Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Πώς να ανακουφίσετε ένα φίλο από Σκλήρυνση κατά πλάκας και Καρκίνο!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είναι δύσκολο να ανακουφίσετε έναν φίλο που υποφέρει από μια σοβαρή αρρώστια, όπως αν έχει ήδη Σκλήρυνση κατά πλάκας και έχει διαγνωστεί με Καρκίνο, είναι δύσκολο γι’αυτούς να το αποδεχτούν. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται την εγγύτητα ενός φίλου να τους προσφέρει παρηγοριά και κατανόηση.Με το να είστε απλώς μαζί τους και να τους μιλάτε θα τους βοηθήσει να τα βγάλουν πέρα από τις δύσκολες ώρες στη ζωή τους.’’Τίποτα δεν εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη’’,λέει ο Βέρνερ Βον Μπράουν.

1.Συχνές επισκέψεις.Στις συχνές επισκέψεις νοούνται και οι μορφές σωματικής επάφης ,όπως να κρατάτε το χέρι τους ή το αγκάλιασμα,τα οποία σας τα προτείνουμε πολύ.

2.Να μιλάτε για ευχάριστα πράγματα.Να τους πηγαίνετε βόλτα.Μην εστιάζετε στις διαδικασίες της αρρώστιας ή την απώλεια της ανεξαρτησίας τους,εκτός αν θα θέλανε να μιλήσουνε γι’αυτά ή να δώσουν διέξοδο στα συναισθήματά τους.Μιλήστε για τα λουλούδια,την οικογένειά και τους φίλους σας,τι έφαγε ο φίλος σας για πρωινό.Διαβάστε στο φίλο σας την εφημερίδα,την Αγία Γραφή,ποίηση ή ό,τι άλλο προτιμάει αυτός.

3.Μη μιλάτε για τίποτα.Απλώς να είστε εκεί.Κρατήστε του φίλου σας το χέρι ενώ κοιμάται.Δείτε μια ταινία μαζί.Ακούστε μουσική μαζί.

4.Μην αδιαφορείτε ή μην απορρίπτετε τους φόβους του φίλου σας.Ο φίλος σας έχει πιθανά μια θανατηφόρα πάθηση.Είναι φυσιολογικό να φοβάται.Ακούστε τον και μην του λέτε πράγματα,όπως:’’Θα γίνεις καλά’’,’’μη φοβάσαι’’,’’κι άλλοι είχαν τα ίδια προβλήματα κι έγιναν καλά’’.Αυτό μπορεί να ισχύει αλλά ο φίλος σας μπορεί να νιώθει ότι ελαχιστοποιείτε την πάθησή του και αρνείστε τα συναισθήματα του φόβου του.

5.Φέρτε του μικρά δώρα.Ρωτήστε τον,αν θέλει κάποιο ιδιαίτερο δώρο.Να προσφέρετε επίσης το χρόνο σας ως δώρο.

6.Να διατυπώνετε τονωτικές κουβέντες για τη σχέση σας που είναι δύσκολο να λέτε:’’Θέλω να ξέρεις ότι θα σταθώ δίπλα σου σε ό,τι κι αν αντιμετωπίσεις’’ή’’σ’αγαπώ και θα σ’αγαπώ πάντα’’.

7.Η πίστη μπορεί να είναι σημαντική στη ζωή του φίλου σας.Μιλήστε του γι’αυτήν.

8.Ο καθένας προσεύχεται διαφορετικά.Μερικοί μιλούν απευθείας στο Θεό.Άλλοι προσεύχονται σιωπηλά.Μπορεί να προσεύχεστε στα Εβρα’ι’κά,στα Αραβικά ή σε άλλη γλώσσα της θρησκείας σας.Μπορεί να είστε άθεοι.Αν συμβαίνει αυτό,σκεψεις και ευχές ,όπως ‘’ελπίζω να καλυτερέψει γρήγορα’’,είναι καλές για όλους.

9.Ρωτήστε το φίλο σας και την οικογένειά του,αν χρειάζεται να κάνετε κάτι πριν φύγετε.Προσφερθείτε να πλύνετε τα πιάτα ή να απλώσετε τα ρούχα.

10.Μην προστατεύετε ή μην μειώνετε το φίλο σας.

11.Αξιοποιήστε κάθε λεπτό.Ψάξτε καθημερινές ευλογίες και απλές χαρές.

Μικρές συμβουλές.

Αν ο φίλος σας είναι πολύ κουρασμένος ή άρρωστος για να τον επισκεφθείτε,μην τον εξαντλήσετε.

Πάντα να δείχνετε σεβασμό και αξιοπρέπεια στο φίλο σας και την οικογένειά του.

Αν ο φίλος σας θα ωφελείτο από τη διαχείριση του πόνου,συζητήστε με την οικογένειά του το ενδεχόμενο ενός ξενώνα.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Μήνας ευαισθητοποίησης απώλειας άκρων ο Απρίλιος, σε αύξηση οι ακρωτηριασμοί.

Βογιατζής Ηλίας

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika