Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Αύξηση βάρους: Πότε φανερώνει αφυδάτωση, υποθυρεοειδισμό, καρκίνο!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αύξηση βάρους: Πότε φανερώνει αφυδάτωση, υποθυρεοειδισμό, καρκίνο.

Μήπως τελευταία βλέπετε τον δείκτη της ζυγαριάς σας να ανεβαίνει;

Ειδικά αν δεν έχετε κάνει ιδιαίτερες αλλαγές στη διατροφή και στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, η ανεξήγητη αύξηση του βάρους σίγουρα σας έχει προκαλέσει όχι μόνο εκνευρισμό και απογοήτευση αλλά και ανησυχία.

Η επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού και η αύξηση του βάρους που αυτή συνεπάγεται πολλές φορές υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα υγείας που πιθανώς δεν έχετε αντιληφθεί. Αν και τα παραπανίσια κιλά από μόνα τους δεν αρκούν για να κάνει ο γιατρός σωστή διάγνωση, όταν η αύξηση του βάρους συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα τότε μπορεί να δώσει μια ιδέα για το τι συμβαίνει στο σώμα.

Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery θα δείτε με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται στενά η αύξηση του σωματικού βάρους.

1. Σε συνδυασμό με κόπωση: Υποθυρεοειδισμός – Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι συνήθως το πρώτο σενάριο που εξετάζει ένας γιατρός όταν διαπιστώνονται ανεξήγητες αλλαγές στο βάρος. Ο μικρός αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών που ελέγχουν τον μεταβολισμό.

Η χαμηλή παραγωγή αυτών των ορμονών, κατάσταση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός, οδηγεί σε μείωση του ρυθμού καύσης θερμίδων, άρα και σε αύξηση του σωματικού βάρους. Συνήθη συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, η ξηροδερμία, η τριχόπτωση και η δυσκοιλιότητα.

2. Σε συνδυασμό με στρες: Αγχώδης διαταραχή ή κατάθλιψη – Το χρόνιο στρες προκαλεί μαζική και μακρόχρονη παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη. Η ορμόνη αυτή προωθεί την αποθήκευση λίπους στο σώμα και κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Η αύξηση του σωματικού βάρους που συνδυάζεται με κακή διάθεση, ανησυχητικές σκέψεις, αϋπνία και/ή κόπωση καλό είναι συμπτώματα που καλό είναι να συζητιούνται με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

3. Σε συνδυασμό με φούσκωμα: Βακτήρια στο έντερο – Η μικροχλωρίδα του εντέρου φιλοξενεί τόσο «καλά» όσο και «κακά» βακτήρια. Όταν η ισορροπία καλών-κακών βακτηρίων διαταράσσεται, εκδηλώνεται η λεγόμενη υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο (SIBO), η οποία χαρακτηρίζεται από το φούσκωμα, τον πόνο στην κοιλιά, τη διάρροια και την απότομη αύξηση του βάρους.

4. Σε συνδυασμό με τοπική συσσώρευση λίπους: Σύνδρομο Cushing – Το σύνδρομο Cushing είναι εξαιρετικά σπάνιο (υπολογίζεται ότι πάσχουν 10-15 άνθρωποι ανά 1 εκ. πληθυσμού) και χαρακτηρίζεται από τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα της «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλη). Τα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να είναι υψηλά λόγω της λήψης κορτικοστεροειδών φαρμάκων ή απλώς επειδή ο ίδιος ο οργανισμός παράγει την ορμόνη σε μεγάλες ποσότητες. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα του συνδρόμου είναι η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και στην πλάτη (στην περιοχή ανάμεσα στους ώμους). Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι η εμφάνιση ραγάδων, οι συχνές μελανιές, η ακμή και η αργή επούλωση των πληγών.

5. Σε συνδυασμό με φούσκωμα μετά το φαγητό: Αφυδάτωση – Η κατακράτηση υγρών λόγω της αφυδάτωσης οδηγεί σε μια προσωρινή άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς και έντονο φούσκωμα, ιδίως μετά το φαγητό. Άλλα πιθανά συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η αδυναμία συγκέντρωσης, το αίσθημα εξάντλησης και η ζαλάδα.

6. Σε συνδυασμό με πόνο στην περιοχή της λεκάνης: Καρκίνος ωοθηκών – Ο καρκίνος των ωοθηκών χαρακτηρίζεται συχνά «ύπουλος», καθώς δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα έως ότου φτάσει σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Όταν η γυναίκα εκδηλώνει συμπτώματα, αυτά συνήθως περιλαμβάνουν το φούσκωμα στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς και την αίσθηση ότι έχει πάρει βάρος, σε συνδυασμό με πόνο στη λεκάνη, απώλεια όρεξης, συχνουρία και/ή επεισόδια διάρροιας ή δυσκοιλιότητας.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  womenshealthmag.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους ανθρώπους, θα βρίσκω πάντα το καλό. Έτσι, επειδή θέλω

Efi Nika

Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea