Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΥΓΕΙΑ

Σοβαρή αναπηρία-Κατάθλιψη και άγχος εξαπλώνονται στη χώρα μας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σοβαρή αναπηρία:Κατάθλιψη και άγχος εξαπλώνονται στη χώρα μας

Τα νοσήματα ψυχικής υγείας δεν είναι «αθώα» αλλά επιφέρουν σοβαρή αναπηρία

Η ψυχική υγεία πολλών ενηλίκων στην Ελλάδα είναι επισφαλής, με το 7,4% του γενικού πληθυσμού να πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη και τους μισούς να ακολουθούν φαρμακευτική θεραπεία γι’ αυτήν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της εθνικής μελέτης «ΥΔΡΙΑ».

Όπως αποκαλύπτει, η κατάθλιψη προσβάλλει περισσότερο τις Ελληνίδες. Περίπου η μία στις δέκα (το 11,4%) είπαν πως έχουν ή είχαν χρόνια κατάθλιψη, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερο (μόλις 3,1%). Ο αριθμός των κρουσμάτων και στα δύο φύλα εκτοξεύεται στα ύψη στις ηλικίες άνω των 65 ετών, όπου πάσχει το 16,9% των γυναικών και το 4,6% των ανδρών.

Αντικαταθλιπτική αγωγή, εξάλλου, ακολουθεί το 4,8% του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων και στα δύο φύλα, ενώ αγχολυτικά φάρμακα παίρνει το 4,6% και υπνωτικά/ηρεμιστικά το 0,8%.

«Τα ψυχικά νοσήματα αποτελούν ένα αληθινό πρόβλημα δημοσίας υγείας διότι είναι συχνά, εμφανίζονται νωρίς (στο 75% των περιπτώσεων πριν από την ηλικία των 25 ετών),χαρακτηρίζονται από χρονιότητα καιπροκαλούν σημαντική ανικανότητα, με συνέπεια να έχουν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος», λέει ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης & Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού (ή 165 εκατομμύρια άνθρωποι) πάσχουν κατ’ έτος από κάποιο ψυχικό νόσημα, με τις αγχώδεις διαταραχές, την αϋπνία και την κατάθλιψη να είναι τα συχνότερα, προσβάλλοντας 61,5 εκατομμύρια, 29 εκατ. και 30 εκατ. ανθρώπους αντιστοίχως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2011 στο επιστημονικό περιοδικό «European Neuropsychopharmacology».

Σοβαρή αναπηρία

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποιεί τον δείκτη DALYs (Disability-Adjusted-Life-Years) για να αξιολογήσει το φορτίο με το οποίο επιβαρύνονται οι κοινωνίες από τα διάφορα νοσήματα», εξηγεί ο κ. Μανιαδάκης.

«Τα DALYs αποτελούν μία ποσοτική και ποιοτική έκφραση των ετών ζωής που χάνονται από ασθένεια, ανικανότητα ή πρώιμο θάνατο. Έχει, λοιπόν, διαπιστωθεί ότι στην χώρα μας τα ψυχικά νοσήματα αποτελούν την 4η αιτία χαμένων DALYs και την 2η αιτία απώλειας χρόνων ζωής με αναπηρία, ενώ ειδικά η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές συμπεριλαμβάνονται στις πέντε βασικότερες αιτίες απώλειας χρόνων ζωής λόγω αναπηρίας».

Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη έχει μεγαλύτερο φορτίο απ’ ό,τι ασθένειες όπως το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ο σακχαρώδης διαβήτης, προσθέτει.

Σε επίπεδο οικονομικής επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας, είναι τεκμηριωμένο ότι σε παγκόσμια κλίμακα τα προβλήματα ψυχικής υγείας κοστίζουν σχεδόν όσο και τα καρδιαγγειακά. Όταν, δε, συνυπάρχουν χρόνια σωματικά νοσήματα με ψυχικά (κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ συχνά), το κόστος αυξάνεται κατά 33% έως 169%, σύμφωνα με οικονομοτεχνική μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ετών από τον ασφαλιστικό οργανισμό Milliman, ερευνητές του οποίου ανέλυσαν στοιχεία από9 εκατομμύρια ασθενείς στις ΗΠΑ.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika