Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Υγιές δέρμα: Αυτές είναι οι 10 τροφές που δεν «αγγίζουν» οι δερματολόγοι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Για να παραμείνει η επιδερμίδα, καθαρή, ενυδατωμένη, λαμπερή και να διατηρεί την νεανικότητά της, δεν αρκεί μόνο η περιποίηση με τα σωστά καλλυντικά προϊόντα, αλλά και η κατανάλωση των σωστών τροφών.

Η υγεία της επιδερμίδας μπορεί να διαταραχθεί εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών. Ποιες είναι όμως οι τροφές που δεν «αγγίζουν» καν οι δερματολόγοι;

Δείτε στην gallery που ακολουθεί 10 τροφές που δεν θα επέλεγαν ποτέ οι δερματολόγοι και γιατί. Κάτι θα ξέρουν!

Πικάντικα φαγητά: Τα πικάντικα είναι πιθανό να προκαλέσουν ροδόχρου ακμή. Η ροδόχρους ακμή είναι μια κοινή ασθένεια του δέρματος που εκδηλώνεται με ερυθρότητα σε σημεία όπως η μύτη, το μέτωπο, τα μάγουλα και το πιγούνι λόγω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων του προσώπου.

Γαλακτοκομικά: Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ακμή και να μειώνεται η ελαστικότητα του δέρματος. Αντί για γαλακτοκομικά ζωικής προέλευσης, προτιμήστε γάλα αμυγδάλου ή τόφου που είναι αρκετά δημοφιλή τελευταία εξαιτίας του ότι αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών.

Σκευάσματα πρωτεΐνης: Η συχνή κατανάλωση σκευασμάτων πρωτεΐνης και συγκεκριμένα η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αύξηση των επιπέδων φλεγμονής στον οργανισμό. Ο λόγος είναι η απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας και η αύξηση των επιπέδων ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-1).

Τηγανητά: Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έθεσε πρόσφατα αυστηρά όρια στην περιεκτικότητα trans λιπαρών στα τρόφιμα. Τα trans λιπαρά που υπάρχουν σε αφθονία στα τρόφιμα που μαγειρεύονται με λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ακμή, θαμπάδα και ερυθρότητα στην επιδερμίδα. Τα υδρογονωμένα λιπαρά που βρίσκονται στα τηγανητά, προκαλούν βλάβες στην κυτταρική δομή του δέρματος.

Λευκό ψωμί: Το λευκό ψωμί αποτελεί πηγή επεξεργασμένων υδατανθράκων και συμβάλλει αρνητικά στην υγεία της επιδερμίδας. Όπως και τα λευκά ζυμαρικά, έτσι και το λευκό ψωμί είναι τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και η συχνή κατανάλωσή του αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα φλεγμονής, ενώ μειώνει το κολλαγόνο της επιδερμίδας.

Πατατάκια: Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα, όπως είναι τα πατατάκια, προκαλούν σοβαρές αλλοιώσεις στην κυτταρική δομή του δέρματος καθώς είναι πλούσια σε trans λιπαρά που αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα και ευθύνονται για τις λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια. Τα πατατάκια και τα σνακ παρόμοιας σύστασης θεωρούνται επίσης ως βασικοί υπεύθυνοι της ακμής ανηλίκων.

Αρτοσκευάσματα και γλυκά: Αποφεύγετε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δέκτη, όπως είναι τα cupcakes, τα ντόνατς, τα μάφινς και τα λοιπά γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα αυτού του είδους, καθώς η συχνή κατανάλωσή τους συμβάλλει στην γήρανση της επιδερμίδας και στη δημιουργία ρυτίδων.

Αλλαντικά: Τα αλλαντικά είναι πλούσια σε νάτριο προκειμένου να διατηρούνται αναλλοίωτα για περισσότερο καιρό. Χαρακτηριστικό είναι ότι τρεις φέτες σαλάμι περιέχουν 493mg νατρίου, ποσοστό που αποτελεί το 21% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας νατρίου. Επίσης λίγα γραμμάρια γαλοπούλας περιέχουν περίπου 625mg νατρίου. Μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά (άρα και σε νάτριο) είναι πιθανό να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και πρήξιμο, ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια.

Αναψυκτικά: Τα αναψυκτικά είναι πλούσια σε ζάχαρη και «κενές» θερμίδες που κάνουν κακό στη σιλουέτα, ενώ συμβάλλουν και στην επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Το ανθρακικό που περιέχουν τα αναψυκτικά επηρεάζει και την υγεία του δέρματος καθώς προκαλεί πρήξιμο των λιποκυττάρων του προσώπου.

Ζυμαρικά: Η συχνή κατανάλωση λευκών ζυμαρικών και υδατανθράκων γενικότερα, αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα. Η ινσουλίνη επειδή δεν μεταβολίζεται εύκολα από τον οργανισμό, μετατρέπεται σε λίπος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και την επιδείνωση της ακμής αλλά και της κυτταρίτιδας στο σώμα.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.rd.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδυνάτισμα: Με διαλειμματική νηστεία ή μέτρηση θερμίδων; Οι ερευνητές του Johns Hopkins απαντούν

Efi Nika

Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία – Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Efi Nika

Σας αρέσουν τα θαλασσινά; Διατρέχετε ένα κίνδυνο που συχνά υποτιμάται

Efi Nika