Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα τρόφιμα παγίδες του καλοκαιριού!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140813_53eb4d5aa8c5a

Τα τρόφιμα παγίδες του καλοκαιριού!!!

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να αλλοιώσουν πολλά τρόφιμα καθώς ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων σε αυτά. Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να αποφύγουμε τις τροφικές δηλητηριάσεις και ποιες είναι οι πιο συχνές και ποια συμπτώματα προκαλούν;

Σαλμονέλα

Σε ποιες τροφές μπορεί να βρίσκεται: στα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά που δεν είναι παστεριωμένα και στα φρούτα και τα λαχανικά.

Τι προκαλεί:

  • ναυτία
  • πυρετό
  • διάρροια
  • εμετό

Τρόποι πρόληψης: Πλένετε καλά φρούτα και λαχανικά και ψήνετε καλά τα πουλερικά. Για να καταλάβετε αν τα αυγά είναι φρέσκα βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό: αν επιπλέουν μάλλον είναι μπαγιάτικα.

E. coli

Σε ποιες τροφές μπορεί να βρίσκεται:  Στο βοδινό ή το μοσχαρίσιο κιμά.

Τα συμπτώματα:

  • πόνος στο στομάχι
  • διάρροια.

Τρόποι πρόληψης: Μαγειρεύετε καλά το κρέας και τον κιμά. Μην κόβετε ωμό κρέας, στον ίδιο πάγκο που κόβετε λαχανικά.

Χρυσίζων σταφυλόκοκκος

Σε ποιες τροφές μπορεί να βρίσκεται:  στο κρέας, τα αυγά και στα πουλερικά.

Τι προκαλεί:

  • διάρροια
  • εμετό
  • ναυτία και κράμπες

Τα συμπτώματα παρουσιάζονται μερικές ώρες μετά από την εισβολή του μικρόβιου στον οργανισμό μας.

Τρόποι πρόληψης: Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά το μαγείρεμα και μην αφήνετε τις ύποπτες τροφές σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα τρόφιμα "παγίδες" του καλοκαιριού

Πώς θα καταλάβετε ότι είναι αλλοιωμένα τα τρόφιμα

Αλλαντικά: Η γεύση τους γίνεται όξινη και η υφή τους γλοιώδης λόγω της αυξημένης υγρασία τους, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Ψάρια: Πιέστε το με το δάχτυλό σας στο κέντρο του ψαριού, αν το δέρμα του δεν επανέρχεται στην αρχική του θέση αφήνοντας βαθούλωμα, μάλλον είναι μπαγιάτικο. Στην περίπτωση αυτή τα μάτια του μπορεί να είναι θολά.

Γάλα: Το γάλα που έχει αλλοιωθεί έχει ξινή γεύση και στη συνέχεια διαχωρίζεται το αδιάλυτο μέρος και στο υγρό μέρος του (αυτό που λέμε «κόβει»).

Τυρί: Αναπτύσσονται μικρόβια που παράγουν αέρια τα όποια διογκώνουν το τυρί. Στην επιφάνειά του σχηματίζονται μούχλα.

Γιαούρτι: Η γεύση του γίνεται πικρή εξαιτίας της ανάπτυξης βακτηρίων.

Κρέας: Μπορεί να δείτε μελανές, πράσινες ή λευκές κηλίδες και να μυρίζει άσχημα. Τα ένζυμα που αναπτύσσονται δίνουν συχνά στο κρέας μια χαρακτηριστική μυρωδιά αμμωνίας.

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3 αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη – Μία διαιτολόγος προτείνει

Efi Nika

Δίαιτα των 15 ημερών: Ο γρήγορος τρόπος για να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα και να κάψεις το περιττό λίπος

Efi Nika

Τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – Πόσες μερίδες την ημέρα απειλούν την υγεία

Efi Nika