Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

3 βρώμικες αλήθειες για τους στεγνωτήρες χεριών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μερικοί στεγνωτήρες χεριών μεταδίδουν μικρόβια αντί να τα απομακρύνουν. Δες πώς θα προστατευτείς από τις ιώσεις και τη γρίπη.

Ένας σίγουρος τρόπος για να μην κολλήσεις γρίπη και άλλες ιώσεις είναι να πλένεις τα χέρια σου συχνά και καλά.Αλλά αν μπορείς, απόφευγε τους στεγνωτήρες χεριών με κρύο αέρα υψηλής ταχύτητας στις δημόσιες τουαλέτες.

Η έρευνα δείχνει ότι μεταδίδουν μικρόβια. Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο βαθμό για τους στεγνωτήρες χεριών ζεστού αέρα.

“Συχνά λέμε ότι το πλύσιμο των χεριών είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας”, λέει ο γενικός ιατρός Θεόδωρος Έξαρχος, MD. “Αλλά τα βρεγμένα χέρια αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης βακτηρίων, επομένως το στέγνωμα είναι ένα εξίσου σημαντικό βήμα για την πρόληψη”.

Η σημασία του πλυσίματος και του στεγνώματος των χεριών

Οι υγειονομικοί χώροι και οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν εμμονή με την υγιεινή των χεριών. Αυτό συμβαίνει επειδή σε ένα νοσοκομείο, η μετάδοση ιών και βακτηρίων μπορεί να σημαίνει ζωή ή θάνατο. Και σε ένα εστιατόριο ή σε ένα κρουαζιερόπλοιο, τροφιμογενείς ασθένειες όπως το E. coli και ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσουν βαριές ασθένειες.

Ως αποτέλεσμα, πολλές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις τεχνικές πλυσίματος και στεγνώματος χεριών.

3 “βρώμικοι” μύθοι για τους στεγνωτήρες χεριών

Μύθος 1: Οι στεγνωτήρες χεριών σκοτώνουν τα μικρόβια.
Η αλήθεια: Οι στεγνωτήρες χεριών μπορούν να μεταδώσουν ιούς και βακτήρια.

Το αεροδρόμιο. Το εμπορικό κέντρο. Το κομμωτήριο. Ίσως έχεις παρατηρήσει πόσα δημόσια κτίρια έχουν αλλάξει στεγνωτήρα χεριών τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αυτόματοι στεγνωτήρες μπορούν να “ανατρέψουν” αυτό που κάνει αρχικά το πλύσιμο των χεριών με τα μικρόβια.

Σε μελέτη του 2021, οι εθελοντές φορούσαν ποδιές ενώ έπλεναν και στέγνωναν τα χέρια τους. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν χαρτοπετσέτες για να στεγνώσουν τα χέρια τους ενώ οι άλλοι μισοί χρησιμοποιούσαν στεγνωτήρα αέρα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τις ποδιές, τα χέρια των συμμετεχόντων και τις επιφάνειες που άγγιξαν μετά για να δουν πώς εξαπλώνονται οι ιοί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν στεγνωτήρες χεριών είχαν περισσότερους ιούς στα χέρια και στις ποδιές τους από αυτούς που χρησιμοποιούσαν χαρτοπετσέτες.

Αυτά τα ευρήματα ήταν παρόμοια με τα αποτελέσματα άλλων μελετών, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2018 που διαπίστωσε ότι οι στεγνωτήρες χεριών μπορούν να μεταδώσουν με τον αέρα τα βακτήρια που υπάρχουν στα δημόσια μπάνια στα χέρια σου.

Μύθος 2: Οι στεγνωτήρες κρύου αέρα είναι καλύτεροι από αυτούς με ζεστό αέρα
Η αλήθεια: Οι στεγνωτήρες κρύου αέρα μεταδίδουν περισσότερα μικρόβια από  αυτούς με θερμό αέρα.

Θα μπορούσαν ορισμένοι στεγνωτήρες να είναι χειρότεροι από άλλους; Σε μια μελέτη, οι μικροβιολόγοι στόχευαν να το μάθουν συγκρίνοντας στεγνωτήρες κρύου αέρα με στεγνωτήρες ζεστού αέρα και χαρτοπετσέτες. Να τι βρήκαν:

Οι στεγνωτήρες με κρύο αέρα:

  • διασκόρπισαν κατά μέσο όρο 60 φορές περισσότερους ιούς από τους στεγνωτήρες ζεστού αέρα και 1.300 φορές περισσότερους από τις χαρτοπετσέτες.
  • Ο αντίκτυπος της εξάπλωσης του ιού ήταν μεγαλύτερος στα 3,5 έως 5 μέτρα.
  • διασκόρπισαν 20 φορές περισσότερους ιούς από τους στεγνωτήρες ζεστού αέρα και 190 φορές περισσότερους ιούς από τις χαρτοπετσέτες, σε εννέα διαφορετικές αποστάσεις.

Ο τρόπος που λειτουργεί κάθε μέθοδος βοηθά στην εξήγηση των αποτελεσμάτων αλλά και οι δύο τύποι στεγνωτηρίων χεριών μεταδίδουν μικρόβια, απλώς αυτά με τον κρύο αέρα είναι πιο επιθετικοί.

Μύθος 3: Οι στεγνωτήρες χεριών είναι πιο υγιεινοί από τα χαρτοπετσέτες.
Η αλήθεια: Οι χαρτοπετσέτες είναι πιο υγιεινές.

Όπως έχουν επισημάνει οι παραπάνω μελέτες, οι χαρτοπετσέτες σε προστατεύουν περισσότερο από τα μικρόβια από τους στεγνωτήρες αέρα. Το να στεγνώνεις τα χέρια σου με χαρτοπετσέτες όχι μόνο τα στεγνώνει πιο γρήγορα, αλλά η τριβή απομακρύνει και τα βακτήρια και τα αφήσει πιο καθαρά.

Και οι υφασμάτινες πετσέτες; Καλό είναι να τις αποφεύγεις. Το κομμάτι υφάσματος στο τέλος του ρολού μεταδίδει μικρόβια από χέρια σε χέρια.

Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνεις τα χέρια σου

Το πλύσιμο των χεριών εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας από βακτήρια και ασθένειες. Ο ΕΟΔΥ συνιστά τα ακόλουθα:

  • Χρησιμοποίησε ζεστό ή κρύο νερό. Βρέξε τα χέρια σου, στη συνέχεια κλείσε τη βρύση και βάλε το σαπούνι.
  • Πλύνε το πίσω μέρος των χεριών, ανάμεσα στα δάχτυλά σου και κάτω από τα νύχια σου.
  • Πλύνε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα – περίπου όσο χρόνο χρειάζεται για να τραγουδήσεις το “Happy Birthday”.
  • Ξέπλυνε καλά κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.
  • Στέγνωσε τα χέρια σου με καθαρή πετσέτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν περνά από μπροστά σου ασθενοφόρο, πες από μέσα σου αυτή την προσευχή να γίνει καλά ο άνθρωπος που είναι μέσα

Efi Nika

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika