επισημαίνει ο κ. Δασούλας.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη

Όπως ισχύει για την οστεοπόρωση στις γυναίκες, έτσι και στους άνδρες η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Με απλές εξετάσεις μέτρησης οστικής πυκνότητας, αίματος και ούρων μπορεί να γίνει η διάγνωση πολύ πριν από τη δύσκολη στιγμή του κατάγματος.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές, που η ανδρική οστεοπόρωση οφείλεται σε νοσήματα όπως ο υπερπαραθυρεοειδισμός, ο υπογοναδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός – νοσήματα δηλαδή που οι ασθενείς ανακαλύπτουν για πρώτη φορά ότι πάσχουν και φυσικά λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

Συνοψίζοντας «οι άνδρες πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Με απλές εξετάσεις θα μπορέσουν να προλάβουν σοβαρά κατάγματα που έχουν επίπτωση ακόμη και στην ίδια τη ζωή τους», καταλήγει ο κ. Δασούλας.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika