Newsitamea.gr
SPORT AMEA

Μηδενική ταξινόμηση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

olympic-and-paralympic-merge

 

Μηδενική ταξινόμηση

H Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) ανακοίνωσε ότι άμεση προτεραιότητα της είναι να εξαλείψει την ανάγκη για την ταξινόμηση των αθλητών κατά την διάρκεια ή πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με το σύνθημα «μηδενική ταξινόμηση» προς όφελος πάντα των αθλητών.

Η IPC, έχει υιοθετήσει μια πολιτική «μηδενικής ταξινόμησης», σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των αθλητών που θα πρέπει να κατατάσσονται στις τελευταίες ημέρες πριν ή κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Η IPC θέλει να επιτύχει το στόχο της «μηδενικής ταξινόμησης» σε συνεργασία με κάθε διεθνή ομοσπονδία ώστε να επενδύσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ταξινόμησης πριν από τους αγώνες. Να ταξινομούνται δηλαδή οι αθλητές κατά την διάρκεια της περιόδου πρόκρισης τους. Η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε με επιτυχία στους χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.
Η ταξινόμηση είναι μοναδική για κάθε Παραολυμπιακό άθλημα και καθορίζει ποιοι αθλητές μπορούν να ανταγωνιστούν και πώς θα ομαδοποιούνται σε αυτό.
Στόχος της είναι να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των διαταραχών σε κάθε άθλημα και να διασφαλίσει ότι η νίκη καθορίζεται από την ικανότητα, τη δύναμη, την αντοχή, την τακτική και την ψυχική προσήλωση. Οι ίδιοι παράγοντες που ευθύνονται για την επιτυχία και στον αθλητισμό για αρτιμελείς αθλητές.
Ο δρ. Πίτερ Βαν Ντε Βλιέτ της επιστημονικής ομάδας και ιατρικός διευθυντής της IPC, δήλωσε πως «απώτερος στόχος αυτής της πολιτικής είναι να εξαλείψει εντελώς την ανάγκη να ταξινομηθούν αθλητές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς τέτοιες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής δεν είναι δίκαιες για οποιοδήποτε από τα μέρη που συμμετέχουν, ειδικά οι αθλητές που έχουν προπονηθεί για χρόνια στο συγκεκριμένο άθλημα και κατηγορία. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες θέλουμε όλοι οι αθλητές να επικεντρωθούν 100% επί του ανταγωνισμού και να μην ανησυχούν για την ταξινόμησή τους».
Σύμφωνα με τη νέα πολιτική μόνο αθλητές που έχουν ήδη ταξινομηθεί και αποκτήσει κατηγορία αγωνίσματος με ημερομηνίες επανεξέτασης και ταξινόμησης το 2017 θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Ρίο το 2016.
Από το 2004 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όταν ένας στους τέσσερις (25%) αθλητές κατατάχθηκε στους Αγώνες, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή έλαβε την απόφαση να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός των αθλητών που έπρεπε να αξιολογείται κατά την διάρκεια θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων. Στο Λονδίνο το 2012 μόνο ένας στους 14 αθλητές (7%), έπρεπε να κατατάσσεται στην ίδια την εκδήλωση.
Ομοίως, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ο αριθμός των αθλητών που κατατάσσονται έχει μειωθεί από 76 σε Τορίνο το 2006 σε μόλις ένα στο Σότσι το 2014.
Ο Βαν Ντε Βλιέτ, πρόσθεσε: «Στο Σότσι 2014 έφτασε κοντά στο στόχο μας να έχουμε μηδενική ταξινόμηση και την ελπίδα στο μέλλον τα παιχνίδια αλλά και οι αθλητές να εξασφαλιστούν μέσα από αυτόν τον κανόνα. Αυτή η νέα πολιτική σημαίνει ότι κάθε Διεθνής Ομοσπονδία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης εκδήλωσης για ταξινόμηση στο προσωπικό τους ημερολόγιο. Μόνο με τη λήψη αυτής μακροπρόθεσμης προσέγγισης μπορεί να επιτευχθεί ο τελικός στόχος μας».

sportsfeed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας όμως είναι ο πιο δυνατός άντρας στον κόσμο, για δεύτερη χρονιά!

Βογιατζής Ηλίας

Θα διασχίσει το στενό της Μάγχης κολυμπώντας μόνο με τα χέρια!

Βογιατζής Ηλίας

Μένουμε Σπίτι – Σποτ Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων Α.Ο.Ν.Μ.

newsitamea