Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το μυστικό για καλό ύπνο και δυνατό μυαλό

Το μυστικό για καλό ύπνο και δυνατό μυαλό
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το μυστικό για καλό ύπνο και δυνατό μυαλό

Αν ακούτε μουσική ενώ κοιμάστε μπορεί να βελτιωθεί η μνήμη σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η αναπαραγωγή ήχων, συγχρονισμένων με τις αργές ταλαντώσεις του εγκεφάλου των ανθρώπων που κοιμούνται, ενισχύει αυτές τις ταλαντώσεις με αποτέλεσμα την αύξηση της μνήμης και της ποιότητας του ύπνου τους.

Ήταν από καιρό γνωστό ότι οι αργές διακυμάνσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα, οι οποίες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του καλούμενου ?ύπνου βραδέων κυμάτων?, είναι κρίσιμες στη διατήρηση αναμνήσεων. Παρόλα αυτά, μόλις τώρα διαπιστώνεται ότι ο ήχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση αυτών των ταλαντώσεων.

?Η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα της εφαρμογής της ακουστικής διέγερσης σε χαμηλές εντάσεις?, δήλωσε ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ Jan Born του Πανεπιστημίου του T?bingen, στη Γερμανία.

?Αυτή η προσέγγιση είναι ταυτόχρονα πρακτική και ηθική, αν συγκριθεί, για παράδειγμα, με την ηλεκτρική διέγερση. Ως εκ τούτου, απεικονίζει ένα ειλικρινές μέσο ενίσχυσης των ρυθμών του ύπνου με κλινικές ρυθμίσεις?, πρόσθεσε.

Ο Δρ Born και οι συνάδελφοί του διενήργησαν ελέγχους σε 11 ανθρώπους, κατά τη διάρκεια των οποίων τους εξέθεσαν σε ηχητικές διεγέρσεις. Όταν οι εθελοντές εκτέθηκαν σε διεγερτικούς ήχους που ήταν συγχρονισμένοι με τον αργό ρυθμό ταλάντωσης του εγκεφάλου, μπορούσαν να θυμηθούν ευκολότερα τις λέξεις που είχαν μάθει το προηγούμενο απόγευμα. Η διέγερση με μουσική μη συγχρονισμένη με τις διακυμάνσεις του εγκεφάλου δεν ήταν αποτελεσματική.

?Είναι σημαντικό ότι η ηχητική διέγερση είχε αποτέλεσμα μόνο όταν οι ήχοι συγχρονίζονταν με την εξελισσόμενη αργή ταλάντωση κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου?, σημείωσε ο Δρ Born. ?Παρείχαμε ακουστική διέγερση όποτε μια αργή διακύμανση επρόκειτο να βρεθεί στο υψηλότερο σημείο της και με αυτό τον τρόπο καταφέρναμε να την ενδυναμώνουμε ώστε να έχει υψηλότερη ένταση και να συμβαίνει για μεγαλύτερες περιόδους?.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι αυτή η τεχνική μπορεί να είναι ικανή ακόμη και να βελτιώσει τον ύπνο. ?Μπορεί να είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση και άλλων ρυθμών του εγκεφάλου με εμφανή λειτουργική σπουδαιότητα, όπως τους ρυθμούς που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης και συμβάλλουν στη ρύθμιση της προσοχής?, σύμφωνα με τον Δρ Born.

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μου αρέσει πολύ, αλλά μου ζήτησε για πρώτο ραντεβού να πάμε σε εσπερινό – Τι λέτε να κάνω;

Efi Nika

Αν μπορείς να πεις αυτές τις 5 φράσεις με αυτοπεποίθηση, έχεις βρει το νόημα της ευτυχίας

Efi Nika

Μην βάζετε την κάρτα σας, σας τρώνε λεφτά: Τεράστια απάτη με 800.000 θύματα που ψώνισαν από γνωστό κινέζικο eshop

Efi Nika