Newsitamea.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

12 πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν κάποιος που αγαπάτε έχει άγχος!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το άγχος είναι απρόβλεπτο,παρείσακτο και μπερδεύει.Είναι σκληρό,όχι μόνο για τους ανθρώπους που το έχουν αλλά και για τους οικείους τους.

Αν είστε ένας από εκείνους,θα ξέρετε πολύ καλά ότι η εμπειρία άγχους από δεύτερο χέρι είναι το ίδιο κακή και θα κάνατε τα πάντα να καλυτερέψετε τη ζωή αυτού που το περνάει.

Είτε αγωνιζόμαστε με άγχος,αυτοπεποίθηση είτε για την εικόνα του σώματός ή οτιδήποτε,υπάρχουν πράγματα που όλοι χρειαζόμαστε για να κάνουμε τον κόσμο λίγο πιο ασφαλή,λίγο πιο προβλέψιμο και λιγότερο τρομακτικό.Έχουμε όλοι τη λίστα μας.Αν αγαπάτε κάποιον που περνάει  άγχος,η λίστα του πιθανά να μοιάζει σαν την ακόλουθη:

01

1.Θα μιλήσουν για το φόβο τους ,όταν θα νιώσουν έτοιμοι.

Στο σημείο της μεγαλύτερης κρίσης άγχους,τίποτα δεν είναι λογικό και άρα είναι προτιμότερο να μην ρωτήσετε τι συμβαίνει ή αν είναι εντάξει οι πάσχοντες γιατί δεν νιώθουν καλά και ο κόσμος τους μοιάζει να καταρρέει τελείως.

Ρωτήστε τους αν θέλουν να πάνε κάπου αλλού-ίσως κάπου πιο ήσυχα και πιο ιδιαίτερα.Μην πανικοβάλεστε και μην κάνετε οτιδήποτε μπορεί νατ ους δείξει ότι χρειάζονται επιτήρηση.Πηγαίνετέ τους μια βόλτα ή απλά να είστε μαζί τους.Σύντομα θα περάσει το πρόβλημα και θα μπορέσουν να σας μιλήσουν για το τι τους συνέβη.Να το περιμένετε και να είστε εκεί να ακούσετε.

2

2.Θέλουν πολύ να τους έχετε κοντά σας και θα τους  θέλατε στον περίγυρό σας.

Εξαιτίας της ανάγκης τους ναν ιώθουν ασφάλεια και να προετοιμαστούν για την επόμενη κρίση,όταν αυτή θα κάνει την εμφάνισή της,οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος,έχουν γενικά ένα σχέδιο πάνω στο οποίο έχουν δουλέψει σκληρά για να είναι σίγουροι ότι θα πετύχει για όλους όσους εμπλέκονται ,όχι μόνο για τους εαυτούς τους.Θα είναι σίγουροι ότι όλα έχουν οργανωθεί έτσι ώστε  να μείνουν όλοι ασφαλείς,χαρούμενοι και μακρυά από δυσκολίες.Παρατηρήστε τα καλά πράγματα που κάνουν-είναι αρκετά.Δώστε τους να καταλάβουν ότι τους αγαπάτε γι’αυτό που είναι συμπεριλαμβάνοντας το άγχος τους,όχι εκτός αυτό.

3

3.Θυμηθείτε:το άγχος είναι μια φυσιολογική ,σωματική απάντηση σε ένα λίγο υπερπροστατευτικό εγκέφαλο.

Υπάρχει ένα πρωτόγονο κομμάτι στον εγκέφαλο του καθενός το οποίο προσαρμόζεται στην αίσθηση της απειλής.Για μερικούς ανθρώπους αυτό πυροδοτείται πολύ γρηγορότερα και με πιο ασήμαντη αιτία από ότι γίνεται σε άλλους.Όταν αρχίζει το πρόβλημα,ο εγκέφαλος πλημμυρίζει το σώμα με κορτιζόλη(την ορμόνη του άγχους) και με αδρεναλίνη,ώστε να ετοιμάσει το σώμα να το βάλει στα πόδια να σώσει τη ζωή του ή να παλέψει γι’αυτήν.Αυτή είναι η απάντηση και ο αγώνας που βρίσκεται στον καθένα μας.Το κουμπί’’φύγε’’ είναι λίγο πιο ευαίσθητο σε ανθρώπους με άγχος.

4

4.Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθεις,ώστε αν τα κατανοήσεις,θα γίνεις φοβερός.

5

5.Βεβαιώσου ότι αφήνεις περιθώρια για το ‘’όχι’’ από τον άλλον και μην το παίρνεις προσωπικά.

Οι άνθρωποι με άγχος αντιλαμβάνονται πάρα πολύ τα πάντα-μυρωδιές,ήχους,ανθρώπους,πιθανότητες.Είναι εξαντλητικό,όταν δείχνουν υπερβολική προσοχή σε τόσα πολλά πράγματα.Μην παίρνετε το’’ όχι’’ προσωπικά.Επειδή απλώς δε θέλουν να κάνουν ό,τι κάνετε,δε σημαίνει ότι δε θέλουν να είναι μαζί σας.Συνεχίστε να τους προσφέρετε-μη θεωρείτε ότι όσα τους προσφέρετε θα συναντήσουν την άρνησή τους.Να δείχνετε κατανόηση και να μην το κάνετε θέμα ,αν αρνηθούν την βοηθειά σας.Λένε όχι σε μια πιθανή κρίση άγχους,όχι σε σας.

6

6.Πολλά κιλά αγάπης ποτέ δεν πληγώνουν κανέναν.Έτσι να είστε σπλαχνικοί και παρόντες γι’αυτούς.

Να τους λέτε αυτά που σας αρέσουν σ’αυτούς.Υπάρχουν φορές που οι πάσχοντες νομίζουν ότι απαρτίζονται μόνο από το άγχος τους και αποτελούν πηγή προβλημάτων.Ειδικά αναφέρομαι ,όταν τα σχέδια πρέπει να αλλάξουν,όταν χρειάζεται να κλείσουν θέσεις στις πιο πίσω σειρές από την πρώτη ή να χαμηλώσουν την ένταση του ραδιοφώνου ή να πάρουν το μακρύτερο δρόμο.Αν αυτά είναι τα χειρότερα που αντιμετωπίζετε  με τον πάσχοντα φίλο,ενωθείτε μαζί μου.

7

7.Το άγχος δεν έχει να κάνει καθόλου με το θάρρος ή το χαρακτήρα.

Το θάρρος φτάνει στα άκρα του εαυτού σου και πάει πέρα από αυτόν.Όλοι μας έχουμε τα όριά μας αλλά οι αγχώδεις άνθρωποι είναι πιο γνώστες ακόμα των  ορίων τους.Παρ’όλα αυτά, έρχονται συνέχεια αντιμέτωποι με τις καταστάσεις που τους ωθούν στα όριά τους.Αυτό είναι θάρρος και οι αγχώδεις ανθρωποι το έχουν σε τόνους.Είναι δυνατοί,ευφυείς και ευαίσθητοι.Είναι τόσο ευαίσθητοι με σας και τις ανάγκες σας όσο και με το περιβάλλον τους.Αυτό τους καθιστά φοβερή παρέα.Μπορεί να είναι αστείοι,ευγενικοί,γενναίοι και πνευματώδεις(ζωηροί).Στ’αλήθεια,δεν είναι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους.Όπως και με τον καθένα μας τα πράγματα που τους βάζουν τρικλοποδιά μερικές φορές(δηλ. το άγχος) είναι αυτά που τους ανεβάζουν πάνω από τον κόσμο.

8

8.Το άγχος μπορεί να αλλάξει σχήμα.Δε μοιάζει πάντα το ίδιο.

Το άγχος διαφεύφει.Μερικές φορές έχει τον τρόπο που θα περίμενες να μοιάζει αλλά άλλοτε είναι ιδιόρρυθμο,καταθλιπτικό ή δοκιμάζει την αποτυχία-απογοήτευση.Να το θυμάστε αυτό και να μην το παίρνετε προσωπικά.

9

9.Οι αγχώδεις άνθρωποι ξέρουν ότι το άγχος τους δεν είναι λογικό και γι’αυτό το κάνει πολύ δύσκολο.

Οι εξηγήσεις ότι δεν πρέπει να άνησυχουν ή ότι θα έπρεπε να το ξεπεράσουν, δεν τους λέει τίποτα γιατί το γνωρίζουν ήδη.Δείξτε κατανόηση,ηρεμία και ανακούφιση.Το άγχος είναι ασταθές και συχνά απαιτείται να έχουν δίπλα τους εσάς σταθερούς και διαθέσιμους να το περάσετε μαζί τους χωρίς να προσπαθήσουν να σας αλλάξουν.

10

10.Μην προσπαθείτε να τους αλλάξετε.

Θα θέλατε να τους δίνετε συμβουλές.ς.Μην το κάνετε.Δώστε τους να καταλάβουν ότι είστε απόλυτα εντάξει με την κατάσταση τους και δε χρειάζεται να τους αλλάξετε ή να τους φτιάξετε.Δώστε τους τη συμβουλή σας μόνο, αν σας τη ζητήσουν.

11

11.Μην μπερδεύετε την ανάγκη τους να ελέγξουν το περιβάλλον τους με την ανάγκη να ελέγξουν εσάς.Μερικές φορές μοιάζουν το ίδιο αλλά δεν είναι.

Είναι πολυ δύσκολη διεργασία για τους αγχώδεις ανθρώπους να ελέγξουν ό,τι πάει λάθος..Υπάρχει η ανάγκη τους να νιώσουν ασφαλείς και να έχουν υπό έλεγχο το άγχος που τους κυβερνά και όχι η ανάγκη να σας ελέγχουν.Μπορεί να απογοητευτείτε και είναι δεκτό.Όλες οι σχέσεις το περνάνε αυτο..Το να έχετε κατανόηση δε συνεπάγεται να συμφωνείτε με όσα βγαίνουν μπροστά σας.Μιλήστε τους ανοιχτά με ευγένεια(όχι με κριτική),αν το έχετε ανάγκη.

Και τέλος…….

12

12.Να ξέρετε πόσο σημαντικοί είστε γι’αυτούς.

Καθένας που δεν απομακρύνεται από το δύσκολο πρόβλημα,είναι φρουρός..Οι αγχώδεις άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό.Το να έχουν κάποιον που να είναι δίπλα τους και να φέρνει τη χαρά στη σχέση προκαλεί τη μεγαλύτερη σύνδεση-συγγένεια.Να είστε αυτοί που δεν επιτρέπουν στο άγχος να απορροφήσει τη ζωή από όλα.Να ξέρετε ότι, ναι,είστε φρουροί.Επίσης να γνωρίζετε ότι  είναι ευγνώμονες για όσα κάνετε και σας αγαπούν το ίδιο.

Επιμέλεια : Μ. Σοφία

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντόν Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…

Efi Nika

Αυτό που θα ξυπνήσεις στη γυναίκα, αυτό θα πάρεις…

Efi Nika

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ψυχική νόσος που αγγίζει τους έφηβους

Efi Nika