Για να μετατραπούν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία, υπόκεινται πρώτα σε επεξεργασία στο πεπτικό σύστημα και αυτό…
αναγκάζει τον οργανισμό μας να κάψει ένα…
ποσό θερμίδων, διαφορετικό για κάθε τρόφιμο ή συνδυασμό τους. Σε μια τυπική διατροφή, το ποσό των μεταγευματικών καύσεων (ή αλλιώς η θερμική επίδραση των τροφίμων – TEF) κυμαίνεται από 10% έως 15% των προσλαμβανόμενων θερμίδων, η μικρότερη TEF στα πολύ επεξεργασμένα, μαλακής υφής και λιπαρά τρόφιμα, η μεγαλύτερη στα λιγότερο επεξεργασμένα και πιο πρωτεϊνούχα. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που, λόγω υφής, σύνθεσης και συστατικών, προκαλούν μέχρι και 50% υψηλότερες καύσεις, ενώ κάποια άλλα έχουν «αρνητικές θερμίδες», δηλαδή για να τα χωνέψουμε ξοδεύουμε περισσότερες θερμίδες από όσες μας δίνουν. Καί με περισσότερα; Χάνουμε πιο πολλά! Εάν επιλέξουμε τρόφιμα με υψηλότερη TEF και τα συνδυάσουμε κατάλληλα, τότε από ένα γεύμα π.χ. 400 θερμίδων το σώμα μας θα κάψει μέχρι και τις μισές, δηλαδή κάτι παραπάνω από όσες με μισή ώρα τρέξιμο σε διάδρομο! Όπως γίνεται κατανοητό, με τη συχνότερη ένταξη τέτοιων τροφίμων στη διατροφή μας, προτιμότερο στη θέση άλλων πιο παχυντικών και όχι επιπλέον αυτών, πετυχαίνουμε πιο πολλές καύσεις, γλιτώνουμε εκατοντάδες θερμίδες συνολικά, που αλλιώς θα αποθηκεύαμε ως σωματικό λίπος, και τελικά χάνουμε ευκολότερα κιλά ή τρώμε περισσότερο χωρίς να παίρνουμε γραμμάριο!
Ποιά είναι λοιπόν τα 19 Υπερ-μεταβολικά τρόφιμα:
1. Αβοκάντο- Τα καλά λιπαρά είναι εδώ
* Μερίδα: 1 ποτήρι.
* Παίρνεις: 99 θερμίδες.
* Καις: 22 θερμίδες.
* Προϊόν ζύμωσης του γάλακτος με καλλιέργεια κεφίρ. Εξαιρετική πηγή προβιοτικών και ασβεστίου, συνήθως γίνεται καλά ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.* Αντικαταστάτες: γιαούρτι παραδοσιακό, ξινόγαλο, lassi (ινδικό ρόφημα γιαουρτιού).
* Η τέλεια συνταγή: Καθαρίζεις και ψιλοκόβειςμήλο και αχλάδι. Τα ρίχνεις στο μπλέντερ μαζί με το κεφίρ και βανίλια σκόνη. Αναμειγνύεις και το πίνεις χωρίς να καταναλώσεις άλλα τρόφιμα για τουλάχιστον 1 ώρα.
Μερίδα: 115 γραμμ. (1 κονσέρβα)
Παίρνεις: 120 θερμίδες.
Καις: 44 θερμίδες.
Το φιλέτο τόνου σε κονσέρβα νερού δεν περιέχει λιπαρά και είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών Β και ψευδαργύρου.
Αντικαταστάτες: βακαλάος (όχι παστός), καλαμαράκια κονσέρβας, χταπόδι.
Η τέλεια συνταγή: Ανοίγεις μια μικρή μπαγκέτα ολικής αλέσεως στη μέση και τη γεμίζεις με φύλλο μαρουλιού, τόνο τεμαχισμένο, αμύγδαλα ψιλοκομμένα και προαιρετικά φετάκια γκρέιπφρουτ.
Πηγή: alttherapy.blogspot.gr
proionta-tis-fisis.blogspot.gr