Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Εσείς αγχώνεστε; Μην εκπλαγείτε εάν αρρωστήσετε…

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εσείς αγχώνεστε; Μην εκπλαγείτε εάν αρρωστήσετε.

Σύμφωνα με έρευνες, το χρόνιο στρες κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα λιγότερο ευαίσθητο

Το στρες είναι κάτι που παρουσιάζεται στον οργανισμό σας όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μία απειλή. Το νευρικό σας σύστημα εκκρίνει ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος, οι οποίες ονομάζονται αδρεναλίνη και κορτιζόλη, οι οποίες θέτουν τον οργανισμό σε κατάσταση άμεσης δράσης. Ενδέχεται να νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά, τους μύες σας να είναι σφιγμένοι και την αναπνοή σας να γίνεται όλο και πιο κοφτή. Χάρη σ’ αυτές τις σωματικές αλλαγές, αυξάνεται η αντοχή, η δύναμη και η ταχύτητα του χρόνου αντίδρασης του οργανισμού σας. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «φαινόμενο πάλης ή φυγής» και χάρη σ’ αυτό, προστατεύεται ο οργανισμός σας.

Οι συνέπειες του στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το στρες βοηθάει στην αντίδραση του οργανισμού υπό πίεση, σας κρατάει σε εγρήγορση και όρθιους και σας προστατεύει από κινδύνους. Ωστόσο, όταν το στρες γίνεται υπερβολικό, δεν βοηθάει πλέον. Αντίθετα, σας κατακλύζει ολόκληρους και σας χαλάει τη διάθεση και τις σχέσεις. Επίσης, επιδρά αρνητικά στην ψυχική και τη σωματική υγεία.

Ο οργανισμός δεν μπορεί πάντα να ξεχωρίζει το φυσιολογικό από το απειλητικό για τη ζωή στρες ή τα τραυματικά γεγονότα. Κάποιος μπορεί να αγχώνεται για τα χάπια, έναν καβγά ή επειδή άργησε να πάει στη δουλειά. Εξαιτίας αυτού του στρες, ο οργανισμός σας μπορεί να αντιδράσει όπως όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μία αρκούδα. Όταν βιώνετε διαρκώς αυτήν την πάλη, η υγεία σας μπορεί να κλονιστεί. Εξαιτίας του στρες, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενδέχεται να σταματήσει να λειτουργεί σωστά και έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε.

Το ανοσοποιητικό σύστημα πιέζεται όταν τα επίπεδα των ορμονών του στρες και της κορτιζόλης αυξάνονται. Για παράδειγμα, κάποιος που αντιμετωπίζει συναισθηματικό στρες για πολύ διάστημα, αισθάνεται εξάντληση. Τα επινεφρίδια και ο θυρεοειδής κουράζονται. Τα μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνονται. Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί, σταματά η δημιουργία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι αρρωσταίνετε πολύ πιο εύκολα.

Συμβουλές για την καταπολέμηση του στρες

Ρυθμικές ασκήσεις

Μπορείτε να αρχίσετε αμέσως τώρα για να αισθανθείτε καλύτερα. Ασκήσεις κατά τις οποίες κινείτε και τα χέρια και τα πόδια είναι αρκετά αποτελεσματικές για την καταπολέμηση του στρες. Οι ρυθμικές ασκήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και ο χορός είναι κατάλληλες όταν θέλετε να δώσετε έμφαση στην φυσική αίσθηση του σώματός σας ενώ κινείστε. Χάρη στην άσκηση, χαλαρώνετε και ξεχνάτε το στρες.

Κοινωνικές επαφές

Όταν αλληλεπιδρούμε με τους άλλους, εκκρίνονται ορμόνες που συντελούν στη χαλάρωση από το στρες. Όταν νιώθετε πίεση, ταραχή ή ανασφάλεια, ακόμη και μία σύντομη ανταλλαγή ευγενικών λόγων ή ένα χαμόγελο από κάποιον μπορεί να σας χαλαρώσει και να ανακουφίσει το νευρικό σας σύστημα. Επίσης, χαλαρώνετε και αισθάνεστε ευχαρίστηση και όταν βοηθάτε και εσείς τους άλλους όπως και όταν έχετε την ευκαιρία να διευρύνετε τον κοινωνικό σας κύκλο.

Χρησιμοποιείστε μία ή περισσότερες από τις αισθήσεις σας

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την άμεση ανακούφιση από το στρες είναι η χρήση μίας ή περισσότερων αισθήσεων: της όρασης, της γεύσης, της όσφρησης, της αφής και της ακοής. Βρείτε την κατάλληλη αίσθηση που σας βοηθάει περισσότερο. Σε κάποιους, ένα τραγούδι γεμάτο ενέργεια προσφέρει χαλάρωση. Σε άλλους ίσως αρέσει η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου χόρτου ή το χάιδεμα μίας χνουδωτής γάτας. Δοκιμάστε και βρείτε την αίσθηση που σας ανακουφίζει περισσότερο.

Μειώστε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μας αγχώνουν περισσότερο καθώς απορροφώνται από τον οργανισμό πολύ γρήγορα και έτσι το επίπεδο του σακχάρου καθίσταται ασταθές. Όταν συμβαίνει αυτό, αγχωνόμαστε πολύ πιο εύκολα. Δοκιμάστε υγιεινά τρόφιμα και αντικαταστήστε τα αναψυκτικά σας με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα!

Επιμέλεια κειμένου  Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας lifehack.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika