Newsitamea.gr
AMEA news

Η ζωή των ΑμεΑ στα χωριά της Ροδόπης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι άνθρωποι στα χωριά δεν θέλουν να προβάλουν την αναπηρία τους προς τα έξω”, υπογραμμίζει ο Χαλήλ Σιακήρ

Χθες η ενημέρωση στην Φιλύρα, σήμερα στα Αρριανά, από το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης

Διονύσης Βοργιάς

Το αναπηρικό κίνημα έχει καταφέρει πολλά τα τελευταία χρόνια, ιδίως στην Κομοτηνή η οποία θεωρείται ως μία από τις πιο προσβάσιμες πόλεις της Ελλάδας. Η προσβασιμότητα όμως δεν είναι κάτι δεδομένο σε άλλους δήμους της Ροδόπης. Παράλληλα, τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν, πέραν της προσβασιμότητας, και άλλα δικαιώματά τους.

Στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των ΑμεΑ της Ροδόπης, το σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης ξεκίνησε έναν κύκλο επαφών σε άλλους δήμους, πλην της Κομοτηνής. Έτσι, το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου βρέθηκε στη δημοτική κοινότητα Φιλύρας, ενώ σήμερα τα μέλη του βρίσκονται στα Αρριανά. Κοινός σκοπός των επισκέψεων είναι η ενημέρωση των ανθρώπων για τη δράση του σωματείου, η κατάδειξη προβλημάτων προς επίλυση, αλλά και η δημιουργία πυρήνων διεκδίκησης κι εκτός Κομοτηνής.

“ΠΥΡΗΝΕΣ” ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ
“Αναλάβαμε να κάνουμε μία εξόρμηση και σε άλλους δήμους εκτός της Κομοτηνής, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Εμείς δεν ερχόμαστε ακριβώς για να τα λύσουμε, ερχόμαστε για να δείξουμε στα άτομα με αναπηρία ότι πρέπει να δείχνουμε τα προβλήματα και να διεκδικούμε λύσεις. Στο σωματείο αγκαλιάζουμε όλες τις αναπηρίες, φανερές και κρυφές”, μας ενημερώνει σχετικά ο πρόεδρος του σωματείου Τρύφωνας Καρούντζος, και συνεχίζει:

“Ξεκινάμε με την Φιλύρα και τα Αρριανά και ενημερώνουμε για το τι προσφέρει το σωματείο μας. Καλούμε τους ανθρώπους με αναπηρία να συσπειρωθούν κάτω από τη δομή μας, γιατί κανείς μεμονωμένα δεν μπορεί να πετύχει σχεδόν τίποτα, ιδιαίτερα η δικιά μας ευπαθής ομάδα. Κάναμε το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι. Επόμενη κίνησή μας θα είναι στο δήμο Ιάσμου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε πυρήνες του σωματείου μας σε όλους τους δήμους, ώστε οι κάτοικοι της κάθε περιοχής να πιέζουν τους δήμους τους προς επίλυση των προβλημάτων τους”.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Ο δήμαρχος Αρριανών στήριξε την προσπάθεια του σωματείου, παραχωρώντας την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για την συνάντηση στη Φιλύρα και το δημοτικό κατάστημα Αρριανών για την σημερινή συνάντηση στις 13:30. Παρόλα αυτά, ο Αμέτ Ριτβάν απουσίαζε από την χθεσινή συνάντηση, στην οποία τον εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Φιλύρας Χατζή Μεμέτ Ριτβάν. “Σας καλωσορίζω στην περιοχή και χαίρομαι που κάνετε μεγάλη προσπάθεια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, γιατί δείχνετε ενδιαφέρον για την περιοχή μας”, ήταν το σύντομο εναρκτήριο σχόλιό του.

Ο ίδιος δέχθηκε κατευθείαν τις επισημάνσεις του κου Καρούντζου, αφενός προς διευκόλυνση των ΑμεΑ αφετέρου προς αποφυγή μελλοντικών προστίμων προς τον δήμο Αρριανών. “Πρέπει να διορθώσετε την αριστερή ράμπα στην είσοδο και να εγκαταστήσετε τουαλέτα ΑμεΑ στο δημαρχείο. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, γιατί αν δεν τα κάνετε αυτά τα πράγματα, το 2020 θα δεχθείτε πρόστιμο 70.000 ευρώ βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας”, σχολίασε ο κος Καρούντζος, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει ό,τι συντελεί στην αυτόνομη κυκλοφορία των ΑμεΑ (καροτσάκια, τυφλοί, κ.ά.) εντός των δημοτικών υπηρεσιών.

ΑΚΟΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ ΑΠΟ ΑΜΕΑ
Ακόμη υπάρχει φόβος, από τους ανθρώπους με αναπηρία, καθώς πολλοί ακόμη και σήμερα βιώνουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και ζουν στο περιθώριο, ειδικά στους μικρότερους επαρχιακούς δήμους.

“Πρέπει να αλλάξετε κι εσείς τους γύρω σας. Να επεμβαίνετε όταν κάποιος χρησιμοποιεί τον όρο άτομα με ειδικές ανάγκες ή ειδικές ικανότητες. Έχουμε τις ίδιες ανάγκες, δεν έχουμε κάποιες ειδικές ικανότητες, αλλά έχουμε κάποια αναπηρία. Να ευαισθητοποιήσετε και τους υπόλοιπους κατοίκους ΑμεΑ ώστε να μην ντρέπονται. Κανείς μας δεν επέλεξε την αναπηρία αλλά την έχουμε”, ήταν το μήνυμα του κου Καρούντζου.

Στον χώρο συναντάμε και τον Χαλήλ Σιακήρ, οργανωτικό γραμματέα του σωματείου και μόνιμο κάτοικο Φιλύρας, που συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία ενημέρωσης στο δήμο Αρριανών. Ο ίδιος αναδεικνύει πως ακόμη υπάρχει φόβος: “Ήρθαμε εδώ για να μιλήσουμε για τα θέματα των ΑμεΑ. Οι άνθρωποι στα χωριά δεν θέλουν να προβάλουν την αναπηρία τους προς τα έξω, αντίθετα θέλουν να την κρύβουν. Εμείς τους λέμε ότι πρέπει να βγαίνουν έξω και να λένε ότι είναι ανάπηροι: Αυτό δεν είναι ντροπή. Πρέπει όλοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας”.

Στην άλλη πλευρά, δηλαδή μαζί με όσους ήρθαν να γνωρίσουν το σωματείο και τους ανθρώπους του για πρώτη φορά, ο Μουσταφά Γιουσούφ μας λέει συνοπτικά την ιστορία του και το μικρό του αίτημα αναφορικά με μειώσεις στο τιμολόγιο του νερού. “Έκανα εγχείρηση μπαί μπας στην καρδιά μου το 2009 κι έχω 74% αναπηρία. Γι’ αυτό και δε μπορώ να δουλέψω. Όμως, πληρώνω κανονικά όλους τους φόρους, και ΔΕΗ και νερό. Εμείς ζητάμε κάποια μείωση στο νερό από τον δήμαρχο”, μας λέει.

www.xronos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

newsitamea

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika