Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Υποθυρεοειδισμός: Οι κίνδυνοι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Υποθυρεοειδισμός: Οι κίνδυνοι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Όταν ο θυρεοειδής, ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, δεν παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών, τότε λέμε ότι υπολειτουργεί και η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στον ιατρικό χώρο ως υποθυρεοειδισμός.

Αν και πρόκειται για μια συχνότατη πάθηση –υπολογίζεται ότι πάσχει το 4,6% του πληθυσμού των ΗΠΑ ηλικίας 12 ετών και άνω– οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επίσημες διαγνώσεις είναι πολύ λιγότερες από τα πραγματικά περιστατικά, ιδίως μεταξύ των αντρών.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλυσιδωτές αντιδράσεις στον οργανισμό, τις κυριότερες από τις οποίες μπορείτε να τις δείτε πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery.

1. Καρδιοπάθεια: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται στενά με καρδιακές επιπλοκές όπως η αρρυθμία, η αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης, καθώς και η συσσώρευση υγρού γύρω από την καρδιά (περικαρδιακή συλλογή υγρού).

2. Βρογχοκήλη: Η πάθηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα και κατ’ επέκταση σε δυσκολίες στην κατάποση ή την αναπνοή. Εκτός από τον υποθυρεοειδισμό, για την εμφάνιση της βρογχοκήλης μπορεί επίσης να ευθύνεται η έλλειψη ιωδίου, ο καρκίνος του θυρεοειδούς ή η νόσος του Graves.

3. Υπογονιμότητα & συγγενείς ανωμαλίες: Τα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να εμποδίσουν την απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες (ωορρηξία), μειώνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης μιας εγκυμοσύνης. Εφόσον επιτευχθεί εγκυμοσύνη, η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών –ιδίως θυροξίνης– συνδέεται με διαταραχές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Έτσι, ο υποθυρεοειδισμός της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο για συγγενείς ανωμαλίες, καθώς και αναπτυξιακές διαταραχές, στο μωρό της.

4. Κατάθλιψη: Η σχέση υποθυρεοειδισμού και κατάθλιψης δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως από τους επιστήμονες, ωστόσο εκτιμάται πως η συχνή ψυχική νόσος αποτελεί πιθανό σύμπτωμα της διαταραχής στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

5. Νευρολογικές βλάβες: Η περιφερική νευροπάθεια προκαλείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων από το ανεβασμένο σάκχαρο του αίματος (διαβήτης), σπανιότερα όμως αναγνωρίζεται ως αιτία του ο υποθυρεοειδισμός. Η περιφερική νευροπάθεια χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή εκφύλιση των νεύρων που συνδέουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό με το υπόλοιπο σώμα.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,   Medical Daily

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Efi Nika

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Efi Nika

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο

newsitamea