Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

7 ύπουλα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το έντερο είναι ο θεμέλιος λίθος της υγείας.

Το έντερο συχνά αναφέρεται ως ο θεμέλιος λίθος της υγείας του οργανισμού και το πεπτικό σύστημα αποτελεί τον «δεύτερο εγκέφαλό» γι’ αυτό και η φροντίδα του είναι εξαιρετικά σημαντική.

Όμως κάποιες φορές μπορεί το έντερο να έχει διαρροή. Και όχι δεν είναι βρύση ή σωλήνας. Αλλά όπως ένας σωλήνας έχει διαρροή, έτσι και η επένδυση στο έντερό σας μπορεί να καταστραφεί, επιτρέποντας τη διέλευση ουσιών.

Και ενώ κάποια διαπερατότητα του εντέρου είναι απαραίτητη για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ένας διαταραγμένος φραγμός δημιουργεί μεγαλύτερες τρύπες στην επένδυση του, επιτρέποντας στα βακτήρια, τις τοξίνες και τα άπεπτα σωματίδια τροφής να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου και θεωρείται ως υποκείμενη αιτία ενός μεγάλου αριθμού χρόνιων παθήσεων.

Αν και το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου δεν αναγνωρίζεται από όλους τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, η διέλευση ανεπιθύμητων ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να βλάψει τους περιβάλλοντες ιστούς και τα όργανα, οδηγώντας σε μια ολόκληρη σειρά συμπτωμάτων.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τα κοινά σημεία και συμπτώματα, καθώς και για τις συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Έχετε χρόνια εντερικά προβλήματα

Εάν αντιμετωπίζετε συχνές κρίσεις κοιλιακού πόνου, φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή άλλα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Therapeutic Advances in Gastroenterology έδειξε ότι οι ενήλικες και τα παιδιά με IBS συχνά έχουν αυξημένη εντερική διαπερατότητα. Συγκεκριμένα, όσοι είχαν IBS-D (που σημαίνει IBS με διάρροια) είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν εντερική διαπερατότητα από εκείνους με IBS με δυσκοιλιότητα (ή IBS-C).

Το δέρμα σας είναι ερεθισμένο και φλεγμονώδες

Η υγεία του εντέρου σας είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με την υγεία του δέρματός σας. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Dermatology Reports , οι φλεγμονώδεις δερματικές διαταραχές όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση μπορεί να σχετίζονται με ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Αυτή η ανισορροπία δημιουργεί την ευκαιρία στα επιβλαβή βακτηριακά στελέχη να πυροδοτήσουν τη φλεγμονή και να αλλάξουν τη διαπερατότητα του εντέρου.

Είστε αλλεργικοί σε ορισμένα τρόφιμα

Τυπικά, το έντερό σας έχει καλά ρυθμισμένους μηχανισμούς που επιτρέπουν τη διάσπαση των τροφίμων χωρίς να προκαλούν αντίδραση από το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αλλά, εάν είστε αλλεργικοί σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δημιουργεί μια απόκριση που οδηγεί σε κνίδωση, πρήξιμο, συριγμό ή πεπτική δυσφορία.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients , οι τροφικές αλλεργίες σχετίζονται με αυξημένη εντερική διαπερατότητα, η οποία επιτρέπει στο αλλεργιογόνο να διασχίσει τον φραγμό του εντέρου και να ενεργοποιήσει μια ανοσολογική απόκριση.

Έχετε πόνο στις αρθρώσεις όλη την ώρα

Έχετε πόνους στις αρθρώσεις; Εάν η απάντηση είναι ναι, το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την ενόχληση. Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Indian Journal of Orthopedics επισημαίνει ότι υπάρχει ένας άξονας εντέρου-αρθρώσεων που συγχωνεύει την υγεία του εντέρου, του ανοσοποιητικού και της αρθρικής υγείας.

Ως αποτέλεσμα, οι ανισορροπίες στο έντερο μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη εντερική διαπερατότητα, επιτρέποντας στα επιβλαβή βακτήρια να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να ενεργοποιήσουν τα φλεγμονώδη κύτταρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν και να επιδεινώσουν τον πόνο στις αρθρώσεις.

Είστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο

Αισθάνεστε συνεχώς εξαντλημένοι και χωρίς ενέργεια; Η κούραση μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι του συνδρόμου του διαρρέοντος εντέρου. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine , η αλλοιωμένη σύνθεση βακτηρίων του εντέρου, η αυξημένη εντερική διαπερατότητα και η χρόνια φλεγμονή έχουν βρεθεί σε άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης- μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση και γνωστική δυσλειτουργία.

Συχνά νιώθετε άγχος ή κατάθλιψη

Ενώ μπορεί να είναι φυσιολογικό να νιώθετε άγχος, θλίψη ή κατάθλιψη από καιρό σε καιρό, το συνεχές άγχος ή η κατάθλιψη μπορεί επίσης να υποδηλώνουν προβλήματα του εντέρου. Κάποτε πίστευαν ότι το νευρικό σύστημα ρύθμιζε κυρίως την ψυχική μας κατάσταση, αλλά πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το γαστρεντερικό σύστημα έχει επίσης επιρροή.

Για παράδειγμα, τα μικρόβια του εντέρου βοηθούν στην παραγωγή χημικών και νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και το GABA που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσής μας. Ενώ η ανάπτυξη της κατάθλιψης και του άγχους είναι πολυπαραγοντική, οι ανισορροπίες του εντέρου ή το διαρρέον έντερο μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Έχετε αυτοάνοσο νόσημα

Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η κοιλιοκάκη έχουν επίσης συσχετιστεί με το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου. Αν και πολλά πράγματα παίζουν ρόλο στην εμφάνιση ενός αυτοάνοσου, συμπεριλαμβανομένων γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, ωστόσο, η επένδυση του εντέρου μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences , όταν η επένδυση του εντέρου παρουσιάζει διαρροή, είναι πιο επιρρεπής στο να παραβιαστεί από επιβλαβή παθογόνα και ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν το σώμα να δημιουργήσει λανθασμένα μια ανοσολογική απόκριση ενάντια στα δικά του υγιή κύτταρα. προκαλώντας αυτοάνοσο νόσημα.

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου;

Εάν έχετε αντιμετωπίσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα που υποδηλώνουν σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου , μπορεί να αναρωτιέστε ποιες εξετάσεις είναι διαθέσιμες. Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι πολλά από τα συμπτώματα αλληλεπικαλύπτονται με άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Για το λόγο αυτό, η διάγνωση της εντερικής διαπερατότητας μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη και δεν υπάρχουν επικυρωμένες εξετάσεις αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό, επί του παρόντος, το διαρρέον έντερο δεν αποτελεί διάγνωση. Μία από τις καλύτερες προσεγγίσεις είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πώς να υποστηρίξετε ένα υγιές έντερο και να διαχειριστείτε τα συμπτώματα

Παρακάτω υπάρχουν διάφορες συμβουλές για να βοηθήσετε στη διαχείριση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου και να υποστηρίξετε ένα υγιές μικροβίωμα και την επένδυση του εντέρου.

Εστιάστε σε ολόκληρα τρόφιμα και περιορίστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα ολόκληρα τρόφιμα, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, ενώ τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι προωθούν τη διαπερατότητα του εντέρου.

Προσεγγίστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες : Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας, παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και υποστηρίζουν την επένδυση του εντέρου.

Ενσωματώστε τα προβιοτικά στη διατροφή σας: Αυτά τα καλά βακτήρια υπάρχουν σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο και το τέμπε και μπορούν να βελτιώσουν τις πεπτικές διαταραχές και να μειώσουν τη διαπερατότητα του εντέρου.

Αυξήστε την πρόσληψη πρεβιοτικών τροφών : Αυτά τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας. Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά περιλαμβάνουν τροφές πλούσια σε φυτικές ίνες όπως μπανάνες, βρώμη, αγκινάρες Ιερουσαλήμ, κρεμμύδια, σκόρδο και φασόλια.

Να τρώτε πολυφαινόλες: Μπορείτε να τις βρείτε σε αφθονία σε μια μεγάλη ποικιλία από πολύχρωμες φυτικές τροφές. Τα ωφέλιμα βακτήρια τρέφονται επίσης με πολυφαινόλες , παράγοντας ευεργετικές ενώσεις που βοηθούν στην υγεία του εντέρου.

Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουταμίνη: Αυτό το αμινοξύ βρίσκεται σε ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, το σπανάκι, το λάχανο, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια. Η γλουταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και στη διατήρηση μιας υγιούς εντερικής επένδυσης.

Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο: Τα αλκοολούχα ποτά διαταράσσουν την ισορροπία των υγιών βακτηρίων του εντέρου και μπορούν να προάγουν τη διαρροή του εντέρου.

Διαχειριστείτε το άγχος: Υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ του εντέρου σας και της ψυχικής σας υγείας. Η ενσωμάτωση τεχνικών διαχείρισης του στρες όπως η αναπνοή και ο διαλογισμός μπορεί να ωφελήσει την εντερική σας υγεία.

Τα πεπτικά προβλήματα, το ερεθισμένο δέρμα, οι τροφικές αλλεργίες, ο πόνος στις αρθρώσεις, η χρόνια κόπωση, οι διαταραχές της διάθεσης και τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό – μπορεί να είναι σημάδια του διαρρέοντος εντέρου.

Ευτυχώς όμως ο υγιεινός τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας του εντέρου. Θυμηθείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για την υγεία του εντέρου σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika

Τα πασχαλινά κουλουράκια της τεμπέλας: Χωρίς ζύμωμα, με μόνο 3 υλικά και έτοιμα σε 20 λεπτάκια

Efi Nika