Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Τι είναι αυτό που κάνουμε όλοι και αυξάνει τρομακτικά τον κίνδυνο καρκίνου χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

obese family_1105039

Τι είναι αυτό που κάνουμε όλοι και αυξάνει τρομακτικά τον κίνδυνο καρκίνου χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Η καθιστική ζωή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

‘Οσο περισσότερο καθιστική ζωή κάνει κάποιος τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου, αναφέρει νέα επισκόπηση ερευνών. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι για κάθε αύξηση 2 ωρών στον ημερήσιο χρόνο που κάθεται κάποιος, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αύξανε κατά 8% και ο κίνδυνος των γυναικών για καρκίνο του ενδομητρίου αύξανε κατά 10%.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες που περνούσαν συνολικά 10 ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση και καθισμένες στη δουλειά είχαν 8% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και 10% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου σε σύγκριση με γυναίκες που συνήθως κάθονταν 8 ώρες καθημερινά. Δεν είχε σημασία πόσο δραστήριοι ήταν οι συμμετέχοντες όταν δεν κάθονταν, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Journal of the National Cancer Institute.’’

Η ερευνήτρια, Dr. Daniela Schmid, από το University of Regensburg στη Γερμανία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από σωματική δραστηριότητα, δείχνοντας ότι η καθιστική συμπεριφορά αποτελεί δυνητικό παράγοντα καρκίνου διαφορετικό από τη σωματική αδράνεια. Στη νέα επισκόπηση, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 43 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερους από 4 εκατ. ανθρώπους. Από αυτούς, σχεδόν 70.000 είχαν καρκίνο.

Σχετικά με τον πιθανό μηχανισμό πίσω από τη σχέση μεταξύ καθιστικής ζωής και αυξημένου κινδύνου για καρκίνο, αρκετοί παράγοντες μπορούν να παίζουν ρόλο, δήλωσε ο Colditz. Η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας για πολλούς καρκίνους και η έρευνα έχει δείξει ότι συνδέεται με την καθιστική συμπεριφορά, δήλωσε ο Colditz. ‘Ερευνες έδειξαν επίσης ότι ο περισσότερος χρόνος που περνά κάποιος καθισμένος μετά τα γεύματα συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που επίσης έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο.

Οι ερευνητές συνιστούν οι άνθρωποι να σπάνε το χρόνο που περνούν καθισμένοι, ενσωματώνοντας κάποιου είδους ελαφριά σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή τους ρουτίνα. Για παράδειγμα, αντί να τηλεφωνάτε ή να στέλνετε emails στους συναδέλφους σας μπορείτε να περπατάτε προς αυτούς ή να ανεβαίνετε με τη σκάλα για να πάτε στο γραφείο τους.

 Βογιατζής Ηλίας

 Πηγές: ‘’Journal of the National Cancer Institute.’’, iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Efi Nika

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Efi Nika