Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί με Σύνδρομο Down (μέρος πρώτο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

SINDROMO-DOWN

Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί με Σύνδρομο Down (μέρος πρώτο)

Με ένα δίκτυο αγαπημένων προσώπων, φίλων, εκπαιδευτικών και ιατρικών επαγγελματιών, τα παιδιά με Σύνδρομο Down μπορούν να ευημερήσουν και να διάγουν έναν πλήρη βίο. Η κοινωνία έχει προχωρήσει αρκετά στο πώς φέρεται στα παιδιά με αυτήν την πάθηση, παρ’ότι εσφαλμένες αντιλήψεις ακόμα υπάρχουν. Μάθετε τι βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε ένα παιδί με Σύνδρομο Down.

Μέρος Α΄:Κατανοώντας το Σύνδρομο Down.

1.Μάθετε τι είναι το σύνδρομο αυτό.

Είναι μια γενετική διαταραχή.Συμβαίνει,όταν κάποιος γεννιέται με ένα εξτρά αντίγραφο του χρωματοσώματος 21. Αυτό το εξτρά γενετικό υλικό επηρεάζει την ανάπτυξη του ατόμου.

-Το Σύνδρομο Down προκαλεί αλλαγές στη σωματική ανάπτυξη.Οι άνθρωποι μ’αυτό το σύνδρομο είναι πιο επιρρεπείς σε ιατρικές παθήσεις ,όπως σε καρδιακά ή αναπνευστικά θέματα.Έχουν χαμηλότερο μυικό τόνο,μικρότερο ανάστημα και επίπεδα χαρακτηριστικά προσώπου.

-Οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηριστικά έχουν κάποια μορφή διανοητικής αναπηρίας.Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσονται με βραδύτερο ρυθμό ή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μάθουν νέες πληροφορίες.Για παράδειγμα,ένα παιδί με Σύνδρομο Down μπορεί να μάθει να περπατάει αργότερα από τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του.Ένας ενήλικας με το σύνδρομο αυτό μπορεί να χρειάζεται επιπλέον βοήθεια στην εκμάθηση μιας δραστηριότητας.

-Κάθε άτομο με Σύνδρομο Down είναι ένας άνθρωπος. Η σωματική και η πνευματική ανάπτυξη ποικίλλει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.Τα περισσότερα θέματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη είναι ελαφριά ως μέτρια. Με την τρέχουσα ιατρική φροντίδα οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down έχουν διάρκεια ζωής περίπου κατά μέσο όρο τα 60 χρόνια.

2.Αναγνωρίστε τις ικανότητες και τα ταλέντα των παιδιών αυτών.

Τα παιδιά με Σύνδρομο Down έχουν γεμάτη ζωή.Η προσωπικότητα και τα ταλέντα τους ποικίλλουν όπως κάθε άλλου παιδιού.Έχουν μια πλήρη γκάμα συναισθημάτων,από περηφάνια  και χαρά ως φόβο και απογοήτευση.

-Πολλά τέτοια παιδιά βρίσκονται σε κανονικά τμήματα σχολείου.Μπορεί να δέχονται επιπλέον βοήθεια σε ορισμένα μαθήματα,όπως ανάγνωση και Μαθηματικά. Με τη σωστή υποστήριξη τα περισσότερα από αυτά μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν.Τελικά,μπορούν να λάβουν επαγγελματική εκπαίδευση,να ασκούν επαγγέλματα και μερικά να πάνε ακόμα και κολέγιο.

-Όπως και τα άλλα παιδιά έχουν κι αυτά ποικίλλα ταλέντα και δυνάμεις. Σε μερικά τους αρέσει η μουσική και η τέχνη ενώ σ’άλλα τους αρέσουν τα αθλήματα. Μερικά είναι ντροπαλά και συνεσταλμένα ενώ άλλα είναι εξωστρεφή και τολμηρά.

3.Προσέχετε για εσφαλμένες αντιλήψεις όσον αφορά το σύνδρομο αυτό.

Στο κοντινό παρελθόν, η κοινωνία κακομεταχειριζόταν τα παιδιά με το σύνδρομο αυτό. Τα έστελνε σε ιδρύματα και τα στερούσε από την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και  μαθησιακή υποστήριξη. Δυστυχώς αρνητικές ασφαλμένες αντιλήψεις υπάρχουν ακόμη. Η κοινωνία δεν δείχνει πάντοτε αποδοχή προς τα άτομα αυτά.

-Οι ενήλικες και τα παιδιά μπορεί να πειράζουν, κοροϊδεύουν και να αποφεύγουν τα παιδιά με Σύνδρομο Down. Τα τελευταία υποφέρουν και πληγώνονται όπως κάθε άλλο άτομο. Η κοινωνική απόρριψη καταστρέφει την αυτοεκτίμησή τους.

-Καθώς μεγαλώνουν,μπορεί να χάσουν δουλειές εξαιτίας της πάθησής τους (και όχι επειδή δεν μπορούν να την καταφέρουν). Είναι εσφαλμένη κρίση ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να εργαστούν ή να φροντίσουν τον εαυτό τους.Οι περισσότεροι άνθρωποι με Σύνδρομο Down γίνονται παραγωγικοί ενήλικες που είναι ικανοί να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

-Τα παιδιά με το Σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν εμπόδια, όπως διακρίσεις και έλλειψη αποδοχής. Χρειάζονται εξτρά υποστήριξη  από τους αγαπημένους  τους και τους φροντιστές τους ,ώστε να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια.

Δείτε Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί με σύνδρομο Down (μέρος δεύτερο)

Μ. ΣΟΦΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Μήνας ευαισθητοποίησης απώλειας άκρων ο Απρίλιος, σε αύξηση οι ακρωτηριασμοί.

Βογιατζής Ηλίας

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika