Newsitamea.gr
ΠΡΟΙΟΝΤΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Θεραπευτική ιππασία : Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

img_8100

Θεραπευτική ιππασία : Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται

Η θεραπευτική ιππασία στο πέρασμα των χρόνων

Η θεραπευτική ιππασία ως μια θεραπευτική παρέμβαση, χρονολογείται από τους αρχαίους Ελλήνες και αρχαίους Αιγύπτιους που ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την ιππασία ως μέσο θεραπείας. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Αισκληπιός πίστευε ότι τα άλογα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τον άνθρωπο.

Ο Ιπποκράτης ανέφερε ότι η ιππασία ήταν χρήσιμη για τη λειτουργία των πνευμόνων και των μυών. Ο Ξενοφών χρησιμοποιούσε τα άλογα για να θεραπεύσει τους στρατιώτες. Η Ιπποθεραπεία κέρδισε αναγνώριση στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ατόμων με ψυχικά, σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα. Η ιπποθεραπεία, από τη δεκαετία του 1970 στις ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε για την αποκατάσταση της εγκεφαλικής παράλυσης σε παιδιά και σε ενήλικες, και σε άλλες νευρολογικές παθήσεις, όπως  κακώσεις νωτιαίου μυελού

 

Τα οφέλη της Θεραπευτικής Ιππασίας

 

Η θεραπευτική ιππασία, χρησιμοποιώντας την κίνηση του αλόγου, βελτιώνει τον έλεγχο του κορμού, τη βάδιση, τη στατική θέση, την ισορροπία, τη μυϊκή δύναμη και το μυϊκό τόνο του αναβάτη-ασθενή.  Επιπλέον, η θεραπευτική ιππασία βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και περιορίζει τη διάσπαση προσοχής τόσο στα παιδιά με κινητικά πρόβήματα όσο και στα παιδιά με νοητικά ελλείμματα

Το άλογο στη θεραπευτική Ιππασία:

Ο βηματισμός του αλόγου προσφέρει ένα ακριβές, ρυθμικό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο κίνησης παρόμοιο με την κίνηση της πυέλου του ανθρώπου. Ο αναβάτης-ασθενής ακολουθεί το ρυθμό του αλόγου εναλλασσόμενα και χαλαρώνει τους μύες του για να ανταποκριθεί στην κίνηση του αλόγου. Σαν αποτέλεσμα, η ισορροπία και οι ικανότητες συντονισμού εξασκούνται ταυτόχρονα, ενώ μειώνεται ο αρκετά αυξημένος μυϊκός τόνος. Μελέτες αναφέρουν, πως η θεραπευτική ιππασία διεγείρει το αιθουσαίο σύστημα, βελτιώνοντας το νευρομυϊκό έλεγχο της κεφαλής και του αυχένα. Επιπλέον, αυτή η ρυθμική κίνηση, σε συνδυασμό με την «ζεστασιά» του ίππου μειώνει την σπατικότητα και προάγει την χαλάρωση των μυών. Πλήθος μελετών δείχνουν ότι η κατά τη διάρκει της θεραπείας πάνω στο άλογο απελευθερώνονται ενδορφίνες, όπου μειώνουν εξίσου τη σπαστικότητα.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί θεραπευτές δημιουργούν ή εκμεταλλεύονται μια σειρά ερεθισμάτων, που έχουν σχέση με

(α) τις ασκήσεις που γίνονται,

(β) το περιβάλλον και

(γ) τη θεραπευτική ομάδα που συμμετέχει (στην ομάδα μας εκτός από το άλογο, υπάρχουν δίπλα από κάθε παιδί ή ενήλικα, και δύο ή τρεις εκπαιδευτές-θεραπευτές).

Ως εκ τούτου, η θεραπευτική ιππασία βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και περιορίζει τη διάσπαση προσοχή τόσο στα παιδιά με κινητικά πρόβήματα όσο και στα παιδιά με νοητικά ελλείμματα.

Μέλημα μας η ποιότητα

Υποσχόμαστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη σας με το να επιμένουμε στην ποιότητα και να παλεύουμε κάθε φορά για την ασφάλεια την εμπιστευτικότητα, την καλή επικοινωνία και τον επαγγελματισμό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Η Ομάδα Μας

Αθανασία Λαΐου ,Επιστημονικά Υπεύθυνη Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε Εκάλης,
Φυσικοθεραπεύτρια Παίδων, MSc,
Instructor of TR & Hippotherapy

Τηλ.: 6972176572
E-mail: a.laiou@hippotherapy.gr

 

Ιωάννα Λαδοκούκη ,Εργοθεραπεύτρια,

Instructor of TR & Hippotherapy

τηλ.: 6947604302

E-mail: i.ladokouki@hippotherapy.gr, j-lad@hotmail.com

 

Κατερίνα Οικονόμου ,Φυσικοθεραπεύτρια,

Instructor of TR & Hippotherapy

τηλ.: 6976367428

E-mail: katemdph@hotmail.com

 

Κατερίνα Καπασούρη ,Καθ. Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής

MSc Πρόληψη-Παρέμβαση-Αποκατάσταση

Instructor of TR & Hippotherapy

Τηλ.: 694 5309514

E-mail: kkapasouri@yahoo.gr

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:
Αθανασία Λαΐου Επιστημονική Υπεύθυνη Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε Εκάλης
Φυσικοθεραπεύτρια Παίδων, MSc
Instructor of TR & Hippotherapy
Email: info@hippotherapy.gr
Τηλ: 6972176572
Like Us: http://www.facebook.com/eethiie.ekalis
Follow Us: @Hippo_Ekali
Visit Us: http://hippotherapy.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το online φαρμακείο με τις καλύτερες επιλογές στη γυναικεία περιποίηση

newsitamea

Ίσια πλάτη χωρίς οσφυαλγίες: Κηδεμόνας μέσης και κύφωσης σε συμφέρουσες τιμές

newsitamea