Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

12 Πολύτιμες συμβουλές:Πώς να τα βγάλετε πέρα συναισθηματικά όταν έχετε αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

girl-in-wheelchair

12 Πολύτιμες συμβουλές:Πώς να τα βγάλετε πέρα συναισθηματικά όταν έχετε αναπηρία

Το να υπάρχει μια αναπηρία, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποδεχτείτε την περίπτωσή σας. Σ’αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς να τα βγάζετε σταδιακά πέρα με την αναπηρία σας. 

1).Οργανώστε τον εαυτό σας σωστά.Κρατώντας το δωμάτιό σας,το σώμα σας και τον τρόπο ζωής σας καθαρό και οργανωμένο μπορείτε πραγματικά να μειώσετε τα επίπεδα του  άγχους και να σας βοηθήσει να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.Ζητήστε βοήθεια για κάθε δουλειά του σπιτιού που δεν μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Αν δεν είστε σε θέση να συγυρίσετε,να βάλετε μπουγάδα ή να ετοιμάζετε τα γεύματά σας,υπάρχουν αρκετές επιλογές:

Ζητήστε τη βοήθεια της οικογένειάς σας. Αν μέλη της οικογένειας δείξουν προθυμία,αυτό είναι η καλύτερη επιλογή.Ωστόσο μην αφήνετε την αληθινή εξάρτηση να γίνεται συνεξάρτηση. Μερικές φορές ο κίνδυνος να δεχτείτε βοήθεια από την οικογένεια σας παγιδεύει σε ανθυγιεινές οικογενειακές σχέσεις,ειδικά όπου συμπεριφέρονται προσβλητικά ή προστατευτικά.Κατανοήστε τις οικογενειακές σας σχέσεις και αν σας φαίνεται ότι πληγώνεστε από τέτοιες αλληλεπιδράσεις,αναζητήστε εναλλακτικές πηγές βοήθειας.

Μια δεύτερη επιλογή είναι να ζητήσετε από φίλους βοήθεια και να ανταποδώσετε με πράγματα που μπορείτε να κάνετε.Κάντε κάτι γι’αυτούς ως αντάλλαγμα για τις δουλειές του σπιτιού. Φυσικά,μην συνεχίσετε να βοηθάτε ,αν δεν ανταποδίδονται οι πράξεις-ο χρόνος σας και η προσπάθειά σας είναι τόσο πολύτιμοι όσο κι ενός  υγιούς ατόμου.

Μια αξιόπιστη επιλογή,αν γίνεται,είναι να ψάξετε τοπικές διεξόδους για μια ανεξάρτητη διαβίωση με την αναπηρία.Μερικές πόλεις,προγράμματα νοσοκομείων έχουν είτε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή κρατικά προγράμματα που βοηθούν τα άτομα με αναπηρία να καλύψουν τα κενά στις ανάγκες της αυτοσυντήρησης.Μπορείτε να πάρετε ένα προσωπικό φροντιστή που πληρώνεται για να σας επισκεφθεί,να σας κάνει παρέα,να τρέξει για θελήματά ή να σας πάει κάπου με το αυτοκίνητο,αν δεν ευκολύνεστε να κάνετε αυτά τα πράγματα μόνοι σας.Ψάξτε στο διαδίκτυο κια τηλεφωνήστε σε νοσοκομεία,κλινικές και κρατικά γραφεία για τηλ.επικοινωνίας.Μην εγκαταλείπετε σκεπτόμενοι ότι δεν υπάρχει υπηρεσία που να προσφέρεται.Δεν ξέρετε τι διεξόδους έχετε μέχρι να τα ελέγξετε όλα.

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μετακομίσετε σε άλλη πόλη ή περιοχή με καλύτερες διεξόδους διαθέσιμες που να επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να ζουν ανεξάρτητα.Έχετε το δικαίωμα να ζείτε σε καθαρό,άνετο περιβάλλον και να δεχτείτε βοήθεια για τη  φροντίδα του σώματός σας,αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.Δεν φταίτε εσείς,αν δεν κάνετε αυτά τα πράγματα μόνοι σας και δεν είναι ελάττωμα του χαρακτήρα σας.

Δεχτείτε βοήθεια ευχάριστα και αναζητήστε καλύτερες εναλλακτικές,αν τα άτομα που σας βοηθούν είναι σκληρά,προστατευτικάή σας προσβάλλουν.Αυτό είναι σημαντικό μακροπρόθεσμα-μπορεί να είναι καλοδεχούμενη κάθε βοήθεια αλλά δεν θα σας πιάσει απελπισία να δεχτείτε όποια βοήθεια να είναι με συνέπεια να παγιδευτείτε σε δυσχερή κατάσταση.Αναζητήστε γραμμές βοήθειας και από το κράτος.

2).Να αθλείστε τακτικά. Να κάνετε αρκετές ασκήσεις με όποιον τρόπο μπορείτε. Αν είστε σε αναπηρικό καρότσι, τότε ρωτήστε το γιατρό σας τι επιλογές έχετε πάνω στις ασκήσεις-υπάρχουν πολλές.Αν δεν μπορείτε να συμμετέχετε σε ασκήσεις,τότε κάντε όλες τις πνευματικές ασκήσεις που μπορείτε.

Μην ντρέπεστε ,αν δεν μπορείτε να αθληθείτε με τον τρόπο που οι άλλοι μπορούν. Οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για ανθρώπους με κανονικά σώματα και ένα πλήρες σύνολο κανονικών ικανοτήτων. Μην κάνετε σύγκριση της προόδου σας με των άλλων ανθρώπων. Κρίνετε την πρόοδό σας με ρεαλισμό σε σύγκριση με τις παλιότερες προσπάθειές σας και αποτελέσματα. Σταματήστε τις ασκήσεις, αν σας προκαλούν πόνο, ιδιαίτερα με τραύματα πλάτης και αναπηρία, πρόβλημα στα γόνατα και όποια άλλη πάθηση μπορεί να προκαλέσει αθλητικά τραύματα.

Θυμηθείτε ότι τα Σπέσιαλ Ολύμπικς το έχουν θέσει σωστά-όλοι είναι νικητές. Αν καταφέρεις κάποια άσκηση ή όποια βελτίωση στη σωματική λειτουργία,έχεις κερδίσει κάτι. Η προσπάθεια μετράει πολύ περισσότερο απ’ότι θα μέτραγε για ένα υγιή.Μην περιμένετε να έχετε τα ίδια αποτελέσματα με κάποιον ικανό και που αποφασίζει να αλλάξει τον καθιστικό τρόπο ζωής του.

3).Να είστε ευγενικοί και ήρεμοι με απαίσιους ανθρώπους.Ακόμα κι αν κάποιος σας κοροϊδεύει, μπορέιτε να αλλάξετε αυτήν την κατάσταση.Όταν κάποιος σας κοροϊδεύει,διατηρήστε την αξιοπρέπεια σας.Να ξέρετε ότι ο ταραξίας καταστρέφει τη φήμη του.

Να θυμάστε ότι πολλοί άνθρωποι είναι αμήχανοι με το πώς να φερθούν σε άτομα με αναπηρία.Φοβούνται ή ντρέπονται και μπορεί να είναι προστατευτικοί χωρίς να το συνειδητοποιούν,σε μια προσπάθεια να γίνουν καλοί άνθρωποι.Να είστε σταθεροί,όταν αρνείστε περιττή βοήθεια-αυτή είναι μια άλλη μεγάλη κοινωνική λούμπα-παγίδα.

Να είστε γενναιόδωροι με την αμηχανία των άλλων ανθρώπων.Εκπαιδεύστε τους με ευγένεια,μόλις το συνηθίσουν,θα σας γνωρίσουν σαν άτομο.Πολλοί  άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι άνθρωποι με αναπηρία οφείλουν να εκτιμούν απελπισμένα τις ανεπιθύμητες συμβουλές και την προσοχή.Μην ‘’τσιμπάτε’’ σ’αυτά τα παιχνίδια και θα φιλτράρετε καλύτερα τις γνωριμίες σας με ανθρώπους που θα σας σέβονται.

Απαιτείστε σεβασμό και μείνετε ήσυχοι ζητώντας τον.Το να είστε αντιμέτωποι με όλες τις κοινωνικές προκλήσεις της αναπηρίας σας φτιάχνει το αληθινό θάρρος.Τελικά όλα τα άθλια στερεότυπα,οι χαζές αντιδράσεις,τα συνεξαρτόμενα παιχνίδια του μυαλού και η προστατευτικότητα των άλλων θα σας είναι οικεία.Κάθε κατάσταση έχει το δικό της αντίποδα.Μάθετε να επιβάλλεστε από το να είστε επιθετικοί ή παθητικοί.Θα χρειαστείτε περισσότερες κοινωνικές ικανότητες από κάποιον που δεν ξεχωρίζει ως διαφορετικός.

Υπάρχει επίσης ένα στερεότυπο ότι οι άνθρωποι με αναπηρία πρέπει  να είναι γλυκείς,άγιοι,καλοί με τους πάντες και να μην έχουν ποτέ κακές μέρες.Το να είσαι καλός με όλους στην πρώτη συνάντηση και λιγότερο επικριτικός για να αποφύγεις αρχικές κακές αντιδράσεις μπορεί να βοηθήσει αλλά ,αν δεν βοηθάει ,χειριστείτε κατηγορηματικά και αποτελεσματικά δύσκολούς ανθρώπους.Μάθετε ποιους φίλους μπορείτε γνήσια να εμπιστευτείτε.Μην αφήνετε  να σας φέρονται άσχημα λόγω της καλοσύνης σας  και χωρίς να εκφράζετε κανένα παράπονο.Πάντοτε αξίζετε το σεβασμό.

4).Αφήστε τον εαυτό σας να θρηνήσει και περάστε τα 5 στάδια της θλίψης όσον αφορά στην αναπηρία σας. Αναζητήστε αληθινή συμπαράσταση από τους θεραπευτές σας,τους έμπιστους φίλους σας,την οικογένειά σας.Μάθετε να κρίνετε ποιος είναι γνήσια υποστηρικτικός και ποιος νιώθει οίκτο-ο οίκτος είναι ένα άλλο είδος ταπείνωσης και συνήθως κρύβει τον τρόμο του άλλου ότι θα καταλήξει σαν κι εσάς. Βάλτε τα δυνατά σας να μην βγάλετε τη θλίψη σας στους ανθρώπους σας που ειλικρινά προσπαθούν να βοηθήσουν,ακόμα κι αν δεν είναι καλοί σ’αυτό.

5).Μην χτυπάτε τον εαυτό σας,αν δεν είστε καλοί με όλους. Μην τα βάζετε με τον εαυτό σας, αν άλλοι άνθρωποι σας φέρονται άσχημα. Αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και μέτρο του πόσο αδαείς, πόσο ασήμαντοι ή σκληροί είναι.

6).Μην εκπλήσσεστε,αν οι άνθρωποι αρχίζουν να σας θεωρούν γενναίους.Όταν θα έχετε τελειώσει με το θρήνο,θα παύσει να είναι κρίση ή τραγωδία.Στο σημείο που η αναπηρία σας είναι κάτι που συνηθίζεται,δεχτείτε φιλοφρονήσεις ευχάριστες για το θάρρος σας.Τα εννοούν και μπορεί να εμπνευστούν από τη στάση σας.Είναι αλήθεια.Είστε ήρωες,όταν οι ικανότητές σας να αντιμετωπίσετε σωματικούς περιορισμούς και κοινωνικές ταπεινώσεις εμπνέουν τους άλλους.Είναι απόλυτα θεμιτό να καμαρώνετε γι’αυτό και να νιώθετε όμορφα.Απλά μην το επαναλαμβάνετε διαρκώς στος άλλους.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να καμαρώνετε και να αποκτάτε σιγουριά στις ικανότητες σας να αντιμετωπίζετε τις συμφορές σας και του να καυχιέστε με τρόπο που πληγώνει την  αυτοεκτίμηση των άλλων.Όσο πιο καλά χειρίζεστε τα κάθε είδους προβλήματα σας,τόσο μεγαλύτερο θαυμασμό εμπνέετε στους άλλους για την στάση σας.Αυτό είναι ένα μεγάλο κοπλιμέντο για πραγματική ικανότητα και μην το αγνοείτε.

7).Αποδεχτείτε την αναπηρία σας. Αυτό είναι το πιο δύσκολο μέρος,καθώς μπορεί να σας αποθαρρύνει-το να δεχτείτε ότι μπορεί να μην περπατήσετε ξανά,ν’ακούσετε ή να δείτε ξανά και παρ’όλα αυτά να χαίρεστε τη ζωή.Αν η αναπηρία σας μπορεί να αλλάξει με σωματική θεραπεία , αδράξτε τη μέρα. Και παλέψτε την.

Το να αποδεχτείτε την αναπηρία σας σημαίνει να θρηνήσετε την απώλεια μιας κανονικής κατάστασης χωρίς το στίγμα εναντίον σας και να έχετε μια ζωή χωρίς υπερβολική ενόχληση.Δεν είναι σωστό,δεν είναι δίκαιο,δεν είναι καλό.Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το χαρακτήρα σας.Η θλίψη παίρνει το χρόνο που παίρνει.

8).Εκμεταλλευτείτε ό,τι είναι δυνατό. Μερικές παθήσεις, όπως η τυφλότητα, ή η απώλεια ενός άκρου απαιτούν ακτεταμένη επανεκπαίδευση στη χρήση τεχνητών άκρων και της στρατηγικής της ζωής και μπορούν να εμπλουτίσουν τη ζωή σας. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να αλλάξετε την αναπηρία καθαυτή,μπορείτε να βελτιώσετε τη ζωή σας χρησιμοποιώντας κάθε βοήθεια διαθέσιμη.Μην ντρέπεστε να χρησιμοποιήσετε το λευκό μπαστούνι ή το σκύλο-οδηγό ή το αναπηρικό καρότσι.Θα εκπλαγείτε πόσο ευκολότερη θα είναι η ζωή σας,όταν θα έχετε αυτά τα βοηθήματα.

9).Αναζητήστε βοήθεια από άλλα άτομα με αναπηρία από την κοινότητά σας,ειδικά εκείνα που έχουν την ίδια πάθηση με σας. Σας κατανοούν και έχουν περάσει όσα κι εσείς ώς τώρα.Μπορεί να έχουν κι αυτά τηλέφωνα επικοινωνίας και πηγές για πράγματα που δεν μπορείτε  οικονομικά να βγάλετε πέρα. Κατανοούν και αποδέχονται τη θλίψη που έχει ανακύψει από ξαφνική αναπηρία και κονωνικές πιέσεις.

Αναζητήστε ομάδες στήριξης με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις και μην θεωρείτε τον εαυτό σας θύμα γιατί απέχει πολύ από τον αυτο-οίκτο.Να θυμάστε ότι οι κοινωνικές σας προκλήσεις είναι υπαρκτές.Μην δέχεστε ανθρώπους που σας ταπεινώνουν ή σας κοροϊδεύουν. Αυτό είναι ίσως το δυσκολότερο μάθημα που έχετε να μάθετε.Δεν θα προσκολλάστε σε συμπεριφορές που υποβιβάζουν τα άτομα με αναπηρία.

10).Προσπαθήστε να ξεπεράσετε άλλες προκαταλήψεις.Ένα άτομο διαφορετικής θρησκείας, κουλτούρας ή κοινωνικής τάξης μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία να χειριστεί τις προκαταλήψεις με τις οποίες ζείτε. Αν συμπεριφέρεστε στους γύρω σας με αξιοπρέπεια,οι καλύτεροι θα σας το ανταποδώσουν και θα ανακαλύψετε ποιοι θέλουν να παραμείνουν επίμονα αδαείς.

Δεν αξίζουν τον κόπο οι απαίσιες γνωριμίες. Οι απαίσιοι φίλοι και οι συγγενείς χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια από τη μεριά σας και περισσότερο χρόνο για να δουλευτεί η σχέση. Να αναγνωρίζετε ότι μερικές φορές τελικά πρόκειται στη σχέση να υψωθεί ένα τείχος.

11).Αποκτήστε ένα χόμπυ. Βρείτε κάτι που να σας αποσπά το μυαλό από τα προβλήματα σας,όπως το ράψιμο,η κατασκευή κοσμημάτων,οι κατασκευές με το ξύλο, οι συλλογές,η ζωγραφική,το γράψιμο κ.α. Εξερευνήστε τα ενδιαφέροντα σας. Μερικοί μπορεί να  καταλήξετε σε επιτυχημένη αυτοαπασχόληση ή νέες δεξιότητες-πολλά χόμπυ είναι το επάγγελμα κάποιου άλλου.Πάνω από όλα,βρείτε τις δραστηριότητες που σας ευχαριστούν περισσότερο.Θα συναντήσετε κι άλλους ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα και θα  έχουν κάτι να σας πουν περισσότερο από την αναπηρία.

12).Αν έχετε οικονομική ευχέρια,αποκτήστε ένα καλό κομπιούτερ και καλή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν πιο ενδιαφέρον και χρήσιμο το διαδίκτυο από την τηλεόραση αλλά οι γνώμες διαφέρουν. Δραστηριότητες στο ίντερνετ συνεπάγονται  τη συμμετοχή κι άλλων ανθρώπων. Πάρτε μέρος σε ιστοσελίδες, όπως το newsitamea.gr η ένα  φορουμ για αμεα  η και σε άλλες ιστοσελίδες , facebook κ.α.  Όχι μόνο θα συναντήσετε φίλους και θα χτίσετε μια κοινωνική ζωή αλλά η συμβολή σας θα είναι αληθινή και η αναπηρία σας δεν θα έχει επίδραση στην κοινωνική σας ζωή.

Μετά από λίγο,οι άνθρωποι που συναναστρέφεστε στο διαδίκτυο θα συνηθίσουν την αναπηρία σας και δεν θα χρειάζεται καν να τους πείτε ότι είστε διαφορετικά ικανοί. Το διαδίκτυο έχει πολλές ιστοσελίδες για να μιλήσετε με άλλους ανθρώπους για όλα τα θέματα. Επομένως, αν νιώθετε ότι η διαφορετικότητά σας δεν έχει συνέπειες στη συνεισφορά σας, μοιραστείτε μόνο όσα θέλετε με τους άλλους από τον εαυτό σας. Άλλες ιστοσελίδες επιτρέπουν το παίξιμο ρόλων,όπου ο καθένας μπορεί να είναι γάτα ή πιγκουίνος κ.λ.π. Αφού κανένας σ’αυτές τις ιστοσελίδες δεν είναι ο εαυτός του, μπορεί να  σας αρέσει να δοκιμάσετε τους ρόλους. Το χτίσιμο ενός συμπαγούς κοινωνικού δικτύου στο διαδίκτυο ή στην αληθινή ζωή είναι απαραίτητο για την καλή ποιότητα ζωής, είτε με αναπηρία είτε χωρίς. Αυτό είναι κάτι που οι υγιείς μπορούν να μάθουν από εσάς.

13).Να θυμάστε ότι τα χρήματα δεν είναι το μόνο μετρο επιτυχίας στη ζωή. Αν ο χρόνος σας είναι χρήσιμος για τους άλλους ανθρώπους και τα πράγματα που κάνετε  γνήσια τα εκτιμούν ,έχουν συνέπεια στην αυτοεκτίμησή  σας.Μερικά οφέλη αναπηρίας δεν θα σας επιτρέψουν να βγάλετε περισσότερα λεφτά χωρίς να εξαντλήσετε το λογαριασμό σας και μπορεί να χάσετε οφέλη υγείας,αν βγάλετε λεφτά. Αν είστε σ’αυτήν την κατάσταση,σκεφτείτε να προσφέρετε εθελοντικά το χρόνο σας σε θέματα για τα οποία είστε παθιασμένοι.Περισσότερο και από τα μετρητά οι άνθρωποι  εργάζονται γιατί θέλουν να νιώσουν χρήσιμοι και αναγκαίοι.Είστε χρήσιμοι άσχετα με τους όποιους σωματικούς σας περιορισμούς.Επομένως μην περιφρονείτε τον εαυτό σας ή μην πιστεύετε ότι ο εθελοντισμός είναι κάτι λιγότερο σημαντικό από την εργασία απ’αμοιβή.Είναι πιο σημαντικό και πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν χρόνο γιατί αγωνίζονται για τα προς το ζην,θα σας είναι ευγνώμονες για την προσφορά σας-το χρόνο σας και τη  δεξιότητά σας.

14).Βάλτε τα δυνατά σας. Δεν επιλέξατε την αναπηρία  σας, αλλά είναι επιλογή σας το πόσο καλά συμβιώνετε μ’αυτήν κάθε μέρα.Είναι πολύ πιο σημαντικό να καμαρώνετε για τις επιτυχίες σας από το να δέρνεστε για τις αποτυχίες σας.Μην κρίνετε τον εαυτό σας σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους,αποκομίστε αυτά που μπορείτε και κάντε όση πρόοδο μπορείτε.

 

Μ. ΣΟΦΙΑ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Μάθε πως να τα ξεχωρίζεις και τις θεραπείες τους

Βογιατζής Ηλίας

Η στιχουργός Όλγα Βλαχοπούλου διεγνώστη με καρκίνο του μαστού – Η ανάρτησή της – Οι 5 πιο συχνές παρανοήσεις

Efi Nika

Κοpιτσάκι εκ γενετής κουφό βρήκε την ακοή του χάρη σε επαναστατική θεραπεία – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika