Newsitamea.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα συναισθήματά μας δεν είναι μόνο έξι!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9526024187340562304

Τα συναισθήματά μας δεν είναι μόνο έξι!!!

Νέα έρευνα στον χώρο της γνωσιακής επιστήμης αποκαλύπτει πως από συνδυασμούς των έξι βασικών συναισθημάτων προκύπτουν 15 νέα ανθρώπινα συναισθήματα. Οι ψυχολόγοι χαρακτηρίζουν αυτούς τους συνδυασμούς ως “ενωτικά” συναισθήματα που μπορεί να συμβάλουν στην θεραπεία διαταραχών, όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια ή το μετατραυματικό στρες.

Χαρά, φόβος, θυμός, έκπληξη, θλίψη, αηδία. Μέχρι σήμερα, οι έρευνες των επιστημόνων περιορίζονταν στα έξι αυτά βασικά συναισθήματα κυρίως, επειδή οι εκφράσεις του προσώπου πίστευαν ότι έδειχναν το αυτονόητο, αλλά σύμφωνα με τον Γνωστικό Ψυχολόγο, Aleix Martinez, “Η κωδικοποίηση του εγκεφάλου ενός ατόμου, λειτουργώντας μόνο με έξι κατηγορίες είναι σαν να ζωγραφίζουμε ένα πορτραίτο μόνο με τα βασικά χρώματα. Μπορεί να παρέχει μια αφηρημένη εικόνα του προσώπου αλλά δεν είναι ρεαλιστική”.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε νέο μοντέλο ηλεκτρονικού υπολογιστή, αναγνώρισε δεκαπέντε νέες ανθρώπινες εκφράσεις, που πολλές φορές αντιστοιχούν σε φαινομενικά, αντιφατικά συναισθήματα. “Ευτυχισμένα αηδιασμένος”, “ευχάριστα έκπληκτος”,“λυπημένα θυμωμένος” είναι μόνο μερικές από τις ανακαλύψεις νέων συναισθημάτων. Η μελέτη απασχόλησε τους ερευνητές του Ohio State University και το σύνολο των γνωστικών επιστημόνων που θέλουν να συνδέσουν τις εκφράσεις του προσώπου με τα συναισθήματα, ώστε να εντοπίσουν τα γονίδια και τις νευρικές οδούς που διαχειρίζονται το συναίσθημα στον εγκέφαλο.

Στα πλαίσια της μελέτης, 230 εθελοντές φωτογραφήθηκαν, αντιδρώντας σε λεκτικά ερεθίσματα με εκφράσεις. Για παράδειγμα, στο άκουσμα της πρότασης “Έχεις μία μεγάλη απροσδόκητη είδηση” σημειώθηκε η διαπίστωση του όρου “ευτυχισμένη έκπληξη”. Η έκπληξη όμως, μπορεί να είναι και “τρομαγμένη”. Καθώς, η ερευνητική ομάδα ταξινομούσε τις 5000 εικόνες με τα αποτελέσματα, τοποθετούσε παράλληλα, εμφανή σημάδια στους μύες του προσώπου, όπως στις γωνίες του στόματος ή στην εξωτερική άκρη του φρυδιού. Το συμπέρασμα οδήγησε στην παγίωση δεκαπέντε νέων συναισθημάτων.

Τα συναισθήματά μας δεν είναι μόνο έξι

Η διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας στηρίχθηκε στους κανόνες της γνωσιακής επιστήμης. Σύμφωνα με όσα είπαν οι ερευνητές, “Ο εγκέφαλος είναι ένας υπολογιστής. Έτσι, θέλουμε να βρούμε τον αλγόριθμο που εφαρμόζεται στον εγκέφαλό μας και που μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε το συναίσθημα στις εκφράσεις του προσώπου”. Η αποκωδικοποίηση αυτού του αλγόριθμου με τα έξι μόνο βασικά συναισθήματα προκαλούσε μεγάλη δυσκολία, ενώ η προσθήκη νέων κατηγοριών φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα.

 

Το πειραματικό μοντέλο υποδηλώνει με μεγάλη ακρίβεια τα ανθρώπινα συναισθήματα και σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη των νέων συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του εγκεφάλου και να εφαρμοστεί σε θεραπείες ασθενειών που σχετίζονται με την έλλειψη αναγνώρισης συναισθημάτων ή αντίθετα, με πολλά συναισθηματικά ερεθίσματα. “Για παράδειγμα, εάν στη διαταραχή ενός μετατραυματικού στρες, οι άνθρωποι εστιάζουν περισσότερο στον φόβο και στον θυμό, ενδεχομένως να συντονιστούν με όλα τα ενωτικά συναισθήματα, που περιλαμβάνουν θυμό ή φόβο, και ίσως νιώσουν “θυμωμένα φοβισμένοι”, αναφέρει ο Martinez.

Για πολλά χρόνια, στόχος των μελετητών ήταν να καταλάβουν πώς και γιατί τα πρόσωπά μας προδίδουν τα συναισθήματά μας. Μία επίσης, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης υποστηρίζει πως τα βασικά συναισθήματα του ανθρώπου μπορεί να αναλυθούν σε λιγότερο από έξι κατηγορίες, καθώς πολλά από αυτά μοιράζονται τις ίδιες εκφράσεις και κινήσεις. Για παράδειγμα, μπροστά στον φόβο και την έκπληξη ο άνθρωπος ανοίγει διάπλατα τα μάτια του. Η νέα έρευνα όμως, εξετάζει τα συναισθήματα που αποκτάμε, πηγαίνοντας από την ευτυχία στη λύπη, εστιάζοντας στα συναισθήματα που αναπτύσσουμε, κατά την διάρκεια όλης της διαδρομής.

Οι κινήσεις των μυών του ανθρώπινου προσώπου έχουν στενή σχέση με τα συναισθήματα που παράγονται. Η διάγνωση και η θεραπευτική υποστήριξη ψυχοπαθολογικών διαταραχών από το μοντέλο, που ξεδιπλώνει την ύπαρξη περισσότερων συναισθημάτων, είναι μία από τις υποσχέσεις των μελετητών της νέας έρευνας, που αν γίνει στην πράξη, θα είναι ίσως, ο κυριότερος λόγος αναφοράς της στο μέλλον.

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για γονείς: Πώς να διαχειριστείτε τις εκρήξεις και τα ξεσπάσματα του παιδιού σας

Efi Nika

Ψάχνω για ανθρώπους, λιγοστούς, ξεχωριστούς και σπάνιους…

Efi Nika

5 λόγοι που τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία

Efi Nika