Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ

Από 1η Φεβρουαρίου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός – Δείτε Αναλυτικά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Από ποια ημερομηνία ξεκινά να ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός

Πυρετώδεις οι διεργασίες στο υπουργείο Εργασίας ώστε να μπει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν τα σχετικά πορίσματα των αρμόδιων φορέων και των κοινωνικών εταίρων σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού τον οποίο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, το μέτρο, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, αναμένεται να ισχύσει αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», 105,5 ο Ανδρέας Νεφελούδης, είπε πως το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, θα γίνει όλη η πολιτική διεργασία που πρέπει, «για να καταλήξουμε οριστικά».

«’Αρα», υπογράμμισε, «ό,τι λέγεται σήμερα για το πόσο θα είναι, δεν είναι έγκυρο, δεν είναι ακριβές … Η εικόνα που έχουμε στο υπουργείο Εργασίας είναι τελείως διαφορετική από αυτό που αναπαράγεται από διάφορα ΜΜΕ και υποτίθεται “έγκριτους” δημοσιογράφους. Έχουμε σωρεία επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων που είναι πολύ πάνω από τα μέχρι σήμερα θεσμοθετημένα … τα 586 ευρώ είναι ένα ευτυχώς μακρινό παρελθόν» υποστήριξε ο ίδιος.

«Περιμένουμε η διαβούλευση να τελειώσει πολύ σύντομα, ώστε να μπει σε εφαρμογή η διαδικασία αύξησης του κατώτατου από την 1η Φεβρουαρίου» επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι καταργείται ο υποκατώτατος για νέους κάτω των 25, «δημιουργώντας προϋποθέσεις περαιτέρω αυξήσεων».

Πόσο αναμένεται να αυξηθεί

Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί ο νέος κατώτατος μισθός. Όπως αποκάλυψε και το Έθνος στις 23 Δεκεμβρίου 2018, ο κατώτατος μισθός (το ποσό για άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο) που υπολογίζεται στα περίπου 586 ευρώ, θα αυξηθεί κατά 7% έως 8%. Δηλαδή, θα αυξηθεί από 41 έως 47 ευρώ. Έτσι, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί κοντά στα 630 ευρώ το μήνα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει ανοδικά και όλα τα επιδόματα και τα βοηθήματα του ΟΑΕΔ προς τους ανέργους, αλλά και την παροχή προστασίας της μητρότητας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 550.000 εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση στις αποδοχές τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση να γίνει ήδη από το Φεβρουάριο με την υπουργική απόφαση να θέλουν κυβερνητικά στελέχη να έχει εκδοθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Σημαντική αύξηση θα δουν οι εργαζόμενοι ηλικίας έως 25 ετών. Γι’ αυτούς τους εργαζομένους ισχύει μέχρι στιγμής ο υποκατώτατος μισθός, που όμως, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα καταργηθεί και θα εξισωθεί με τον κατώτατο μισθό. Έτσι, για αυτή την κατηγορία εργαζομένων η αύξηση μισθού αναμένεται να αγγίξει τα 120 ευρώ.

 

www.ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Efi Nika

Ευκαιρία σύνταξης ακόμα και με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Efi Nika

«Τέλος το πέναλτι 30%»: Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Penni Syggrou