Newsitamea.gr
AMEA news ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Ο Γιώργος που έκανε τη μαγειρική, προσβάσιμη σε όλους!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο Γιώργος είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος. Μαγειρεύει, γράφει, δημιουργεί. Διδάσκει, μεταδίδει τις γνώσεις, ενδιαφέρεται. Είναι επαγγελματίας και συνάμα εθελοντής σε δράσεις που αφορούν την αναπηρία και τον άνθρωπο.

Είναι ο λόγος που τον συμπαθώ και υπάρχει μια αμοιβαία εκτίμηση στο έργο που παράγει ο καθένας μας από την πλευρά του.

Τον θυμάστε μέσα από το πρώτο του, μπλε βιβλίο. Τώρα έχει κυκλοφορήσει το κίτρινο και πρόσφατα το άσπρο, που είναι μια ατζέντα για όλους μας! Αυτό που κάνει ιδιαίτερα τα βιβλία του είναι πως οι συνταγές είναι προσβάσιμες σε όλους. Αναλυτικά γραμμένες ώστε να μπορεί να δημιουργήσει στην κουζίνα κάθε άτομο, ανεξαρτήτου ηλικίας ή αναπηρίας.

Τα βιβλία του Γιώργου ταξίδεψαν και φέτος μέχρι τη Μελβούρνη, όπως συνέβη με το μπλε βιβλίο του. Τα ξεφύλλισα, τα μελέτησα, κράτησα συνταγές που θα δοκιμάσω και άλλες που πρότεινα σε φίλους. Τον ευχαριστώ που μηδενίζει την απόσταση που μας χωρίζει, στέλνοντας μου τις συνταγές του, στην άλλη πλευρά του πλανήτη! Ένα βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο, πόσο μάλλον ένα ή τρία βιβλία γεμάτα λιχουδιές και νοστιμιές!

Μια διαφορετική προσέγγιση συνταγών.

Το βιβλίο «Απλά και Διαφορετικά» συνταγές μαγειρικής σε διαφορετική διάσταση, είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Απλά και Διαφορετικά». Το οποίο αποτυπώνει με διαφορετικό τρόπο 26 συνταγές μαγειρικής, μιας και το προηγούμενο μπλε περιείχε συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής.

Η λογική των συνταγών είναι το “Comfort Food”. Η πρωτοτυπία του βιβλίου βρίσκεται στο γεγονός ότι παρουσιάζονται βήμα-βήμα με σκίτσα από την εικαστικό Δέσποινα Παπαχριστούδη και κείμενο τα υλικά, τα σκεύη και η διαδικασία των συνταγών, καθιστώντας πιο εύκολη την ανάγνωση, κατανόηση και ευκολότερη πρόσληψη κάθε συνταγής.

Τα υλικά είναι απλά και υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι όπως και σε κάθε απομακρυσμένο νησί ή χωριό, ενώ οι συνταγές βασίζονται στην πυραμίδα της σύγχρονης μεσογειακής διατροφής που απεικονίζεται στο τέλος του βιβλίου. Για την παρασκευή τους δεν απαιτείται χρήση ζυγαριάς και δοσομετρητών, ώστε όλοι να έχουν κίνητρο να μαγειρέψουν και να φτιάξουν κάτι σπίτι τους!

Η έμπνευση.

Η ιδέα προέκυψε από τον τρόπο που λειτουργούν και σκέφτονται οι μαθητές του συγγραφέα. Μαθητές με Αναπηρία  (νοητική υστέρηση και αυτισμό) και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, ενός δημόσιου Ειδικού Σχολείου στην Αθήνα.

Στο βιβλίο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα χρώματα για να δημιουργεί μια ασφάλεια και οικειότητα στον αναγνώστη. Επίσης, είναι έτσι δομημένο ώστε να περνά διάφορα μηνύματα. Μετά το μπλε χρώμα στο πρώτο βιβλίο, που συμβολίζει το χρώμα του αυτισμού, το κίτρινο χρώμα στο δεύτερο βιβλίο στο εξώφυλλο συμβολίζει τη δράση και θέλει να μας βάλει όλους στην κουζίνα να κάνουμε κάτι! Τα δυο κόκκινα πρόσωπα είναι το σήμα της νοητικής υστέρησης που συμβολίζει ένα άτομο με νοητική υστέρηση και ένα δεύτερο που το βοηθά και το στηρίζει. Η σημασία της οικογενειακής συνάθροισης και του τρόπου ζωής τονίζεται με ιδιαίτερη σημασία στην Διατροφική Πυραμίδα στο τέλος του βιβλίου.

Ένα Εκπαιδευτικό Εργαλείο

Ενώ είναι ένα βιβλίο για την απόλαυση της μαγειρικής από τον καθένα από μας, μπορεί να λειτουργήσει και εκπαιδευτικά αναπτύσσοντας τις δεξιότητες των μαθητών και παρέχοντας πληροφορίες γύρω από τα τρόφιμα και την επιστήμη τους.

Απλά και Διαφορετικά – Το ημερολόγιο μου 

Το βιβλίο-ατζέντα «Απλά και Διαφορετικά, το ημερολόγιο μου», είναι το τρίτο μέρος της σειράς βιβλίων «Απλά και Διαφορετικά». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ημερολόγιο-ατζέντα σε σκίτσα της εικαστικού Δέσποινας Παπαχριστούδη και στο ύφος των βιβλίων “Απλά και Διαφορετικά”. Εμπνευσμένο από τα ερεθίσματα των μαθητών του συγγραφέα, μαθητών ενός δημόσιου ειδικού σχολείου και με απλό και αυθόρμητο τρόπο που θυμίζει τα σχολικά μας τετράδια καλεί τον αναγνώστη να:

  • το ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου το επιθυμεί και να το ολοκληρώσει τον ερχόμενο
  • οργανώσει το χρόνο του
  • γνωρίσει τις παγκόσμιες ημέρες
  • θέσει στόχους για το μέλλον
  • φροντίσει τον εαυτό του
  • ανακαλύψει συνταγές για το γραφείο, τη σχολή ή το σχολείο καθώς και εποχιακές συνταγές
  • μαγειρέψει με την οικογένεια του ή τους φίλους του
  • χαλαρώσει χρωματίζοντας σκίτσα ή ζωγραφίζοντας τα δικά του
  • ακολουθήσει tips ζωής
  • ταχυδρομήσει καρτ-ποσταλ τις οποίες θα βρει στο τέλος του βιβλίου.
Είναι το ημερολόγιο μιας Απλής και Διαφορετικής ζωής. Γιατί η απλότητα και διαφορετικότητα μας κάνουν ξεχωριστούς!

Επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

*Το άρθρο περιέχει αποσπάσματα από τα επίσημα δελτία τύπου. Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί από το συγγραφέα των βιβλίων κ.Ευγενειάδη. Οι εορταστικές φωτογραφίες είναι από το προσωπικό φωτογραφικό μου αρχείο, στην τοποθεσία Μελβούρνη – Αυστραλία.

**Το άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση ή προώθηση προϊόντος. Είναι η προσωπική μου επιλογή να γνωστοποιήσω ένα μοναδικό συγγραφικό έργο για τα άτομα με αναπηρίες στην Ελλάδα και όσους ομιλούν την ελληνική γλώσσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

18χρονη νύφη ξόδεψε 15.000 για την πιο γιγαντιαία – Κιτς γαμήλια τούρτα και οι καλεσμένοι νόμιζαν πως είναι ο επιτάφιος – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Κρύβονται δισεκατομμύρια ευρώ στο έδαφός της: Αυτή η περιοχή της Ελλάδας θα γίνει η πιο πλούσια στη χώρα

Efi Nika

Θα “κάτσουμε” πολλές μέρες: Όλες οι Αργίες μετά το Πάσχα και το πρώτο καλοκαιρινό τριήμερο…

newsitamea