Newsitamea.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ζωή μας μια διαδρομή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Στην διαδρομή της ζωής μας , περπατάμε, παρατηρούμε και αντιλαμβανόμαστε τα πάντα γύρω μας.

Η διαδρομή αυτή είναι μαγευτική , παρόλο που διασχίζουμε κάθε μέρα τον ίδιο δρόμο , η διαδρομή αυτή είναι διαφορετική και κάθε φορά έχει να μας χαρίσει κάτι μοναδικό, ξεχωριστό.

Ο δρόμος δεν είναι σε όλα τα σημεία ομοιόμορφα δομημένος και ποτέ κάποιο σημείο του δεν μοιάζει με κανένα άλλο, όπως και η μοίρα μας δεν είναι ίδια με κανενός άλλου. Η διαφορετικότητα της υπόστασής μας και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά γνωρίσματά μας ,είναι τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν και τονίζουν την ιδιαιτερότητά μας .

Συνεχίζουμε την διαδρομή μας , παρατηρώντας πως ο δρόμος έχει πολλές λακκούβες και ανηφόρες , άλλες τις προσπερνάμε ενώ άλλες δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε . Οι ανηφόρες όσο και να είναι δύσκολες , μπορούμε να τις διασχίσουμε.

Όπως ακριβώς και στη ζωή , σε κάθε «βήμα» που πραγματοποιούμε ,θα συναντήσουμε δυσκολίες και ευκολίες, θα υπάρξουν οπισθοδρομήσεις και σκαμπανεβάσματα. Σημασία έχει να προσπαθούμε και να μην αναλωνόμαστε σε μηδαμινής σημασίας πράγματα , γεγονότα και καταστάσεις.

Δεξιά και αριστερά στον δρόμο , υπάρχουν πράσινα δέντρα με πλούσιες φυλλωσιές και δυνατούς κορμούς . Ένα ελαφρύ και δροσερό αεράκι «αγκαλιάζει» τα φύλλα των δέντρων.

Ωστόσο, προχωράμε , κοιτάζοντας τον ουρανό. Απέραντος , γαλήνιος , καθαρός σχηματίζοντας εικόνες και αναπαραστάσεις από τα σύννεφα που παρεμβάλλονται. Ο ουρανός είναι οδηγός γιατί μας προετοιμάζει και κάποιες φορές μας προειδοποιεί για τις καιρικές συνθήκες που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε κατά την διάρκεια της διαδρομής μας. Και στη ζωή μας , χρειαζόμαστε «οδηγούς – συνοδοιπόρους» που μπορούν να μας στηρίξουν , να μας συμβουλέψουν , κάποιες φορές χρειάζεται να μας υποδείξουν τον σωστό δρόμο εφόσον έχουμε παραστρατήσει ή αισθανόμαστε χαμένοι ή ότι βαδίζουμε σε άγνωστα μονοπάτια.

Η διαδρομή μας συνεχίζεται , παρεμβάλλονται σύννεφα στον ουρανό και εμφανίζονται οι πρώτες σταγόνες βροχής. Το βάδισμα γίνεται πιο γοργό , αν έχουμε προνοήσει και έχουμε ομπρέλα , δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερο πρόβλημα και δεν θα εκτεθούμε στην βροχή. Αλλιώς, θα πρέπει να αποδεχθούμε το γεγονός ότι μετά το πέρας της διαδρομής θα βραχούμε και θα κρυώνουμε.

Και στη ζωή μας , θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε πολλές νεροποντές και άλλοτε καταιγίδες . Σημασία έχει να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς αντοχής που όλοι κρύβουμε μέσα μας και να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά το πέρας της βροχής , ακολουθεί το ουράνιο τόξο.

Και η διαδρομή μας , συνεχίζεται , ίσως χρειαστεί να σταματήσουμε σε κάποιο σημείο για να ξαποστάσουμε. Πάντα μετά από κάθε «καταιγίδα» , χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε πράγματα /αξίες στην ζωή μας. Η προσωπική ενδοσκόπηση μας βοηθά να αναγνωρίζουμε τα δυνατά και αδύναμα σημεία μας, τον τρόπο που διαχειριζόμαστε διάφορες καταστάσεις και γενικότερα μας οδηγεί στην ολοκλήρωση της αυτογνωσίας μας .

Περπατώντας στη διαδρομή της ζωής , θα αντιμετωπίσουμε πολλά ευχάριστα και δυσάρεστα , προσδοκώμενα και απροσδόκητα γεγονότα . Σημασία έχει να συνεχίζουμε με επιμονή και δυναμικότητα , καθώς τα λάθη είναι όμορφα ιδιαιτέρως όταν αναγνωρίζονται και διορθώνονται . Η ψυχική δύναμη και το σθένος, είναι τα απαραίτητα εφόδιά για να αντιμετωπίσουμε της δυσκολίες που συναντάμε στα μονοπάτια της ζωής .

Η δύναμη της πίστης και η δύναμη του ανθρώπου είναι απέραντες και απροσδιόριστες, αρκεί να ανιχνεύσουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς και να τους φέρουμε στην επιφάνεια . Αφού ανακαλύψουμε τις δυνατότητες , τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματά μας τότε μπορούμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας.

Κατά την διάρκεια της περιήγησής μας, στα μονοπάτια της ζωής θα συναντήσουμε και θα συναναστραφούμε με πολλούς ανθρώπους . Θα επιλέξουμε όμως ποιους πραγματικά θέλουμε δίπλα μας ,συνοδοιπόρους στη διαδρομή της ζωής .

Σημασία έχει να συνεχίσουμε την διαδρομή της ζωής καθώς όσο περπατάμε και διασχίζουμε την κλίμακα του χρόνου, μεγαλώνουμε ηλικιακά , αποκτούμε περισσότερη εμπειρία , αναγνωρίζουμε τα λάθη μας , εξελισσόμαστε και εν τέλει οδηγούμαστε σε μια ψυχολογική και προσωπική ωρίμανση.

Λυκούδη Αναστασία Κοινωνική Λειτουργός

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψάχνω για ανθρώπους, λιγοστούς, ξεχωριστούς και σπάνιους…

Efi Nika

5 λόγοι που τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία

Efi Nika

8 βασικά συστατικά που θα κάνουν τη σχέση σας να κρατήσει για πάντα

Efi Nika