Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

4 σημάδια-καμπανάκια ότι ο μεταβολισμός σας είναι στα κόκκινα και κινδυνεύετε να πάθετε διαβήτη, καρδιακό, άνοια και καρκίνο!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

4 σημάδια-καμπανάκια ότι ο μεταβολισμός σας είναι στα κόκκινα και κινδυνεύετε να πάθετε διαβήτη, καρδιακό, άνοια και καρκίνο.

Τι είναι μεταβολισμός:

Ο μεταβολισμός σας, ρυθμίζει τη μετατροπή των θερμίδων σε αξιοποιήσιμη και αποθηκεύσιμη ενέργεια. Καθώς χωνεύετε τα τρόφιμα, το σώμα σας αποθηκεύει γλυκόζη στο αίμα. Όταν συμβεί αυτό, το πάγκρεας απελευθερώνει την ορμόνη ινσουλίνη η οποία προκαλεί ορισμένα κύτταρα να μαζέψουν αυτή τη γλυκόζη.

Τι είναι Μεταβολικό Σύνδρομο:

Όταν υπάρχει πολύ μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης στο σώμα σας και αυτά τα κύτταρα δεν λειτουργούν, εμφανίζεται το μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο ή η αντίσταση στην ινσουλίνη, είναι μια ανισορροπία που είναι διαδεδομένη στην κοινωνία μας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω του μεταβολικού συνδρόμου, μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και ορισμένα είδη καρκίνων. Αλλά υπάρχουν κάποια πιο χτυπητά σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Προειδοποιητικά σημάδια του μεταβολικού συνδρόμου:

Ανισορροπημένη χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι ένα βασικό λίπος για το σώμα σας. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης – η «καλή» και η «κακή».

Οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) είναι η καλή χοληστερόλη. Είναι υπεύθυνες για την αφαίρεση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL, η κακή χοληστερόλη!) από το σώμα σας. Όταν η χοληστερόλη σας είναι σε ανισορροπία, μπορεί να δείτε τα επίπεδα της HDL σας χαμηλά, να φτάνουν τα 30 και της LDL πάνω από 100. Εσείς ιδανικά, θέλετε να επιτύχετε μια σχετική ισορροπία μεταξύ των δύο. Επίσης, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι τιμές καλής χοληστερόλης (HDL) είναι πάνω από 40 για τους άντρες και 50 για τις γυναίκες.

Τριγλυκερίδια πάνω από 150

Τα τριγλυκερίδια είναι λίπη αποθηκευμένα ως ενέργεια, για να χρησιμοποιούνται όταν εσείς δεν τρώτε. Ενώ είναι απαραίτητα, το να έχετε περισσότερα από αυτά που χρησιμοποιείτε, μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Το μέγεθος της μέσης των ανδρών δεν πρέπει να είναι πάνω από 101cm και των γυναικών πάνω από 89 cm.

Όταν ο μεταβολισμός σας είναι ανισορροπημένος, είναι πολύ πιο εύκολο να βάλετε κιλά. Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, μπορεί να δουν ένα διευρυμένο μέγεθος μέσης.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν ίδια. Για κάποιον που αντιμετωπίζει μεταβολικό σύνδρομο, το σάκχαρο μπορεί να είναι:

  • Πάνω από 100 όταν είναι νηστικός
  • Πάνω από 140 μία ώρα μετά το φαγητό
  • Πάνω από 120 δύο ώρες μετά το φαγητό

Πώς να αντιστρέψετε το μεταβολικό σύνδρομο:

Διατροφή μεταβολικού συνδρόμου

Με συμπτώματα όπως αυτά, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε είναι η διατροφή σας. Ο Dr. Peter Attia του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, συνδέονταν γενετικά με το μεταβολικό σύνδρομο. Αλλά κατόρθωσε να νικήσει τις αντιξοότητες, βάζοντας τον εαυτό του σε ένα πείραμα διατροφής για 10 χρόνια. Μετά από 10 χρόνια, άρχισε να παρατηρεί βελτίωση σε πολλά πράγματα στην υγεία του. Φυσικά, μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κετογόνα δίαιτα δεν είναι για όλους. Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι τα φασόλια και το σπανάκι.

Ύπνος

Ο κακός ύπνος συνδέεται με την υπερκατανάλωση φαγητού και την παχυσαρκία, που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Έρευνα έχει δείξει, ότι μια νύχτα αγρυπνίας μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη στους υγιείς ανθρώπους.

Έλλειψη συστατικών

Σε συνδυασμό με τη διατροφή σας, η έλλειψη κάποιων συστατικών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μεταβολισμό σας. Αν θέλετε να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας, το μαγνήσιο (που βρίσκεται σε πολλά πράσινα) είναι απαραίτητο. Εκτός από το μαγνήσιο, τα ωμέγα-3, η βιταμίνη D3 και το χρώμιο είναι εξαιρετικά σημαντικά για την πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Άσκηση

Όσων αφορά στην άσκηση, δεν είναι όλες οι ασκήσεις ίδιες. Υπάρχουν ορισμένες που προάγουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οι ασκήσεις έκρηξης και η ασκήσεις δύναμης, είναι μόνο δύο από αυτές που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας. Εάν περνάτε πολύ χρόνο καθιστοί στη δουλειά, φροντίστε να κάνετε περιοδικά διαλείμματα και να τεντώνεστε!

Βότανα

Τα βότανα όπως η κανέλα, το πικρό πεπόνι και οι μαύροι σπόροι κύμινου, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματός σας. Όταν συνδυάζονται με τις παραπάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της ευεξίας.

Το μεταβολικό σας σύστημα συνδέεται με πολλές διαφορετικές διεργασίες και αν καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η υγεία σας. Το να αναγνωρίσετε τα σημάδια ανισορροπίας, είναι το πρώτο βήμα για την προστασία του εαυτού σας!

ΠΗΓΗ: Healthy-holistic-living  ,  fanpage.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika