Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Το χάπι ντομάτας που διατηρεί γερή την καρδιά!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

pills-heart_0

Το χάπι ντομάτας που διατηρεί γερή την καρδιά!

Μια μικρή αλλά σοβαρή ερεύνα βρετανών επιστημόνων έδειξε πως ένα χάπι ντομάτας βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων! Το χάπι περιέχει λυκοπένιο, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και είναι αυτό που δίνει στη ντομάτα το κόκκινο χρώμα της. Οι ειδικοί υποπτεύονταν πως το λυκοπένιο πιθανόν να βοηθά στην αποφυγή ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Η μεσογειακή δίαιτα και πάλι στο προσκήνιο!

Ένα ακόμα στοιχείο που τους οδήγησε στο συμπέρασμα αυτό, είναι η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ντομάτες αλλά και ελαιόλαδο, αλλά λαχανικά και φρούτα! Μια υγιής διατροφή είναι σκόπιμη όμως οι επιστήμονες θέλουν να προσπαθήσουν να βάλουν το καλό κομμάτι αυτής, σε ένα χάπι, που θα είναι εύκολα διαθέσιμο στον καθένα!

Η εταιρεία CamNutra, έτρεξε μια ερεύνα όπου συμμετείχαν 36 εθελοντές που πάσχουν από καρδιακές ασθένειες και 36 υγιή άτομα. Τους χορηγούσαν το χάπι ντομάτας είτε το ψευδοφάρμακο(γνωστό ως placebo). Κανείς τους δεν ήξερε τι περιείχαν τα χάπια, μέχρι το πέρας της έρευνας.  Στους ασθενείς καρδιάς έδειξε βελτίωση της πίεσης, σε αντίθεση με το ψευδοφάρμακο. Παρόλα αυτά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στην αρτηριοσκλήρυνση ή σε άλλες ασθένειες.

Το λυκοπένιο βρίσκεται είναι φυσικό αντιοξειδωτικό, το βρίσκουμε στις ντομάτες, στα βερίκοκα, στο καρπούζι και στην παπάγια. Η σύνθεση του εξαρτάται από την ντομάτα και πως αυτή καταναλώνεται, δηλαδή σε μαγειρεμένη ή ωμη μορφή, σε πουρέ ή σε κέτσαπ. Ακόμα πάντως δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα μπορέσει να αντικαταστήσει το χάπι, μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή και ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες.

Βογιατζής Ηλίας

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Efi Nika

Μούσμουλα: Ο γνωστός άγνωστος με τα πολλά οφέλη για την υγεία

Efi Nika

Πόνος στο στομάχι: 9 φυσικές λύσεις που ανακουφίζουν – Τι να αποφύγετε

Efi Nika