Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΑ

Βρέχει λεφτά πριν το Πάσχα: Ανατροπή με το δώρο, πoιoι θα το πάρετε Μεγάλη Τετάρτη και πoιoι νωρίτερα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους, συνεπώς, φέτος, αναμένεται να καταβληθεί την 1η Μαΐου κι θα δώσει ανάσα στους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι περιμένουν να μπουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν καλύτερα τις ημέρες των εορτών ή να καλύψουν ορισμένες υποχρεώσεις του έχουν.

Από πότε ξεκινάει η καταβολή του δώρου Πάσχα

Το συγκεκριμένο ποσό υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών, ενώ ένας εργοδότης μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα από την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί στους εργαζόμενους σε είδος, παρά μόνο σε χρήμα.

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται το Δώρο Πάσχα

Όπως αναφέρει η ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται το μισό του μισθού.

Κλείδωσε η ημερομηνία για το Δώρο Πάσχα: Τόσα λεφτά θα πάρουν οι δικαιούχοι – Πότε μπαίνει λόγω Πρωτομαγιάς

Καθώς το Πάσχα του 2024 πλησιάζει, ένα αναμενόμενο γεγονός είναι η παρουσία του «Δώρου Πάσχα», το οποίο φέτος ενδέχεται να διατεθεί εκ των προτέρων.

Ειδικότερα, το δώρο του Πάσχα οφείλει να καταθέτεται πάντοτε μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.

Το φετινό Πάσχα έχει «πέφτει» την Κυριακή, 5 Μαΐου, ενώ η Μεγάλη Τετάρτη την 1η Μαΐου, την Πρωτομαγιά. Παρόλο που η Πρωτομαγιά θα μετακινηθεί και η αργία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 7 Μαΐου, υπάρχει σημαντική πιθανότητα το δώρο του Πάσχα για το έτος 2024 να καταβληθεί την Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου.

Πως υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα:

Ο υπολογισμός του Δώρου Πάσχα για το έτος 2024 είναι μια διαδικασία που απαιτεί την χρήση του ιστοχώρου του ΚΕΠΕΑ, όπου με απλά βήματα μπορεί κανείς να προβεί στον υπολογισμό του. Αυτός ο υπολογισμός εξαρτάται από τον τύπο αμοιβής των εργαζομένων, είτε πρόκειται για ημερομίσθια είτε για μηνιαίο μισθό. Η περίοδος υπολογισμού αυτού του δώρου εκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30η Απριλίου κάθε έτους.

Σε περίπτωση αμοιβής με μισθό, το ποσό του Δώρου Πάσχα υπολογίζεται ως 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ως ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 ημέρες εργασίας.

Εξαιρείται η περίπτωση που η εργασία προσφέρεται ανελλιπώς από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, καθώς σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνονται υπόψη όλες οι νόμιμες απουσίες από την εργασία, όπως η ετήσια άδεια, η άδεια μητρότητας και η σπουδαστική άδεια.

Οι προυποθέσεις:

Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές τακτικές αποδοχές την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή μεγαλύτερες από τις νόμιμες. Αν η εργασιακή σχέση λήφθηκε τέλος πριν από αυτήν την ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβλήθηκαν την ημέρα λύσης της εργασιακής σχέσης.

Τακτικές αποδοχές περιλαμβάνουν την αμοιβή για την τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, την υπερεργασία, την εργασία την Κυριακή και τις αργίες, καθώς και τα πριμ παραγωγικότητας και τα επιδόματα όπως το επίδομα κατοικίας, εφόσον χορηγούνται περιοδικά.

Στις τακτικές αποδοχές περιλαμβάνεται επίσης και το επίδομα άδειας. Έτσι, ο εργαζόμενος θα λάβει το Δώρο Πάσχα αυξημένο κατά τον ποσοστό του επιδόματος άδειας, το οποίο ανέρχεται σε 0,04166.

Δείτε τι ισχύει σύμφωνα με τον πίνακα υπολογισμού για το Δώρο Πάσχα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είχε μέσα ολόκληρο σκουλήκι, το κόλλησε από ζώο: Της είπαν ότι πεθαίνει, μόλις είδαν αυτό στο συκώτι της έπαθαν σοκ

Efi Nika

Όταν περνά από μπροστά σου ασθενοφόρο, πες από μέσα σου αυτή την προσευχή να γίνει καλά ο άνθρωπος που είναι μέσα

Efi Nika

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika